هشدار نيكي هيلي به متحدان امريكا در آستانه برگزاري نشست مجمع عمومي درباره قدس
اسامي مخالفان يادداشت ميشود
گروه جهان|مجمع عمومي سازمان ملل متحد امروز به منظور بررسي وضعيت قدس تشكيل جلسه اضطراري ميدهد. دونالد ترامپ، رييسجمهور ايالات متحده قريب به دو هفته قبل وعده انتخاباتي خود مبني بر اعلام قدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي را عملي كرد و اين اعلام آغازي بود بر به راه افتادن موجي از اعتراضها در جامعه جهاني. با بالا گرفتن اين اعتراضها، مصر به عنوان تنها كشور عربي حاضر در اين دور از شوراي امنيت قطعنامهاي را در شورا به راي گذاشت كه با 14 راي مثبت و يك راي منفي ايالات متحده كه مصداق وتو را دارد، روبهرو شد. پس از آنكه دستان نيكي هيلي، نماينده ايالات متحده در سازمان ملل به نشانه راي منفي به قطعنامه پيشنهادي مصر بالا رفت همگان ميدانستند كه گزينه بعدي طرح مساله قدس در مجمع عمومي سازمان ملل متحد است. درخواست براي طرح اين مساله در مجمع عمومي نيز به درخواست جمعي از كشورهاي عربي به اضافه تركيه و سازمان همكاريهاي اسلامي صورت گرفته است. رييس مجمع عمومي سازمان ملل متحد اعلام كرده است كه اين جلسه اضطراري تحت عنوان اتحاد براي صلح و با ارجاع به ماده 1950 قطعنامه 377 برگزار خواهد شد. براساس اين قطعنامه، اگر شوراي امنيت نتواند مسووليتهاي اوليه خود براي حفظ صلح و ثبات را به انجام برساند، مجمع عمومي وارد كار خواهد شد. تركيه كه بلندترين صداي منتقد در برابر اعلام قدس به پايتختي را به خود اختصاص داده بود در پيشبرد پروژه طرح مساله در مجمع عمومي نيز نقش بسيار مهمي داشت و همزمان برخي منابع ميگويند كه احتمالا مولود چاووش اغلو، وزير خارجه تركيه براي شركت در نشست مجمع عمومي امروز به نيويورك سفر خواهد كرد. اگر اين قطعنامه دو سوم از آراي كسب شده در مجمع عمومي را به خود اختصاص دهد به معناي تصويب آن خواهد بود. يك عضو وزارت خارجه تركيه در اين باره به الجزيره گفته است كه اين قطعنامه دو سوم آراي مورد نياز را دارد اما تركيه به همراه ديگر اعضاي سازمان همكاري اسلامي در حال تلاش براي افزودن بر تعداد آراي موجود در سبد است. 48 ساعت پيش از آغاز نشست فوري مجمع عمومي سازمان ملل متحد، نيكي هيلي با ارسال نامهاي به اعضاي اين مجمع به نوعي آنها را در صورت دادن راي مثبت به قطعنامه تهديد كرد. در اين نامه كه رسانه اسراييلي هاآرتص آن را افشا كرده نيكي هيلي به مخاطبان هشدار داده است كه دونالد ترامپ آراي داده شده را به دقت مورد بررسي قرار خواهد داد و از نيكي هيلي نيز خواسته كه گزارشي درباره كشورهايي كه عليه واشنگتن راي ميدهند، به كاخ سفيد دهد. نيكي هيلي پس از 14 راي مثبت به قطعنامه در شوراي امنيت نيز لحن بسيار تند و تهديدآميزي را اتخاذ كرد و اين راي را توهيني خواند كه فراموش نخواهد شد. نيكي هيلي همچنين روز گذشته در توييتر خود نوشت كه اسامي كساني كه در جريان رايگيري روز پنجشنبه عليه امريكا راي بدهند، يادداشت خواهد شد. نماينده امريكا در سازمان ملل همچنين در اقدامي عجيب در اين نامه تاكيد كرده است كه دونالد ترامپ اين آرا را كاملا شخصي ميداند و مراقب است كه مخالفان با تصميم خود در مجمع عمومي را بشناسد. هرچند كه نتيجه رايگيري از مجمع عمومي با 193 عضو الزامآور نيست اما معناي سياسي اين اجماع عليه واشنگتن براي كاخ سفيد و شخص رييسجمهور بسيار تهديدكننده خواهد بود. در شرايطي كه اين قطعنامه به تصويب برسد به معناي درخواست سازمان ملل از كشورها خواهد بود و البته گوياي رويكرد سازمان ملل به مساله قدس است.
