• 1404 دوشنبه 16 تير
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj ایرانول بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6085 -
  • 1404 دوشنبه 16 تير

نشانه ‎هاي شكست اسراييل در نظرسنجي ‎ها

محمود فاضلي

بر اساس نظرسنجي كه روزنامه «معاريو» اسراييل منتشر كرده، حداقل نيمي از اسراييلي‌ها هيچ نشاني از پيروزي را در جنگ خود با ايران، احساس نمي‌كنند و تاثيرات سياسي سرمستي ابتدايي جنگ تقريبا از بين رفته و در حال حاضر حزب «ليكود» به رياست نتانياهو عقب‎نشيني قابل توجهي در قبال حزب تحت رياست «نفتالي بنت» داشته و دو حزب 25 كرسي را در نظرسنجي‌ها به‎ دست آورده‌اند. بعد از جنگ ائتلاف، حداقل يك كرسي خود را هم از دست داده و اكنون 48 كرسي در اختيار دارد در حالي كه مخالفان «بنت» اكثريت شكننده 61 كرسي را به ‎عنوان يكي از نتايج جنگ كسب كرده‌اند. 
در نظرسنجي انجام شده، دست‌كم نيمي از اسراييلي‌ها بر اين باورند كه اسراييل در جنگ با ايران به پيروزي نرسيده است و فقط 30 درصد از شركت‌كنندگان در اين نظرسنجي پايان اين تقابل را با پيروزي اسراييل اعلام كردند. 16 درصد از اسراييلي‌ها تاكيد كردند نتايج اين جنگ براي اسراييل صرفا دستاوردهاي سطحي است، 5 درصد هم گفتند كه هيچ نظري در اين رابطه ندارند. اين در حالي است كه اين نوع نگاه حتي در ميان طرفداران احزاب تشكيل‌دهنده ائتلاف هم صدق مي‌كند به نحوي كه فقط 47 درصد از آنها اعلام كرده‌اند پيروزي واضحي را براي اسراييل احساس كرده‌اند و 53 درصد چنين نظري ندارند. حدود نيمي از شركت‌كنندگان در اين نظرسنجي (48 درصد) در پاسخ به پرسش تاكيد دارند: «نتانياهو براي تحقق اهداف سياسي‌اش به جنگ در نوار غزه ادامه مي‎دهد.»
نتايج نظرسنجي موسسه «تايسون گروپ» در بحبوحه پيامدهاي حملات اخير امريكا به تاسيسات هسته‌اي ايران، ديدگاه‌هاي پيچيده و متناقض مردم امريكا را درباره سياست خارجي و امنيت ملي آشكار كرده است. بر اساس اين نظرسنجي، در حالي كه نيمي از پاسخ‌دهندگان از حملات محدود به تاسيسات هسته‌اي ايران حمايت كرده‌اند، نگراني‌هايي جدي نيز درباره احتمال گسترش جنگ و اقدامات تلافي‌جويانه ايران در خاك امريكا مطرح شده است.
بر اساس نتايج اين نظرسنجي، جمهوري‌خواهان امريكايي قاطعانه از بمباران ايران حمايت مي‌كنند، در حالي كه دموكرات‌ها و مستقل‌ها با احتياط بيشتري به اين موضوع مي‌نگرند. اين نظرسنجي نشان مي‌دهد ۴۶ درصد از امريكايي‌ها عملكرد ترامپ را تاييد مي‌كنند و در مقابل ۵۱ درصد مخالف آن هستند. راي‌دهندگان در مورد رويكرد ترامپ به سياست خارجي به‌طور مساوي تقسيم شده‌اند، اما در زمينه تورم، امتيازات منفي قابل توجهي براي او ثبت شده است.
در خصوص نتايج اين نظرسنجي درباره غزه نيز اكثر راي‌دهندگان امريكايي با جنگ غزه مخالف هستند. راي‌دهندگان امريكايي تمايل بيشتري به مسلح كردن اوكراين در مقايسه با رژيم تل‌آويو دارند و در حالي كه زلنسكي، رييس‌جمهور اوكراين، از حمايت خوبي برخوردار است، نتانياهو، با ارزيابي‌هاي منفي روبه‎رو است. اقدامات اسراييل، اجماع دوجناحي در امريكا براي دفاع از اسراييل را در هم شكسته است. اكنون حمايت از اين كشور به موضوعي به‌ شدت مناقشه‌برانگيز در كنگره، سوژه بحث‌هاي خشمگينانه و اعتراضات در دانشگاه‌ها و محرك افزايش حوادث يهودستيزانه در امريكا و جهان تبديل شده است.
