بررسي عملكرد تيم ملي واليبال در هفته دوم ليگ ملتها در «اعتماد»
جمشيد حميدي: خوب بوديم اما اژدها نكشتيم!
در هفته سوم هم ميتوانيم دو برد به دست بياوريم
روزبه دلاور
تيم ملي واليبال ايران با رويكردي جوانگرايانه و تحت هدايت سرمربي جديد ايتاليايي، روبرتو پياتزا در حال تجربه روزهاي نويدبخشي است. عملكرد تيم در چند بازي اخير نشان از بازگشت تدريجي به دوران اوج واليبال ايران دارد و اميدها را براي آينده زنده نگه ميدارد. در پايان هفته دوم ليگ ملتها، تيم ملي ايران با نمايشي قابل قبول، جايگاه خود را در جدول بهبود بخشيد. ايران در اين هفته، سه برد و تنها يك باخت را تجربه كرد . نخستين پيروزي در هفته دوم مقابل صربستان به دست آمد سپس آرژانتينيها مغلوب شاگردان پياتزا شدند. تنها شكست اين هفته برابر آلمان رقم خورد كه بهطور موقت جايگاه ايران را از رده هشتم به سيزدهم تنزل داد. اما تيم جوان ايران نااميد نشد و در آخرين ديدار هفته دوم، هلند را در يك بازي نزديك از پيش رو برداشت. با اين نتايج، تيم ملي واليبال ايران در مجموع با چهار برد (شامل پيروزي مقابل اوكراين در هفته اول) و كسب ۱۲ امتياز، در جايگاه دهم جدول ليگ ملتها قرار گرفت. اين بازگشت به رتبه دهم، پس از افت كوتاه به سيزدهم نشان از پويايي و عزم تيمي دارد كه نويدبخش روزهاي بهتر براي واليبال ايران است. براي بررسي بيشتر با جمشيد حميدي يكي از كارشناسان واليبال كشورمان گفتوگويي ترتيب داديم كه ماحصل آن را در ادامه ميخوانيد.
ارزيابي كلي شما از عملكرد تيم ملي در هفته دوم ليگ ملتها چيست؟
از نظر نتيجه، انتظارات برآورده شد. فكر ميكردم حداكثر دو يا سه پيروزي داشته باشيم كه در اين مرحله يك پيروزي بيشتر به دست آمد و هدف و انتظار اصلي كارشناسان واقعي واليبال؛ نه آنها كه دنبال هياهوي بيجهت هستند، اين بوده و هست كه از ليگ ملتها سقوط نكنيم. تا اين لحظه تا حدود زيادي اين خواسته برآورده شد و با توجه به اينكه در هفته سوم به احتمال زياد دو تا پيروزي خواهيم داشت در ليگ جهاني و ليگملتها خواهيم ماند كه اين هدف اصلي فدراسيون واليبال است.
به لحاظ فني چطور؟
با اينكه آقاي پياتزا زمان زيادي در تيم ملي نداشت، اما به لحاظ تاكتيكي تيم ايران پيشرفت قابل توجهي را به نمايش گذاشت. در دريافتها و حملات و پوششها بسيار خوب عمل كرد. در سرويسها عملكرد خوبي داشتيم، اما تنها نقطه ضعفمان در دفاع از سرويسهاي حريف بوده كه ما پيشرفت چنداني نداشتيم. ما مقابل تيمهايي كه سرويسهاي پرشي ريسكي ميزدند، آسيبپذير نشان داديم.