سفر محمود عباس به عربستان سعودي
محمود عباس، رهبر تشكيلات خودگردان فلسطين يك روز پيش از رايگيري در مجمع عمومي سازمان ملل متحد براي ديدار با ملك سلمان، پادشاه و محمد بن سلمان وليعهد سعودي وارد رياض پايتخت عربستان شد. اين سفر يك هفته پس از تشكيل جلسه فوري سازمان همكاريهاي اسلامي درباره قدس انجام گرفت كه عربستان سعودي و برخي از متحدانش يا در سطح پايين در آن نشست شركت كردند يا ترجيح دادند عنوان غايب را به خود اختصاص دهند. به گزارش رسانههاي سعودي، عباس در ديدار با ملك سلمان با وي درباره وضعيت پيش آمده براي قدس گفتوگو كرده است. محمود عباس در اين ديدار گزارشي از گامهايي كه فلسطين براي مهار تهديدهاي موجود عليه قدس برداشته، به پادشاه سعودي داده است. رهبر تشكيلات خودگردان فلسطين همچنين در همين ديدار از حمايت بينالمللي از مردم فلسطين قدرداني كرده و البته موضعگيري ترامپ درباره قدس را رد كرده است. سفر عباس به سعودي در حالي صورت گرفته است كه به نظر ميرسد رياض از تصميم ترامپ براي اعلام قدس به عنوان پايتخت اسراييل آگاهي داشته و در نتيجه فشارهاي تلآويو و واشنگتن بوده كه از حضور در نشست اضطراري سازمان همكاريهاي اسلامي در استانبول سرباز زده است.
در حد فاصل برگزاري نشست شوراي امنيت تا مجمع عمومي سازمان ملل متحد، ترزا مي، نخستوزير بريتانيا با دونالد ترامپ تلفني گفتوگو كردند. به گفته سخنگوي دفتر نخستوزير بريتانيا، اصليترين سوژه مورد بحث در اين تماس مساله تصميم دونالد ترامپ براي به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت رژيم اسراييل بوده است و پس از آن نيز دو مقام درباره ساير تحولات منطقهاي مانند پروندههاي سوريه و يمن و همچنين ماجراي خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا با هم گفتوگو گردهاند. ترزا مي در اين تماس تلفني از رييسجمهور ايالات متحده خواسته است كه هرچه سريعتر پيشنهادهاي ملموسي را براي برقراري صلح در خاورميانه ارايه دهد. در تحولي جداگانه كه نشاندهنده اوج اختلاف ميان اروپا و امريكا بر سر مساله قدس است فدريكا موگريني، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز در سفري كه به بيروت، پايتخت لبنان داشت تاكيد كرد كه بروكسل مخالف ايده ترامپ مبني بر اعلام قدس به عنوان پايتخت رژيم اسراييل است و اعتقاد دارد كه قدس بايد ميان دو كشور در آينده و پس از به نتيجه رسيدن مذاكرات صلح تقسيم شود.
همزمان با تلاشهاي بينالمللي در مجمع عمومي سازمان ملل متحد، تظاهرات در فلسطين در اعتراض به تصميم ترامپ همچنان ادامه دارد. روز گذشته فلسطينيها با اعلام روز خشم عليه اقدامهاي امريكا به خيابانها آمدند و تظاهرات گستردهاي را انجام دادند و گفته ميشود كه قريب به 27 فلسطيني در روز چهارشنبه بازداشت شدند. تظاهرات در شهرهاي مختلف كرانه باختري نيز در مخالفت با تصميم امريكا در قبال قدس آغاز شد اما تظاهرات در الخليل، رامالله، قلقيليه و بيت لحم به درگيريها ميان اسراييل و فلسطين منجر شد. گفته ميشود كه اسراييليها به سمت تظاهركنندگان در شرق اردوگاه جباليا در شمال غزه آتش گشودند.