وزير سابق دفاع:
برجام چيز جديدي به معناي محدوديت يا ممنوعيت نيست
گروه سياسي| مشاور فرماندهي كل قوا در حوزه صنايع دفاعي و پشتيباني با تاكيد بر اينكه برجام صرفا در حوزه هستهاي است و در آن هيچ بخش غيرهستهاي وجود ندارد، اظهار كرد: برجام در جايي كه براي استفاده از اقلام با استفاده دوگانه است، محدوديتهايي را ايجاد كرده است. به گزارش ايسنا، جملههاي كليدي اظهارات سردار پاسدار حسين دهقان به شرح زير است:
مراودات ما با روسها در حد راهبردي ارتقا يافت و توافقنامههاي دفاعي و نظامي با اين كشور به امضا رسانديم. در راستاي تحقق ديپلماسي دفاعي، اجلاسي ميان وزراي دفاع ايران، سوريه و روسيه برگزار شد. همچنين براي نخستينبار وزير دفاع به كشور چين رفت و همتاي او نيز به ايران سفر كرد. همچنين همكاريهايي با كشورهاي همسايه را تجربه كرديم.
در زمان حضورم در وزارت دفاع هيچ چالشي ميان وزير دفاع و دولت وجود نداشت، من با آقاي روحاني از ابتداي جنگ كار كردهام و با ايشان در حوزه دفاع اشتراك نظر داشتيم.
براساس اطلاعاتي كه داريم امروز داعش به افغانستان آمده و فعاليتهايي انجام ميدهد اما هنوز قدرت كافي را كسب نكرده است. ما تلاش ميكنيم اشراف اطلاعاتي خود را داشته باشيم و براي كنترل آنجا اقداماتي انجام دهيم.
در صحنه عملياتهاي جبهه مقاومت با روسها و سوريها عملياتهاي مشتركي طراحي و اجرايي ميكرديم. روسها بايد پشتيباني هوايي را انجام ميدادند. در همين راستا نيز جلسات سهجانبه درباره موضوعاتي نظير هماهنگي در اقدام، تعيين اهداف و همچنين زمانبندي كار تشكيل ميشد.
استفاده روسها از پادگاه همدان تبديل به يك مناقشه بيربط سياسي در كشور شد كه هيچ پايه و اساسي ندارد. براساس قانون اساسي، جمهوري اسلامي ايران حق ندارد به كشوري خارجي پايگاه نظامي دهد. بحث همدان نيز به جهت پشتيباني از فعاليت جبهه مقاومت در سوريه انجام شد و از اين پايگاه براي ارايه خدماتي نظير سوختگيري به هواپيماهاي عبوري روسي استفاده ميشد و امروز نيز ديگر از اين پايگاه استفاده نميشود.
در قطعنامه2231 اين عبارت آمده است كه جمهوري اسلامي ايران به قصد حمل كلاهك هستهاي موشكهاي بالستيك را طراحي و توليد نميكند. ما نيز هيچگاه نه اين قصد را داشتهايم و نه در اين مسير حركت كردهايم و حركت هم نخواهيم كرد. آنها بحث ديگري را مطرح ميكنند و ميگويند كه هر موشكي كه ۳۰۰ كيلومتر برد داشته باشد و ۵۰۰ كيلو وزن را تحمل كند ميتواند به عنوان يك حامل كلاهك هستهاي فعاليت كند. به اين جهت زماني كه ما ميگوييم موشكمان ۱۰۰۰ كيلومتر برد دارد آنها ميگويند اين موشك ميتواند كلاهك هستهاي را حمل كند. ما نه به دنبال كلاهك هستهاي هستيم و نه قصد طراحي و توليد اين كلاهك را داريم.
برجام چيز جديدي به معناي محدوديت يا ممنوعيت نيست بلكه فرآيندي در رابطه با صرفا مساله هستهاي است و در آن هيچ بحثي راجع به مسائل غيرهستهاي وجود ندارد. قطعنامه ۲۲۳۱ تمامي قطعنامههاي قبلي را فقط در بعد هستهاي ملغي ميكند اما درباره اينكه آيا برجام موجب ايجاد محدوديتي شده ميتوان گفت كه بله. آنجايي كه براي اقلام با استفاده دوگانه اين محدوديت را داريم بايد سيكل كميته خريد طي شود. در آنجا گفته شده كه بايد اطمينان حاصل شود كه اين اقلام در محل غيرنظامي استفاده ميشود. بايد تا محل استفاده از آن اقلام رد آن زده شود.
ترامپ از زمان تبليغات انتخاباتي تاكنون تغييرات مواضع بسياري داشته است. آنچه ما ميفهميم اين است كه امريكاييها با برجام كاري نخواهند كرد بلكه حتما ترامپ و دولتش شرايط اجراي آن را سخت خواهند كرد تا ايران نتواند از منافع و دستاوردهاي برجام استفاده كند.
يكي از مباحث پيش رو نقض برجام از سمت ما در صورت نقض از سمت يكي از طرفين است. اين در حالي است كه ما هيچگاه ناقض برجام نخواهيم بود اما در برخورد با موارد نقض برجام پيشبيني شده كه اگر طرفهاي مقابل به طور كلي يا جزئي برجام را نقض كردند ما نيز از طرف خود كلا يا جزئا آن را اجرا نخواهيم كرد.
ما هيچگاه نپذيرفتهايم متوسليان و همراهان او به شهادت رسيدهاند. حرف ما اين است اگر آنها را به شهادت رساندهاند اجسادشان را تحويل دهند وگرنه خودشان را به ما تحويل دهند.
عربستان به دنبال موازنه قدرت به نفع خود در منطقه است. آنها براي تحقق اين امر ابتدا روابط خود را با رژيم صهيونيستي عاديسازي كردند و با توجه به اينكه همواره با حوزه نفوذ ايران در منطقه و دنياي اسلام مخالفت داشتند و در اين زمينه اشتراكات بسياري با امريكا و اسراييل دارند، به نوعي براي دريافت حمايت قاطع امريكا، با خريد انبوه تسليحات، اشانتيوني به ترامپ دادند. عربستان بازار خوبي براي امريكاييهاست اما اين كشور با همين تجهيزات و امكانات كه در اختيار داشته كماكان در گرداب يمنيهايي كه با دست خالي ميجنگند، گير كرده است.
امروز داراي دانش طراحي و ساخت هر سيستم موشكي اعم از كروز، پدافندي و بالستيك هستيم. زماني كه اين دانش را در كنار فناوريهاي لازم و زيرساختهاي صنعتي داريم ديگر محدوديتي براي ساخت موشك با برد بلندتر، دقت بيشتر، ماندگاري بالاتر و قدرت تخريب بيشتر نخواهيم داشت.
آنچه ما در بخش دفاعي در گذشته دنبال كرده و در آينده نيز دنبال خواهيم كرد اصل بازدارندگي است. اين اصل قابليتي است كه براساس آن دشمنان از پاسخي كه در صورت حمله به ما با آن مواجه خواهند شد، نگران هستند. امروز جمهوري اسلامي ايران در نقطه بازدارندگي قرار دارد و دنيا نيز اين را ميداند چراكه اگر نميدانست تاكنون به ما حمله كرده بود. دنيا ما را به عنوان يك قدرت موشكي با توان دفاعي بالا پذيرفته است.