عملكرد كدام بازيكنان را بيشتر پسنديديد؟
در آماري كه فدراسيون جهاني منتشر كرد، پوريا حسين خانزاده با كسب ۱۵ امتياز از سرويس به همراه جوهان بهترين زننده سرويس بودند. اما حسين خانزاده آنطور كه ما انتظار داشتيم مورد استفاده پياتزا قرار نگرفت. دو تا مهره كه خيلي مورد توجه بودند، پوريا و اميرحسين اسفنديار فقط در مواقع ضرور و براي زدن سرويس به زمين آورد و اتفاقا هردوي بازيكنان عرق ملي داشتند و هروقت به بازي آمدند صد خودشان را گذاشتند. بسياري فقط آبشار زدن را ميبينند، اينكه فلاني محكم يا گردنكلفت به توپ ضربه ميزند؛ اما من فكر ميكنم يكي از موفقترين بازيكنان در اين دوره، برديا سعادت بود. سعادت در تمام پستها عالي بازي ميكرد، اما او هم با اسماعيلنژاد جابهجا ميشد. خب امين تماشاگرپسندتر بازي ميكند، اما برديا يكي از موثرترين ياران ما بوده است. درباره پاسورها هم اين نكته را بگويم، جواد كريمي كاملا در خدمت تيم بود اما ليدري تيم را اسفنديار انجام ميداد و هرزمان كه به زمين ميآمد، تيم را از هرجهت جمع و جور كرد و روحيه تيمي را بسيار بالا برد. اسفنديار، خصلت ليدري و كاپيتاني را داشت. البته هردو پاسور ما هم در حد توان خود بازي كردند، اما انصافا عرشيا بهنژاد با ۱۸، ۱۹ سال سن تنها فردي است كه ميتواند ۵۰درصد سعيد معروف باشد! او بازي را به سرعت ميكشاند و بايد قبول كنيم در واليبال مدرن، يكي از فاكتورهاي مهم، سرعت دادن به بازي است كه به آينده بهنژاد اميدواريم، اما به شرط اينكه او به اعصابش مسلط باشد و اشتباهاتي كه در ليگ داشت را تكرار نكند و فيلم پاسورهاي بزرگ دنيا از جمله، سعيد معروف را هميشه ببيند و الگوبرداري كند.
تعويضها و تايم اوتهاي پياتزا چطور بوده است؟
به موقع تعويضهاي خوبي داشت و تايماوت هم خوب بود، چون پياتزا واليبال را خوب ميفهمد. من زماني كه در كميته فني بودم، بارها تاكيد كردم كه اگر نميتوانيم مربيان بزرگ دنيا را جذب كنيم، پياتزا يا هر مربي ديگري از ايتاليا بيايد ميتواند واليبال ما را تغيير دهد، چون آنها هم بازيخواني بلدند و هم روانشناسي. ولاسكو هم سرآمد آنهاست كه از همانجا آمده است. پياتزا ميتواند واليبال ما را به موفقيت برساند، اما بعضيها هم تبليغ ميكنند كه با برد هلند مثلا گلهاي نارنجي پرپر شده يا اژدها را كشتيم! اينها نيست، واليبال يك ورزش زمانبر است و بازيكنان ۲۴ ساله امروز ما نميتوانند آينده واليبال ما باشند. ما بايد بازيكناني مثل آرياخواه كه ۱۷ساله است را بياوريم و اينها بازي كنند تا اينكه كسب تجربه كنند. در مجموع، اين چرخه فعلي اميدواركننده است، اما فراموش نكنيم از لهستان و بقيه تيمها بازيكنان جوان خود را آوردند. آلمان، فقط پاسورش بازيكن باتجربهشان بود.
عملكرد ژاپن به عنوان رقيب اصلي واليبال ما در آسيا چطور بوده ؟
ژاپن هم در اين مسابقات از سه، چهار بازيكن اصلياش استفاده نكرده، اما دو، سه تا بازي اين تيم را ديدم كه عالي كار ميكنند. اينها نسل جديدي آوردند كه يكي از آنها همين كيهان بازيكن ايرانيتبار است كه عالي هستند. آنها باز هم به درخشش خود ادامه ميدهند. با اينكه، بازيكن قد بلند مثل ما ندارند، اما اين نسل هم خستگيناپذير كار ميكنند.
پيشبيني شما از هفته سوم چيست؟
احتمال دارد مربي تيم، يك يا دو جابهجايي انجام دهد. نبايد دنبال بازيكناني باشيم كه با قدرت به توپ ضربه ميزنند، واليبال، ورزش هوشمندانه است. پيشبينيام كسب دو پيروزي در هفته سوم است كه براي واليبال ما خوب است.
از عملكرد كدام تيم تا اين لحظه غافلگير شديد؟
لهستان باوجود جوانگرايي عالي بود، ژاپن خيلي خوب است و ايتاليا هم از سه، چهار سال پيش جوانگرايي كرده كه هنوز همجوان و خوب هستند. نسل جديد واليبال، انديشمندهايي هستند كه واليبال را فانتزي، اما ديدني بازي ميكنند.
از نظر شما بهترين بازي ايران تا به اينجاي ليگ كدام بود؟
با آلمان بود ؛ باختيم اما عالي بازي كرديم.