عمار انقلاب در سن 81 سالگي دار فاني را وداع گفت
درگذشت آيتالله حائريشيرازي
زهير موسوي
آيتالله حائريشيرازي كه به علت بيماري از چندي پيش در بخش آي.سي.يو بيمارستان علي بن ابيطالب(ع) قم بستري بود، ظهر روز چهارشنبه در ۸۱ سالگي دعوت حق را لبيك گفتد. نماز ميت بر پيكر آن مرحوم توسط آيتالله العظمي شبيريزنجاني اقامه ميشود و پيكر وي در حرم مطهر حضرت معصومه(س) در شهر مقدس قم دفن خواهد شد.
آيتالله حائريشيرازي در بهمن ١٣١٥ در شيراز به دنيا آمد. او از جمله مبارزان قبل از انقلاب بود كه طعم زندان و تبعيد را هم چشيد. بعد از انقلاب در مجلس اول شوراي اسلامي به عنوان نماينده مردم شيراز حضور يافت و با شهادت آيتالله دستغيب از سوي امام خميني(ره) به امامت جمعه شيراز منصوب و بعد از آن نماينده امام در شيراز شد. آيتالله حائري سابقه عضويت در دورههاي اول و دوم و چهارم خبرگان رهبري را داشت. او را به واسطه برخي اظهارنظرها و واكنشها در مقاطع مختلف، به عنوان يكي از چهرههاي خبرساز اصولگرايان ميشناختند.
آيتالله حائريشيرازي يكي از روحانيون اثرگذار جبهه اصولگرايي بود. او در انتخابات سال 84 اعلام كرد به محمود احمدينژاد راي داده است و 10 سال بعد در نامهاي سرگشاده به هاشميرفسنجاني از اقدامات احمدينژاد، دفاع كرد. حائري در آن نامه نوشت: دولت سابق آرزوهاي بعضي انسانها را عملي كرد و آرزوي بخشي از اقشار ضعيف را برآورد. استان فارس آرزوي راهآهن داشت و امروز به آرزوي خود رسيده است. اقشار متوسط جامعه مأيوس از خانهدارشدن بودند و الان صاحبخانهاند. وضع خانههاي اجارهاي اگر قابل تحمل باشد، به جهت صاحبخانه شدن بسياري از مستاجران است و اگر قابل تحمل نباشد، بدانيد اگر خانهسازيها نبود، وضع بدتر بود.
او در سال ٩٣ يك بار در برنامه شناسنامه حاضر شد و سخنان جالبي را درباره برخي از چهرهها از جمله هاشميرفسنجاني بيان كرد؛ آن هم در سالهايي كه هاشمي بسيار زير فشار بود. حائري در آن گفتوگوي تلويزيوني درباره هاشمي و انتخابش به عنوان رييس خبرگان در مقطعي از دوره چهارم اين مجلس گفته بود: «... هر كسي با آقاي هاشمي رقابت كرد، شكست خورد. آقاي جنتي آمد، نشد. ديگران آمدند، نشد. آقاي مهدوي نيز به دليل اينكه آقاي هاشمي به احترام آمدن ايشان كانديدا نشد، برگزيده شد. آقاي مهدوي در نطق افتتاحيه خود گفت آقاي هاشمي اين منصب را به من تفويض كردند.» او همچنين درباره انتخابات رياستجمهوري ٨٤ گفته بود: «ابتدا قصد رأي دادن به آقاي هاشمي را داشتم، بعد ديدم افرادي كه تبليغات آقاي احمدينژاد را انجام ميدهند، بچههاي مدرسه حقاني هستند؛ سوز اينها را بيشتر ديدم و به وي راي دادم.»
