صحبتي با مدعيان تئاتري تحويل گرفتن امور هنري از دولت
زمان آزمون عملي فرا رسيده است
بابك احمدي
انگار همين ديروز بود كه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي گلستان پيرو انتشار درخواست سيدعباس صالحي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در فضاي مجازي خبر داد يك گروه 8 نفره به همراه عروسكهاي غولپيكر خانه عروسك استان خوزستان از روز جمعه نهم فروردين ۹۸ در مناطق سيلزده استان گلستان به اجراي برنامه خواهند پرداخت. قرار بر اين بود كه در كنار اجراي نمايش عروسكهاي غول پيكر، كتاب قصههايي مخصوص كودكان و كاردستيهاي كاغذي در بين كودكان سيلزده استان گلستان توزيع شود. بارندگيهاي شديد روزهاي پاياني اسفند 97 و فروردين 98 در استان گلستان سيلي به راه انداخت كه شهرهاي گنبدكاووس، آققلا، تركمن، گميشان و روستاهاي حاشيه آنها در مسير رودخانههاي قرهسو و گرگانرود را درنورديد. وزير ارشاد روز پنجم فروردين ماه در پي اين حادثه در توييتر نوشت: «در بهاران مهر، كاشانههاي ويران و ديدگان گريان هموطنان سيلزده در گلستان و مازندران منتظر ياريمان هستند. هنرمندان و نويسندگان كشور، پيشتازان اين موج مردمي خواهند بود.» سيدعباس صالحي يك روز بعد دستور توليد آثار و برنامههاي شاد فرهنگي و هنري در اين مناطق را صادر كرد. در اين دستور ويژه آمده بود: «تمامي حوزههاي ستادي و استاني بعد از انجام وظايف اضطراري ارگانها و نهادهاي امدادرسان و تثبيت شرايط
به عنوان معين فرهنگي هنري مناطق سيلزده، نسبت به توليد و اجراي برنامههاي شاد، اثرگذار و مردمي فرهنگي و هنري اين مناطق اقدام كنند. بديهي است اين دستورالعمل الزامآور يكي از ملاكهاي مهم ارزيابي واحدهاي ستاد و صف در سال ٩٨ است.»
حقيقتا چه كسي فكرش را ميكرد هنرمندان خونگرم و دوستداشتني جنوب كشور كه در نوروز دست ياري به سوي هموطنان مناطق شمالي دراز كردند، حالا به فاصله 10 روز در وضعيتي مشابه قرار بگيرند؟ البته كه شك نيست نهادها و سازمانهاي مسوول بايد از قبل پيشبيني ميكردند ولي چنين پيشبيني براي اهل هنر كمي دور از ذهن به نظر ميرسد. حال سوالي كه پيش ميآيد اين است؛ چطور نهاد دولتي (حداقل در بخش فرهنگ) به سرعت نسبت به حادثه و بحران پيشآمده واكنش نشان ميدهد اما در همين بازه زماني خبر چنداني از نهاد غيردولتي مثل «خانه تئاتر» نيست؟ فراموش نكنيم اصغر همت رييس سابق هياتمديره خانه تئاتر و ديگراني در همين تشكيلات همواره دم از تحويل گرفتن مديريت اجرايي نهادهاي دولتي ميزنند، اين درخواست گاهي به صورت خصوصي و پشت درهاي بسته با وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي مطرح شده و در مواردي هم در قالب مناظره تلويزيوني رييس هياتمديره خانه تئاتر با مديركل وقت هنرهاي نمايشي پيش كشيده شده است. امروز بايد از اين دوستان پرسيد تشكيلات خانه تئاتر چگونه قرار است با يك بحران ملي مواجه شود و به ايفاي نقش بپردازد. گيرم اصولا وزير ارشاد دستوري صادر نكرد، تشكيلاتي كه خودش را مهمترين صنف تئاتر مملكت ميداند چطور ميخواهد تسكيندهنده آلام همميهنان (حداقل كودكان و خردسالان) در وضعيت اسفبار به وجود آمده باشد؟ حالا زمان آزمون عملي فرا رسيده و بايد به اين دوستان بگوييم «گر تو بهتر ميزني، بستان بزن.»