رييسجمهور در بازديد از معاونت توسعه روستايي و مناطق محروم مطرح كرد
تدوين الگوي توسعه با تكيه بر دادههاي دقيق
رييسجمهور در ادامه بازديدهاي خود از دستگاهها و ارگانهاي مختلف اجرايي ديروز راهي ساختمان معاونت رييسجمهور در امور توسعه روستايي و محروميتزدايي شد تا از نزديك در جريان برنامهها و راهبردهاي اين معاونت و دورنماي پيش روي آن قرار بگيرد.
به گزارش پاد، مسعود پزشكيان ديروز با حضور در معاونت توسعه روستايي و مناطق محروم رياستجمهوري، ضمن بازديد از برخي بخشهاي اين معاونت و شنيدن گزارشهاي ارائه شده از سوي عبدالكريم حسينزاده، مسوول معاونت و تعدادي از معاونان و مديران آن، طي سخنان كوتاهي، نكات و نظرات خود را درباره اين گزارشها و ماموريتها و اقدامات معاونت توسعه روستايي بيان كرد.
رييسجمهور ضمن قدرداني از تلاشها و اقدامات انجام شده در اين معاونت در ماههاي گذشته اظهار داشت: طراحي و اجراي سامانههاي يكپارچه براي پايش كيفيت و كميت پيشبرد اقدامات در حال انجام در سراسر كشور، اقدام بسيار مفيدي است، اما بايد در كنار آن، دادههاي مربوط به هر بخش، شهرستان و استان نيز جمعآوري و بررسي تا مشخص شود كه هر منطقه چه ظرفيتهايي دارد و بر اساس دادههاي جمعآوري شده، براي توسعه هر منطقه چه اقداماتي ميتوان انجام داد يا اساسا آن منطقه زمينه توسعه دارد يا خير.
پزشكيان با اشاره به تجربيات مديريتي خود افزود: متاسفانه دادههاي بهروز و دقيقي از ظرفيتها و زمينههاي توسعه مناطق مختلف كشور موجود نيست؛ نه بهطور دقيق مشخص است كه مناطق مختلف چه ظرفيتها و استعدادهايي دارند، نه برنامه مشخصي براي بهرهبرداري بهينه از اين ظرفيتها وجود دارد و نه مشخص است اگر منطقهاي ظرفيت توسعه ندارد، براي آن چه بايد كرد.
رييسجمهور با تاكيد بر ضرورت بهرهگيري از همه توانمنديهاي علمي و دانشگاهي كشور در زمينه شناسايي و احصاي ظرفيتها و استعدادهاي مناطق مختلف كشور تصريح كرد: متاسفانه برخي طرحهاي توسعهاي تهيه و تدوين شده در كشور جامعيت و دورانديشي كافي نداشته و حتي قبل از اتمام اجرا، به اصلاح و بازبيني نياز پيدا ميكنند، در حالي كه اگر اين طرحها بر اساس دادههاي كافي، دقيق و بهروز تهيه ميشدند، از جامعيت بيشتري برخوردار ميشدند. پزشكيان اضافه كرد: وقتي طرحهاي توسعهاي با جامعيت و دورانديشي مناسب تدوين شوند، بهطور طبيعي همه ظرفيتهاي كشور شناسايي و لحاظ و براي همافزا و به خدمت گرفتن آنها نيز برنامهريزي ميشود. بر اين اساس ظرفيتها و توانمنديهاي كشور از عرصه آموزش تا اقدام و عمل و نظارت در يك راستا تعريف و همافزا ميشوند. رييسجمهور گفت: اگر نگاه و روش عمل خود را اصلاح نكنيم، نميتوانيم انتظار تغيير داشته باشيم. اگر راهكارها و سياستهايي كه تاكنون اجرا شده، نتيجهبخش بود، شاهد وضعيت امروز نبوديم. اجراي همان نگاههاي ناكارآمد باعث صرف هزينه و وقت زيادي در روستاها شد كه ثمربخش نيز نبود و با وجود تلاشهاي صورت گرفته، شاهد تخليه بسياري از روستاها بوديم. پزشكيان همچنين با اشاره به گزارش ارائه شده درباره اقدامات انجام شده در طرح احياي واحدهاي اقتصادي راكد خاطرنشان كرد: راهكارهاي علمي ميگويند كه ۸۰ درصد مشكلات به ۲۰ درصد مسائل مربوط است و اگر اين ۲۰ درصد اصلاح شوند، مشكل آن بخش ۸۰ درصدي رفع خواهد شد. با جمعآوري دادههاي دقيق سعي كنيد به جاي تمركز بر حل مشكلات جزيي، اولويت را به حل مشكلاتي بدهيد كه واحدهاي اقتصادي بيشتري را تحت تاثير قرار داده است؛ اين طرح بايد در معاونت توسعه روستايي به سرانجام برسد. رييسجمهور همچنين با اشاره به انتقاد مطرح شده در گزارش مربوط به مديريت برنامه توسعه عدالت آموزشي و رفع كاستيهاي فضاهاي آموزشي، مبني بر عدم ارائه اطلاعات و دادههاي بهروز و دقيق از سوي دستگاههاي ديگر به معاونت توسعه روستايي، بر ضرورت ارائه و تجميع هر چه سريعتر اين اطلاعات و دادهها در اين معاونت تاكيد كرد.پزشكيان در بخش پاياني سخنان خود بر ضرورت و اهميت بهرهگيري از ابزارها و امكانات نوين در توسعه مناطق محروم تاكيد كرد و همچنين با اشاره به گزارش ارائه شده درباره طرح پنلهاي خورشيدي، با بيان اينكه بخشهاي مالي اين طرح از سوي سازمان برنامه و بودجه در حال بررسي است، از مجريان طرح خواست براي تامين زمين با وزير جهاد كشاورزي رايزني كرده و اجراي طرح را با هماهنگي بانك مركزي و وزارت امور اقتصادي و دارايي پيش ببرند.
