عدد و رقم
۵۷۰ هزار بشكه
كاهش توليد اوپك در مارس
نظرسنجي پلاتس نشان داد كاهش بيش از حد توليد عربستانسعودي و قطع برق در ونزوئلا باعث شد توليد نفت خام اوپك در مارس ۵۷۰ هزار بشكه در روز نسبت به فوريه كاهش پيدا كند و به ۳۰.۲۳ ميليون بشكه در روز برسد كه پايينترين ميزان در بيش از چهار سال گذشته بهشمار ميرود. عربستانسعودي كه بزرگترين توليدكننده عضو اوپك است، توليد خود را در مارس به پايينترين سطح از فوريه سال ۲۰۱۷ رساند. سعوديها به وعده خود براي كاهش بيشتر توليد عمل كردند و توليدشان را ماه گذشته ۲۸۰ هزار بشكه در روز ديگر كاهش داده و به ۹.۸۷ ميليون بشكه در روز رساندند. ونزوئلا نيز به دليل خاموشي گستردهاي كه توليد و صادرات نفت را در مارس فلج كرد، توليدش را به پايينترين ميزان در ۱۶ سال اخير رساند و ۷۴۰ هزار بشكه در روز نفت توليد كرد. براساس نظرسنجي پلاتس، توليد نفت ايران نيز باوجود تحريمهاي امريكا، نسبتا ثابت ماند و2.69 ميليون بشكه در روز نفت توليد كرد. ازسرگيري فعاليت در الشراره كه بزرگترين ميدان نفتي ليبي است، توليد نفت ليبي را در مارس به 1.06 ميليون بشكه در روز افزايش داد. پيش از اين نظرسنجي ماهانه رويترز منتشر شد كه نشان داد توليد نفت اوپك در مارس سال ۲۰۱۹ به پايينترين ميزان از فوريه سال ۲۰۱۵ رسيده است و مجموع توليد اين گروه كه متشكل از ۱۴ عضو است، 30.4ميليون بشكه در روز بوده كه ۲۸۰ هزار بشكه در روز نسبت به فوريه كاهش داشت.
879 ميليارد دلار
تراز منفي تجاري امريكا
در سال ۲۰۱۸ با وجود ركوردزني صادرات امريكا حجم واردات و كسري تراز تجاري اين كشور نيز ركورد زد ولي نكته جالب در اين ميان تغيير در تراز تجارت دوجانبه ميان امريكا و برخي كشورهاي جهان از جمله ايران است؛ تغييري كه در اوج تحريمهاي امريكا عليه ايران رخ داد. اقتصاد امريكا با 19.39 تريليون دلار، 24.4درصد از اقتصاد جهان را دراختيار دارد و بهنوعي بزرگترين اقتصاد دنياست، اما با اين همه، اقتصاد امريكا در سال 2018 تراز منفي 879 ميليارد دلاري را ثبت كرد، اين در حالي است كه در سال 2018 امريكا توانست هم در بخش صادرات، هم در واردات و هم در كسر تراز تجاري خود، ركوردزني كند. اين اتفاق در شرايطي رخ داد كه امريكا حتي با وجود بالا بردن تعرفه واردات، بهخصوص در مواجهه با چين، نتوانست تراز تجاري خود را از تراز منفي به تراز مثبت تغيير وضعيت دهد. تجارت كالايي امريكا در سال 2018 بالغ بر
4.2 تريليون دلار بوده كه 60.4درصد از آن مربوط به واردات و 39.6درصد از آن مربوط به صادرات اين كشور است. تجارت امريكا در سال 2018 با افزايش 8.2درصدي همراه بوده كه معادل تقريبي 319 ميليارد دلار است.
201 ميليارد دلار از افزايش تجارت ناشي از افزايش واردات امريكا و 118 ميليارد دلار از آن ناشي از افزايش صادرات است.
۴۰ هزار ميليارد تومان
نقدينگي تزريق شده به بنگاههاي كوچك
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت گفت: امسال با بهكارگيري ۳ محور اصلي تدوين شده براي سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران، شاهد افزايش كارايي شهركهاي صنعتي كشور خواهيم بود.
محسن صالحينيا، اظهار داشت: در سال 1398 براي سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران 3 محور اصلي تهيه و تنظيم شده تا باتوجه به تحريمهاي موجود و با بهكارگيري حداكثري از ظرفيت صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي، شاهد رشد صنعت و اقتصاد باشيم.
وي با اشاره به اينكه در كشورهاي درحال توسعه و توسعه يافته، صنايع كوچك و متوسط، عامل مهمي در توسعه اقتصادي هستند، افزود: هدف اين سازمان، ايجاد شرايط لازم براي بنگاههاي كوچك و متوسط به منظور استقرار و توسعه توليد است؛ چراكه صنايع كوچك با ايجاد فرصتهاي شغلي و افزايش درآمد، ميتوانند سكان اقتصاد جهاني را در دست گيرند و بهطور قابلتوجهي بر اقتصاد تاثيرگذار باشند.
رييس هيات مديره و مديرعامل سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران اضافه كرد: بيشترين نياز اين بنگاهها، جذب منابع مالي و نقدينگي است. از اين رو اين هدف تا جذب
40 هزار ميليارد تومان منابع مالي براي واحدهاي كوچك و متوسط ادامه خواهد يافت تا بتوان با تزريق مناسب نقدينگي، به افزايش بهرهوري اين واحدها كمك كرد.
بالاي ۷۰ دلار
قيمت نفت
قيمت نفت با كاهش نگراني در مورد كم شدن تقاضا و احتمال اختلال در عرضه نفت ليبي و افت توليد نفت ونزوئلا، به ۷۰.۳۴ دلار در هر بشكه افزايش يافت. به گزارش رويترز، درحاليكه انتشار آمارهاي قوي استخدام در امريكا كه موجب كاهش نگراني براي كم شدن تقاضاي نفت شد، قيمت اين كالاي اساسي در مبادلات روز جمعه، آخرين روز كاري بازارهاي جهاني، به علت انتظار براي تشديد درگيري در ليبي كه ميتواند عرضه نفت را محدود كند، 1.5درصد رشد كرد. در عين حال، خوشبيني نسبت به توافق رسيدن واشنگتن و پكن بر سر توافق تجاري نيز بر قيمتها افزود. هر بشكه نفت برنت با 94 سنت افزايش به 70.34 دلار رسيد. در اين روز قيمت نفت برنت به 70.46 دلار نيز رسيد كه بالاترين رقم از 12 نوامبر بهشمار ميرود. هر بشكه نفت خام امريكا با 98 سنت افزايش 63.08 دلار فروخته شد. اين نوع نفت ديروز تا 63.24 دلار بالا رفت كه بيشترين قيمت از
6 نوامبر به شمار ميرفت. اقدامات نظامي در ليبي كه ميتواند عرضه نفت را در اين كشور عضو اوپك مختل كند نيز بر قيمتها افزوده است. همچنين از ديگر عوامل افزايش قيمت نفت، كاهش احتمالي توليد نفت ونزوئلا به علت تحريمهاي اين كشور از سوي امريكا و قطعي برق بوده است.