روزبه دلاور
جام ملتهاي آسيا فوتسال زنان از امروز (سهشنبه) آغاز ميشود و تيم ملي ايران به عنوان پرافتخارترين تيم اين رقابتها با دو عنوان قهرماني پس از 7 سال وقفه، بار ديگر براي كسب افتخار به ميدان ميرود.
به گزارش «اعتماد»، نخستين بازي ايران روز چهارشنبه ساعت 30: 6 صبح به وقت ايران است. اين دوره از مسابقات از اهميت ويژهاي برخوردار است، چرا كه سه تيم برتر جواز حضور در رقابتهاي جهاني فوتسال را كسب خواهند كرد.
مليپوشان ايران با سابقه درخشان خود، اميدوارند ضمن دفاع از اعتبار فوتسال زنان كشور، گامي بلند به سوي جام جهاني بردارند. براي بررسي دقيقتر از وضعيت تيم ملي با شهناز ياري، سرمربي اسبق تيم ملي كشورمان تماس گرفتيم. ياري كه هنوز هم به دليل كنار گذاشتنش در آستانه جام ملتهاي سال ۲۰۱۵ دلخور بود براي تيم ملي كشورمان آرزوي موفقيت كرد. نظرات كارشناسانه اين مربي را در ادامه ميخوانيد.
از آخرين باري كه به عنوان سرمربي تيم ملي فعاليت كرديد چند سال گذشت؟
از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۱۵ در تيم ملي بودم و يك ماه مانده به اعزام با نامهرباني كنار گذاشته شدم. يعني تيمي كه دو سال و اندي زحمتش را كشيدم. يك ماه قبل از شروع بازيها كنار گذاشته شدم. بعد هم كه كرونا بود و دو، سه سال در دوران مربيگري من اصلا بازي برگزار نشد. در جام آزادي روسيه دو بار سوم شديم و ديگر من مربي نبودم.
ارزيابي شما از اهميت اين دوره از مسابقات براي زنان فوتساليست ما چيست؟
مسلما يكي از مهمترين رويدادها براي ماست كه بعد از 7 سال دوباره تيم ملي ما به صحنه برگشته و بازيهايي را تجريه ميكنيم كه در آن دو دوره به قهرماني رسيديم و در واقع پرافتخارترين تيم آسيا هستيم. پس از وقفهاي طولاني مدت دوباره به اين بازيها برگشتيم. آخرين بازيهايي كه تيم ملي اعزام شد يكي از مهمترين تورنمنتها براي آمادهسازي بود، چون قبل از آن فقط مسابقات كافا را داشتيم كه سطح آن بسيار پايين است و در حد و اندازه تيم ملي ما نبود. اما تورنمنت اخير كه در تايلند و با حضور دو رقيب اصلي ما برگزار شد يك محك جدي براي مليپوشان ما بود كه در آن نتايج بدي هم نگرفتند با در نظر گرفتن اين نكته كه ما از مسابقات بينالمللي مدتها دور بوديم. سه تيم اول اين بازيها مستقيم به جام جهاني كه براي اولين بار در فيليپين برگزار ميشود، صعود ميكنند. با فيليپين كه چهار تيم از آسيا صعود ميكنند. براي ما رويداد مهمي است تا هم از عنوان قهرمانيمان دفاع كنيم و هم جواز حضور در جام جهاني را به دست بياوريم.
