ايران و فرانسه روابط دو جانبه را
سبك و سنگين ميكنند
مذاكرات دوستانه در پاريس حمله به تهران در نيويورك
گروه ديپلماسي| سيد عباس عراقچي، معاون وزير خارجه جمهوري اسلامي ايران روز چهارشنبه وارد پاريس شد تا در چهارمين دور گفتوگوهاي سياسي ايران و فرانسه شركت كند. اين سفر در شرايطي انجام ميشود كه وضعيت روابط دوجانبه ميان تهران و پاريس در شرايط بسيار مبهمي قرار گرفتهاست. اصرار مقامات دولت فرانسه به مداخله دائم در مورد مسائل دفاعي و روابط منطقهاي ايران، ازجمله اظهارات مكرر رييسجمهور و وزير امورخارجه فرانسه، شرايط ديپلماتيك براي دو پايتخت را بسيار مشكلتر از گذشته كرده است. سيد عباس عراقچي، در شرايطي به پاريس رفته است كه بعد از دوماه تاخير، هنوز تاريخ دقيقي براي سفر وزير خارجه فرانسه به تهران تعيين نشدهاست. اين سفر كه قرار بود طي ماه نوامبر سال جاري انجام شود، تاكنون بارها به تاخير افتاده است، آخرين بار گفتهشدهبود كه سفر ژان ايو لودريان به تهران تا پيش از پايان سال جاري ميلادي انجام ميشود، اما 10 روز مانده به پايان سال جاري، هنوز انجام اين سفر در هالهاي از ابهام قرار دارد.
سفر عراقچي به پاريس در شرايطي اتفاق ميافتد كه حسن روحاني، رييسجمهور اسلامي ايران، با وجود اينكه به گفته سفير ايران در پاريس دعوتنامهاي براي شركت در اجلاس تغييرات آب و هوايي پاريس به ميزباني امانوئل ماكرون، رييسجمهور فرانسه دريافت كرده بود، ترجيح داد به اين سفر نرود. هرچند با توجه به برگزاري همزمان نشست اضطراري سران سازمان همكاري اسلامي در استانبول در واكنش به تصميم اخير دونالد ترامپ، رييسجمهور آمريكا در مورد به رسميت شناختن قدس شريف به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي، حسن روحاني شركت در اجلاس سران كشورهاي اسلامي را به سفر به پاريس ترجيح داد. طي هفتههاي گذشته با وجود انتشار خبري از سوي كاخ اليزه، مبني بر احتمال سفر امانوئل ماكرون به تهران، به عنوان نخستين سفر يك رييسجمهور فرانسه به ايران پس از نزديك به نيمقرن، همچنان اين سفر نيز در هالهاي از ابهام قرار دارد.
به گزارش ايسنا، به گفته ابوالقاسم دلفي، سفير جمهوري اسلامي ايران در پاريس، آقاي عراقچي با موريس گوردو مونتاين، دبيركل وزارت خارجه فرانسه مذاكره خواهد داشت كه گفتوگوهاي آنها شامل روابط دوجانبه، منطقهاي و بينالمللي خواهد بود. دلفي ادامه داد: «مذاكرات مونتاين و عراقچي در خصوص روابط دوجانبه پيرامون مسائل مربوط به روابط اقتصادي، فرهنگي، سياسي، همكاريهاي دانشگاهي و علمي بين دو كشور خواهد بود. همچنين آخرين تحولات منطقهاي و بينالمللي خصوصا برجام و نقش فرانسه در اجراي هر چه بهتر برجام مورد بحث و تبادل نظر قرار ميگيرد.» آقاي عراقچي در طول اقامت دوروزه خود در پاريس علاوه بر ديدار با دبيركل وزارت خارجه اين كشور با ساير مقامات وزارت خارجه فرانسه و مسوولان كاخ اليزه و همچنين مشاور ديپلماتيك مكرون گفتوگو خواهد داشت و مسائل مورد علاقه هر دو طرف را مورد بحث و بررسي قرار خواهند داد.
اما سفر عراقچي به پاريس باعث نشده است كه فرانسويها، ادبيات تند و تهاجمي خود نسبت به برنامههاي دفاعي و مناسبات منطقهاي ايران تلطيف كنند. همين دوشنبه هفته جاري بود كه وزير خارجه فرانسه، ژان ايو لو دريان، در يك ناهار كاري با ركس تيلرسون، وزير خارجه آمريكا هر چند بر غيرقابل مذاكره بودن برجام تاكيد كرده بود اما گفته بود: «موضع موشكهاي بالستيك ايران است كه نگرانكننده است و ميل ايران به گسترش هژموني و نفوذ خود در منطقه از جمله عراق و سوريه و لبنان است.»
نشست برجامي شوراي امنيت
موضع تهاجمي فرانسه در برابر ايران، در نشست تبادل نظر شوراي امنيت سازمان ملل در مورد برجام نيز استمرار يافت. در حالي كه جفري فلتمن، معاون دبيركل سازمان ملل، از اقدامات دونالد ترامپ رييسجمهور آمريكا در مورد زير سوال بردن اعتبار برجام اظهار تاسف كرد و از همه طرفهاي برجام خواست تا بر تعهدات خود پايبند باشد، نماينده فرانسه در شوراي امنيت هم همصدا با نماينده آمريكا و برخلاف ديگر سخنرانان، موضوع برجام را به پرونده موشكي ايران گره زد و گفت: «از شوراي امنيت ميخواهيم براي متوقف كردن فعاليتهاي موشكي بالستيك ايران اقدام كند» و اضافه كرد: «ايران بايد به قطعنامه 2231 سازمان ملل پايبند باشد.»
انحراف بحث از موضوع برجام به مسائل پيش از اظهارات نماينده فرانسه از سوي نيكي هيلي، نماينده دايم ايالات متحده آمريكا در سازمان ملل متحد شروع شدهبود. به گزارش خبرگزاري فارس، نيكي هيلي، نماينده آمريكا در سازمان ملل با منحرف كردن موضوع جلسه به شليك امروز موشك بالستيك از يمن به عربستان سعودي، مدعي شد ايران براي يمنيها سلاح ارسال ميكند. هيلي با درخواست از شوراي امنيت براي متوقف كردن پرتاب موشك بالستيك به عربستان، گفت اگر اكنون اقدامي صورت نگيرد، بالاخره يكي از موشكها به هدف خواهد خورد. وي با درخواست از شوراي امنيت براي متوقف كردن توانايي روزافزون موشكي ايران، مدعي شد در غير اين صورت، ايران به تنشهاي منطقهاي خواهد افزود. نماينده آمريكا با متهم كردن ايران به نقض قطعنامههاي سازمان ملل، تاكيد كرد كه اكنون فرصت خوبي براي مقابله با دولت ايران دارند.