نامزدهاي شوراي كتاب براي جايزه بينالمللي ادبيات كودك و نوجوان
آرمان آرين و هدا حدادي به جايزه ليندگرن معرفي شدند
شوراي كتاب كودك نامزدهاي جايزه يادبود آستريد ليندگرن (آلما) ۲۰۲۶ را معرفي كرد.
به گزارش ايسنا، اين شورا، آرمان آرين را در بخش نويسندگان و هدا حدادي را در بخش تصويرگران به عنوان نامزدهاي جايزه يادبود آستريد ليندگرن (آلما) ۲۰۲۶ معرفي كرد. در بيان دلايل اين دو انتخاب آمده است كه آرمان آرين، به عنوان يك نويسنده پيشرو در بازآفريني اسطورهها و مفاهيم كهن ايراني براي مخاطب كودك و نوجوان، از سوي شوراي كتاب كودك براي دريافت جايزه آستريد ليندگرن (آلما) ۲۰۲۶ نامزد شده است.
او با خلق مجموعههايي منسجم، متنوع و ساختارمند توانسته است پيوندي نو ميان نسل امروز و ميراث فكري و فرهنگي ايران برقرار سازد. آثار آرين، با الهام از متوني چون اوستا، شاهنامه، بندهش و ديگر منابع اسطورهاي نه در بازگويي صرف، بلكه با بازآفريني خلاقانه، به روايتهايي تازه، پركشش و معناگرايانه بدل شدهاند.
از ويژگيهاي برجسته آثار او ميتوان به شخصيتپردازي عميق و چندلايه، جهانيسازي اسطورهاي به شكلي نوآورانه، فضاسازي سينمايي و تلفيق سبكهاي سنتي و مدرن در روايت اشاره كرد. داستانهاي او كودك و نوجوان را نه مخاطبي منفعل، بلكه كنشگري انديشمند در متن ميبيند. آرين با خلق شخصيتهايي زنده و مستقل، در دل روايتهايي سرشار از تعليق، عمق روانشناختي و درونمايههاي فرهنگي، تخيل را به ابزاري براي گفتوگو با دغدغههاي معاصر بدل كرده است. در آثار او، مضاميني چون صلحجويي، نفي جنگ، خرافهپرستي، جايگاه زن، ارزشهاي خانوادگي و مشاركت اجتماعي با زباني داستاني و غني مطرح ميشوند. شوراي كتاب كودك درخصوص انتخاب هدا حدادي بخش تصويرگران، نويسنده و تصويرگر به عنوان نامزد جايزه آستريد ليندگرن ۲۰۲۶ توضيح داده است كه اين انتخاب به دليل نقش تاثيرگذار او در خلق جهاني زنانه، طبيعتگرايانه، سرشار از صلح و متاثر از ادبيات غني فارسي در آثار تصويرگري است. حدادي با بهرهگيري هنرمندانه و چيرهدستانه از تكنيك كلاژ، رنگ و نقوش، تصاويري منحصر بهفرد خلق ميكند. سالها فعاليت و تجربه او در حوزه تدريس به گروههاي سني مختلف و كسب جوايز متعدد و معتبر در حوزه تصويرگري از ديگر دلايل اين انتخاب است.
جايزه يادبود آستريد ليندگرن (آلما)، به مناسبت بزرگداشت نويسنده محبوب سوئدي و يكي از پرطرفدارترين نويسندگان جهان از سال ۲۰۰۲ توسط دولت سوئد بنيان نهاده شده است.
جايزه نقدي آلما به مقدار ۵ ميليون كرون سوئد، به عنوان بزرگترين و گرانترين جايزه ادبيات كودكان و نوجوانان و دومين جايزه بزرگ ادبيات، پس از جايزه هانس كريستين اندرسن در جهان مطرح است. جايزه آلما، يك جايزه ادبي است كه نه تنها به نويسندگان و تصويرگران اهدا ميشود، بلكه قصهگويان، مروجان و نهادهاي حوزه ادبيات كودكان و ترويج كتابخواني نيز ميتوانند به آن دست يابند.
اين جايزه سالانه به يك يا بيش از يك هنرمند يا مروج و... صرفنظر از زبان و مليت آنها اعطا ميشود. آثار اين هنرمندان بايد داراي كيفيت بالاي هنري و ارزشهاي انسانياي باشند كه آستريد ليندگرن به آنها باور داشت. در حال حاضر، شوراي كتاب كودك، كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، موسسه پژوهشي تاريخ ادبيات كودكان و انجمن نويسندگان كودك و نوجوان چهار نهاد ايراني هستند كه امتياز معرفي نامزد براي دريافت اين جايزه را دارا هستند. جايزه يادبود آستريد ليندگرن
(Astrid Lindgren Memorial Award) كه به اختصار آلما (ALMA) ناميده ميشود، يك جايزه بينالمللي ادبيات كودك و نوجوان است كه به افتخار نويسنده سوئدي، آستريد ليندگرن، اهدا ميشود.
اين جايزه كه از سال ۲۰۰۲ توسط دولت سوئد اعطا ميشود، بزرگترين جايزه ادبيات كودك و نوجوان در جهان است و مبلغ آن ۵ ميليون كرون سوئد است.
جايزه آستريد ليندگرن به نويسندگان، تصويرگران، قصهگويان و مروجان خواندن آثار ادبيات كودك و نوجوان اهدا ميشود كه آثارشان از كيفيت بالايي برخوردار باشد و با روحيه آستريد ليندگرن همخواني داشته باشد.
هدف از اهداي اين جايزه، ترويج ادبيات كودك و نوجوان و حقوق كودكان در سطح جهاني است. تا به حال به هيچ نويسنده يا تصويرگر ايراني اهدا نشده است. با اين حال، چندين نويسنده و تصويرگر ايراني از سوي نهادهايي مانند شوراي كتاب كودك و كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان به عنوان نامزد دريافت اين جايزه معرفي شدهاند.