هشدار جدي درباره
كشنده بودن «قارچهاي سمي»
وزارت بهداشت طي اطلاعيهاي با هشدار مجدد درباره مسموميت با «قارچهاي سمي» در زمينه مصرف قارچهاي خودرو در طبيعت هشدار داد.
در اين اطلاعيه آمده: «باتوجه به گزارشهاي مسموميت ناشي از مصرف قارچهاي خودرو در طبيعت در سالهاي گذشته، يكي از انواع قارچهاي عامل مسموميت در كشور از جنس و گونه Amanita virosa است كه تا حدودي به قارچهاي خوراكي شباهت داشته و حتي ميتواند در كنار آنها در محل رويش وجود داشته باشد.»
اين اطلاعيه، براي پيشگيري و مقابله با مسموميتهاي ناشي از مصرف قارچهاي خودرو و سمي تاكيد كرده است: «از مصرف قارچهاي خودرو در طبيعت بهويژه قارچهايي كه در كنار تنه درختان (عليالخصوص درختان خشك شده) ميرويند يا قارچهايي كه بهصورت فلهاي با منشا نامشخص عرضه ميشوند، خودداري كنيد؛ تنها قارچهايي را كه توسط مراكز مجاز و در بستهبنديهاي داراي مجوزهاي سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت هستند، مصرف كنيد. شناسايي انواع خوراكي قارچ از انواع سمي تنها براساس خصوصيات ظاهري مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچشناسي و گياهشناسي امكانپذير است. مصرف قارچها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي نشاندهنده غيرسمي بودن قارچ براي انسان نيست. برخي روشها و معيارهاي سنتي مانند تغيير رنگ قاشق نقره بر اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ، معيار علمي متقن و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست. هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زياد مصرف نكنيد. برخي از سموم موجود در قارچهاي سمي، مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي آماهسازي غذا قادر به تخريب كامل مواد سمي موجود در قارچ نيست. در صورت بروز علايم و نشانههاي گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخيري (12-4 ساعت پس از مصرف خوراكي قارچ)، هرچه سريعتر بيمار را به مركز درماني تخصصي سمشناسي باليني و مسموميتها منتقل كنيد؛ در مواردي كه علائم گوارشي بهصورت تاخيري (با فاصله بيش از 6 ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد اين دسته از قارچها سميت
به مراتب بيشتري دارند. انتقال سريع بيمار مسموم به يك مركز درماني تخصصي مسموميتها، امكان درمان موفقيتآميز را افزايش ميدهد و هرگونه تاخير در اين امر سبب افزايش احتمال شكست درمان و حتي مرگ بيمار ميشود بنابراين با مشاهده علايم و نشانههاي باليني اوليه به ويژه از نوع تاخيري در فردي با سابقه مصرف خوراكي قارچ از هرگونه خوددرماني و درمان علامتي پرهيز كرده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل كنيد. در صورت امكان، نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي شناسايي و ارايه به كادر پزشكي، به همراه داشته باشيد.» تسنيم