تشريح زمينههاي جذب سرمايهگذاري خارجي در روستاهاي ايران
معاون رييسجمهور در امور توسعه روستايي و مناطق محروم كشور اما در گفتوگويي رسانهاي تصويري از مهمترين راهبردهاي اين معاونت را تشريح كرد. حسينزاده گفت: انرژي خورشيدي، صنايع دستي و فرش، كشاورزي و گردشگري ايران جذابترين زمينههاي سرمايهگذاري در روستاهاي ايران هستند.
معاون رييسجمهور در امور توسعه روستايي و مناطق محروم كشور در گفتوگو با ايلنا درباره جذب سرمايه خارجي به روستاهاي كشور اظهار كرد: سرمايهگذاري خارجي در روستا به صورت عمده و كلان تاكنون در كشور ما صورت نگرفته است و درصدد هستيم باب مشاركت و سرمايهگذاري كشورهايي كه همسايه ايران هستند و كشورهاي آفريقايي را در روستاهاي ايران باز كنيم؛ در كشور ما بيش از ۶۰ هزار روستا قرار دارد و حدود ۳۹ هزار روستاي ايران بيش از ۲۰ خانوار را در خود جاي داده است و از روستاهايي كه كمتر از ۲۰ خانوار دارند با عنوان آبادي ياد ميشود. اين روستاها و آباديها سهمي حدود ۲۹ درصدي از توليد ناخالص داخلي كشور دارند، بنابراين با يك سرمايهگذاري منطقي و عقلاني ميتوان سهم روستا را از توليد ناخالص داخلي كشور افزايش داد و تحقق اين امر با توجه به ظرفيتهاي كلاني كه براي سرمايهگذاري داخلي و خارجي در روستاهاي ايران قرار دارد، شدني است. وي از حوزه تمدني نوروز، كشورهاي حاشيه خليجفارس و حاشيه خزر، عراق، پاكستان و افغانستان به عنوان سرزمينهايي ياد كرد كه پتانسيل خوبي براي سرمايهگذاري مشترك در روستاهاي ايران دارند و افزود: انرژي خورشيدي، صنايع دستي و فرش و كشاورزي ايران جذابترين زمينههاي سرمايهگذاري در روستاهاي ايران هستند. معاون رييسجمهور خاطرنشان كرد: ايران از ۳۶۵ روز سال ۳۰۰ روز آفتابي دارد و بسياري از استانهاي ايران پهنه وسيعي از سرمايهگذاري براي احداث نيروگاهها و مزارع انرژي خورشيدي را در خود جاي داده است همچنين توليد ارگانيك محصولات كشاورزي كشور ميتواند در برخي بازارهاي جهاني حرفي براي گفتن داشته باشد. وي اظهار كرد: من از نخستين روز فعاليتم در دولت چهاردهم اين موضوع را به عنوان يك باور قلبي بيان كردم كه فرش يك ثروت ملي و ميهني در ايران است و طرفداران فرش ايراني در دنيا به جاي اينكه بدل اين فرش را از بازارهاي جهاني خريداري كنند، ميتوانند در داخل ايران سرمايهگذاري كنند؛ با اين اتفاق فرش ايراني بازار واقعي خود را در جهان بازخواهد يافت. افزون بر اينها در كشوري مانند ايران كه پنج تيپ اقليمي و هويتهاي قومي متفاوت را در خود جاي داده بهترين بستر براي سرمايهگذاري در حوزه گردشگري فراهم است. زنجيره كلاني از فرصتهاي سرمايهگذاري در مناطق روستايي وجود دارد، اما چون نظام فكري ما هميشه مبتني بر يك نظام شهري بوده تلاشي براي تمركز بر پتانسيلهاي جامعه روستايي نداشتيم و اكنون در تلاش براي بازيابي جايگاه اين جامعه هستيم.