آيتالله حائريشيرازي پس از انتخابات سال 88 نامهاي را خطاب به محصوران نوشت و عنوان كرد: «بنده فكر ميكنم كه باور شما در آنچه ميكنيد خدمت به اسلام و انسانيت در راه آزادي و كرامت انساني است. يك كلمه بگوييد بد كردم پشيمانم. برادران! در پرونده شما خدمات بزرگي به اسلام و انقلاب را ميتوان مشاهده كرد. اگر اين خوبي را بر خوبيهاي ديگر خود بيفزاييد كه: «وما ابري ء نفسي ان النفس لاماره بالسوء الا ما رحم ربي ان ربي غفور رحيم» چه اشكال دارد؟! خيليها با پافشاري بر امر باطلي از دنيا رفتند و حتي بعد از مرگشان هم تاكنون خوشنام ماندهاند و شايد مردمي هم آرزو دارند در قيامت همنشين اينان باشند اما چيزي جز جايگاه عذاب نصيب ايشان نخواهد بود. شما اين مطلب را با جان و دل قبول داريد. بايد از اين محبوبيتهاي پس از مرگ ولو چندين هزار ساله بايد به خدا پناه برد!! امام هميشه ميفرمود وقتي پاي انجام وظيفه به ميان بيايد، من با مردم كار ندارم من با تاريخ كار ندارم من بين خود و خداي خود تعهدي دارم كه بدان عمل ميكنم.»
حائري همچنين نامهاي را هم خطاب به رهبري انقلاب نوشته بود. بعدا در برنامه شناسنامه درباره آن نامه گفته بود: «گاهي در مسائل فقهي اختلاف نظر داشتيم و نظر خود را عنوان ميكردم. در مسائل ديگر يك مورد بود. در زمان انتخابات كه حماسه سياسي بود به طور محرمانه براي ايشان نوشته بودم... بنا به نشر اين نامه نبود. بعد در سايت خود نوشتم كه اين را بر خود ايراد ميگيرم. من نبايد اجازه ميدادم اين كار بشود، زيرا فتح باب ميشود و ديگران نيز اين كار را تكرار ميكنند.
يكي از مهمترين اقدامات سياسي حائريشيرازي كسب حلاليت از سيدمحمد خاتمي بود. آيتالله حائريشيرازي در واپسين سالهاي عمر خود از سيدمحمد خاتمي، رييس دولت اصلاحات بابت اظهارنظرهاي خود در جريان انتخابات سال 76 حلاليت طلبيد. او در اين يادداشت نوشت: «عارضه اخيرم كه تكلم در حد «سلام» و «والسلام» است نه نشاندهنده پايان عمرم است و نه چيز ديگر؛ ولي فرصتي است تا از همه كساني كه در وادي رقابت سياسي و… به آنها ستم كردهام حليت بطلبم. مثلا از شخصي پرسيدم شما چرا ميگوييد خاتمي رييسجمهور شود؟ او گفت: چون خوشگل است. گفتم: يزيد هم خوشگل بود. از ديگري پرسيدم چرا به آقاي ريشهري راي ميدهي؟ گفت: چون حافظ قرآن است. گفتم: حجاج بن يوسف هم حافظ قرآن بود. بالاخره اگر در اين دنيا حلال نكنند، عاقبتِ روز بازخواستم، سياهرويي است. از همه حليت ميطلبم. دعا فرماييد.»
آخرين فعاليت سياسي مرحوم حائري كنارهگيري از نامزدي در خبرگان پنجم بود. فرزند او محمدعلي درباره اين كنارهگيري در پستي انتقادي در صفحه اينستاگرام خود نوشته بود: «... پس از آنكه جامعه محترم مدرسين و جامعه معزز روحانيت... با حيثيت سياسي پدرم بازي كردند، ايشان رسما از ادامه كانديداتوري كنارهگيري كرده و انصراف دادند. زماني پدرم را عمار انقلاب ميخواندند. آنها كه تاب تحمل آراي آزادمرداني مانند پدرم را كه خود لقب عمار به او داده بودند، نداشتند، پس غير افكار خود آراي چه كساني را ميتوانند
تحمل كنند؟!»