توسعه عدالت اجتماعی کلید خورد
فرمان اجراي «ايران ماهر» صادر شد
گروه اقتصادي
فرمان اجراي «ميثاق مهارتي ايران ماهر» از سوی رهبر انقلاب صادر شد. روز گذشته وزير كار در ديدار جمعي از كارگران با رهبر انقلاب از طرح « ايران ماهر» و چند طرح ديگر رونمايي كرد. طرحهايي كه مورد تاييد رهبر انقلاب قرار گرفت و دستور اجرايي شدن آنها را صادر شد.
طرح «ميثاق مهارتي ايران ماهر» يا «وفاق براي سرمايهگذاري و ايران ماهر» در روزهايي روي ميز تصميمگيران قرار گرفت كه اقتصاد كشور بيش از هر زمان ديگري به نيروي انساني توانمند، خلاق و مهارتديده نياز دارد. طبق اظهارات طراحان آن در اين طرح، تلاش شده است كه شكاف ديرينه بين نظام آموزشي و نيازهاي واقعي بازار كار تا حد ممكن پر شود و جوانان با مهارتهايي كاربردي و بهروز، آماده ورود به بازار كار شوند. در اين مسير، آموزش ديگر صرفا به معناي يادگيري نظريات كلاسيك نيست؛ بلكه بر كارگاههاي مهارتآموزي، دورههاي عملي و تجربههاي واقعي تكيه دارد. دانشآموزان، دانشجويان، كارگران، سربازان و نيروهاي مسلح در قالب اين طرح، وارد فرآيند يادگيريهايي ميشوند كه رنگ و بوي زندگي واقعي و بازار كار دارد.
يكي از ويژگيهاي مهم اين طرح، مشاركت فعال بخش خصوصي است. برخلاف رويكردهاي گذشته كه مهارتآموزي صرفا در حيطه نهادهاي دولتي تعريف ميشد، حالا سرمايهگذاران، كارآفرينان و صاحبان صنايع به عنوان بازيگراني موثر در فرآيند آموزش و تربيت نيروي كار نقش دارند. همين تعامل، ميتواند آموزش را با نياز واقعي صنعت هماهنگتر كند.
طرح «وفاق براي سرمايهگذاري و ايران ماهر» همچنين تلاش دارد پيوند تازهاي ميان هنرستانها، دانشگاهها و مراكز صنعتي ايجاد كند. اين همكاري، نهتنها مسير آموزش مهارت را هموارتر ميكند، بلكه فرصتهاي تازهاي براي اشتغال جوانان و رشد توليد فراهم ميسازد. اين طرح با استناد به قوانين جاري كشور و با بهرهگيري از نمونههاي موفق جهاني، قصد دارد گامي عملي در جهت تحقق اهداف كلان نظام آموزش مهارتي و حرفهاي كشور بردارد.
«ايران ماهر» فقط يك طرح مهارتآموزي نيست؛ بلكه تلاشي براي ساختن آيندهاي مبتني بر بهرهوري، دانش عملي و سرمايه انساني است. اگر اين طرح با نگاه ملي، پشتوانه قوي و برنامهريزي دقيق پيش برود، ميتواند يكي از اركان اصلي توسعه پايدار در كشور باشد. از نگاه طراحان آن دستيابي به نرخ رشد ۸ درصدي و تحقق سهم ۲ درصدي بهرهوري برمبناي آن محقق خواهد شد.
احمد ميدري، وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي در نشست با رهبر انقلاب در بخشي از اظهاراتش در مورد «ميثاق مهارتي ايران ماهر» گفت: نياز به مهارت، يكي از نيازهاي مهم كارگر است. اين مهارتافزايي خيلي به پيشرفت كار كمك ميكند؛ هم به نفع كارگر است، هم به نفع كشور. بر همين مبنا، وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي با شعار «كارگر ماهر، ايران ماهر» و سازمان آموزش فني و حرفهاي كشور با طراحي بستهاي از برنامههاي همآفرينانه، گام در مسير تحقق رشد اقتصادي و ارتقاي بهرهوري گذاشتهاند.
ميدري در بخش ديگري از اظهاراتش گفت: طرح «ميثاق مهارتي ايران ماهر» ابتكاري از سوي سازمان آموزش فني و حرفهاي كشور كه با هدف ايجاد همافزايي ملي و گفتمان مشترك پيرامون اهميت مهارت در توسعه كشور طراحي شده است. او اين طرح را گامي براي يكپارچهسازي ظرفيتها و ايجاد عزم ملي در مسير مهارتافزايي دانست و تأكيد كرد كه بدون مشاركت گسترده و هدفمند، رسيدن به عدالت آموزشي و اشتغال پايدار ممكن نخواهد بود.
او با اشاره به اين نكته كه آموزشهاي مهارتي ميتوانند بستر مناسبي براي تحقق عدالت اجتماعي، كاهش فاصله طبقاتي و جهش در بهرهوري باشند، افزود: اگر امروز كارگر ماهر را بسازيم، فردا بيگمان «ايران ماهر» را در قامت يك قدرت اقتصادي نوين در منطقه و جهان خواهيم ديد. از اين رو پيشنهاد ميشود با تأكيد بر جايگاه بنيادين مهارت در پيشرفت كشور «مهارتآموزي» به عنوان يكي از محورهاي اصلي گفتمان پيشرفت ملي در دهه آينده تعريف شده و حمايت راهبردي، سياسي و فرهنگي از آن صورت بگيرد. در مقابل رهبر انقلاب در بخشي از سخنانش به طور مشخص يكي از وظایف در قبال جامعه كارگري را مهارتافزايي خواندند و گفتند: براي مهارتآموزي كارگران، در سازمان فني و حرفهاي و آموزشگاههاي آن زمينه بسيار خوبي وجود دارد. البته در كنار اين، آموزشگاهها و شركتهاي بزرگ هم ميتوانند در حاشيه كار خود مجموعهها و دورههايي براي افزايش مهارتهاي كارگران ايجاد كنند. رهبر انقلاب در بخشی دیگر از سخنانشان تحقق شعار سرمایهگذاری برای تولید را در گرو توجه جدی به کارگران بهعنوان مهمترین سرمایه کار و یکی از ستونهای قوام و دوام جامعه دانستند و به الزاماتی همچون تأمین امنیت شغلی و ایمنی کارگران، مهارتافزایی و شریک کردن کارگران در سود تولید تاکید کردند.