سابقه درخشان ما در اين مسابقات باعث ايجاد فشار روحي مضاعف به بچهها ميشود يا اعتماد به نفسشان را بالا ميبرد؟
فشاري از طرف رسانهها نديدم كه به تيم ملي وارد شود و همه ماها دست به دست هم داديم تا از اين تيم حمايت كنيم. شايد بعضي كارشناسان نتايج در تايلند را ضعيف قلمداد كنند، اما بهشخصه جزو كساني بودم كه از اين تيم حمايت كردم. زمان كمي نيست دوري 7 ساله از مسابقات بينالمللي و شايد يك نسل ميتوان در اين فاصله تغيير داد و در اين مدت آمادهسازي خيلي خوبي نداشتيم. با در نظر گرفتن اينكه ژاپن و بقيه تيمها پوستاندازي داشتند، فكر ميكنم ايران هنوز هم يك وزنه سنگين در فوتسال آسياست و رقيبان ما قطعا حساب ويژهاي روی تيم ما ميكنند. خدا را شكر بچههايي با تيم اعزام كرديم كه به لحاظ آمادگي در شرايط خوبي هستند و فكر ميكنم با توجه به پتانسيل بچهها بازيهاي خوبي را ارائه خواهند داد.
با توجه به شناخت كلي شما از تيم ملي، نقاط قوت و ضعف تيم در اين مسابقات چيست؟
ما در درون دروازه فرزانه توسلي را به عنوان يك دروازهبان بسيار مطمئن داريم و با توجه به سبك بازيمان عقبگيرهاي خوبي در تيم ملي حضور دارند. در فاز تهاجمي خانم گل آسيا را داريم يا بازيكنان جواني مثل تركمان و حسيني را داريم كه اگر به خوبي از آنها استفاده شود و تغذيه شوند ميتوانند ما را سورپرايز كنند. در نتايجي كه اين مدت كسب كرديم در دفاع خوب بوديم، اما در فاز تهاجمي يك مقدار جاي نگراني داشتيم كه اميدوارم با برنامهريزي و با بهكارگيري درست بازيكنان در اين مسابقات بتوانيم در فاز تهاجمي عملكرد بهتري داشته باشيم تا به مشكل نخوريم.
رقيبان ما در اين مسابقات كدام تيمها هستند؟
ژاپن و تايلند رقباي قابل احترامي به حساب ميآيند و ازبكستان هم تيم خوبي است و نشان داده كه از بازيكنان با كيفيتي بهره ميبرد. در گروه خودمان هم مثلا فيليپين از يك مربي اسپانيايي بهره ميبرد كه رو به فوتبال مالكانه آوردهاند. تيم ملي بايد ريتم بازي را به كنترل خودش دربياورد تا نتيجه خوبي مقابل اين تيم بگيرد. در مجموع هيچ تيمي را نميشود گفت آسان يا خيلي سخت است. تيمها با تداركات مناسب و آمادگي كامل به اين مسابقات ميآيند.
امسال شرايط تيم ملي ما نسبت به دوره حضور شما روي نيمكت بهتر بود؟
قطعا الان شرايط و امكانات بهتري براي تيم ملي فراهم است. تنها مشكلي كه هست به لحاظ انجام بازيهاي تداركاتي ميتوانستيم شرايط بهتري را براي مليپوشان خود رقم بزنيم. مخصوصا براي تجربه بازيكنان جوان كه بار فني تيم ملي را بالا ميبرد.
پيشبيني شما از عملكرد تيم ملي در اين مسابقات چيست؟
گروه ژاپن با حضور ازبكستان و تايلند گروه مرگ است، اما گروه ما در مسير صعود راحتتر است فقط نبايد اسير حواشي شويم و بچهها در هر بازي فقط بايد براي برد بازي كنند. حالا بايد ديد استراتژي مربيان تيم ملي چيست و شايد بخواهند در مراحل بعد با تيمي بازي كنند و روي همين اصل بخواهند در گروه اول يا دوم شوند. اما مسير، مسير خوبي است.
در تورنمنتهاي اينچنيني نقش كادرفني بيشتر است يا بازيكنان باتجربه درون زمين؟
سوال خوبي كرديد، اما به نظر من يكي از اينها به تنهايي نميتواند نتيجه بازي را عوض كند. بازيكنان در دو دوره قهرمان شدند يا بازيكنان جواني كه جور تيمهاي خود را ميكشند. با تلفيق بازيكنان جوان و باتجربه و با تصميمات درست براي لحظه به لحظه بازي ميشود سرنوشت تيم را رقم زد.