شبكه ۱۲ تلويزيون رژيم اسراييل مدعي شده سه وزير اسراييلي صراحتا به شكست عمليات نظامي ارتش در نوار غزه اعتراف كرده و بر اين باورند كه اين اقدامات تاكنون هيچ نتيجه عملي در پي نداشته است. به اعتقاد آنها، آنچه در غزه انجام داديم، شايد از نظر تئوريك داراي ظرفيت‌هايي بود، اما در عمل به هيچ نتيجه‌اي نرسيد. بايد يا اقدام نظامي متفاوتي انجام شود يا به سمت پايان دادن به جنگ و رسيدن به يك توافق جامع حركت كنيم. گروهي از مسوولان اسراييلي كه در مذاكرات غيرمستقيم با جنبش حماس مشاركت دارند، اعتقاد دارند: «كساني كه تصور مي‌كنند حماس پس از حمله به ايران به سرعت براي توافق وارد عمل خواهد شد، درك درستي از ماهيت اين جنبش ندارند.»
 در اسراييل نيز مخالفت‎هاي داخلي با سياست‌هاي نتانياهو ادامه دارد. هزاران نفر از تظاهركنندگان اسراييل كه خواستار پايان جنگ در نوار غزه و تبادل اسيران بودند، به خيابان‌ها آمدند. پليس اسراييل اين تظاهرات را غيرقانوني اعلام كرده و هفت نفر از آنها را به اتهام «اخلال در نظم عمومي» بازداشت كرد. تظاهركنندگان اسراييلي معتقدند «نتانياهو» از محاكمه در برابر قانون وحشت دارد. او بايد شرم كند و شكست خود در ۷ اكتبر ۲۰۲۳ را بپذيرد و عرصه سياست را ترك كند.
طبق نوشته «نيويورك‌تايمز» در نظرسنجي موسسه Pew در ۲۴ كشور، ديدگاه‌هاي منفي درباره اسراييل افزايش يافته است. بر پايه اين نظرسنجي، در ۲۰ كشور، بيش از نيمي از مردم ديدگاهي نامطلوب نسبت به اسراييل دارند و در هشت كشور استراليا، يونان، اندونزي، ژاپن، هلند، اسپانيا، سوئد و تركيه بيش از ۷۵ درصد مردم چنين نظري دارند. تنها در دو كشور، نيجريه و كنيا، اكثريتي با ديدگاه مطلوب نسبت به اسراييل دارند.
در روزهاي اخير «جان ميرشايمر»، استاد دانشگاه شيكاگو و نظريه‌پرداز مشهور روابط بين‌الملل نيز در واكنش به ادعاهاي نتانياهو، مبني بر پيروزي در جنگ با ايران تاكيد دارد كه دستاورد نتانياهو از اين جنگ چيزي جز شكست نبوده و اسراييل در دستيابي به هيچ يك از اهدافش موفق نشده. اسراييل حتي با كمك امريكا نتوانست برنامه هسته‌اي ايران را از بين ببرد و در فروپاشي نظام حاكم بر ايران هم ناكام مانده‌ است. اين ناكامي‌ها معنايي جز شكست ندارد. اسراييل حتي با كمك امريكا نتوانست برنامه غني‌سازي هسته‌اي ايران را نابود كند و در واقع حمله به ايران باعث شد تا احتمال دستيابي ايران به سلاح هسته‌اي بيشتر شود، نه اينكه كمتر شود. موشك‌ها و پهپادهاي ايراني، اسراييل را به شكل اساسي تنبيه كردند و حالا اسراييل با تمام شدن موشك‌هاي دفاع هوايي مواجه شده و به وضوح عزم كافي براي ورود به يك جنگ فرسايشي را ندارد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون