سيل بعد از درنورديدن استانهاي مختلف، اين روزها در استان خوزستان اتراق كرده است. همين مساله باعث شده تا مناطق بسياري در محاصره سيل قرار گرفته يا تخليه شوند. به بياني ميتوان وضعيت امروز خوزستان را تا حدودي بحراني دانست. به همين مناسبت گفتوگويي با غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان و رييس شوراي هماهنگي مديريت بحران استان خوزستان انجام دادهايم كه در زير ميخوانيد.
آقاي شريعتي با وجود تدابير انديشيده شده و تلاشهاي صورت گرفته به نظر ميرسد شهرها و روستاهاي خوزستان باز هم در سيل محاصره شدهاند و وضعيت بحراني است. چرا با وجود اين همه تمركز دولت و وزارت نيرو و... روي خوزستان، باز هم استان در محاصره سيل قرار گرفت؟
ببينيد، اينگونه نيست كه اقدامات ما تاثيري نداشته است، بلكه برعكس. اگر اين اقدامات نبود، مطمئن باشيد تاكنون شهرهاي ما زير آب رفته بودند. همان طور كه ميدانيد بارشهاي استانهاي بالادست ما مثل ايلام، كهگيلويه و بويراحمد، اصفهان و چهارمحال و بختياري به سمت استان ما سرازير ميشود. اگر اين 9 سد زنجيرهاي ما وجود نداشت، الان خوزستان با فاجعه بزرگي روبهرو ميشد. يعني اين سدها بخشي از حجم سيل را مهار كرد وگرنه بايد شاهد كشتهها و خسارتهاي بسياري بوديم. ولي به هر حال يك سري موارد هم دست ما نيست. مثلا حجم ورودي آب به مخازن سدهاي ما پر شده و قدرت مانور ما را همين مساله بسيار محدود كرده است.
گويا بسياري از روستاها و شهرهاي استان هم تخليه شدهاند.
در حال تخليه هستند؛ البته تخليه به معنايي كه مد نظر شما هست انجام نميشود بلكه ابتدا زنان و كودكان و كهنسالان را جابهجا ميكنيم تا اگر وضعيت وخيمتر شد، آمادگي مقابله با بحران احتمالي و تخليه كامل شهر فراهم شود.
الان چند روستا و شهر تخليه شدهاند؟
حدود 105 روستا تخليه شده و 6 شهر هم با همان شرايطي كه گفتم تخليه شدهاند. اين شهروندان در اردوگاههاي هلال احمر با ظرفيت 120 هزار نفر سكنا داده ميشوند. ضمن آنكه بيش از 11 هزار كلاس درس در استان و ظرفيتهاي راهيان نور هم براي كمك به شهروندان درحالت آماده باش هستند.
تاكنون تلفات جاني ناشي از سيل نداشتهايد؟
خوشبختانه خير.
براساس آنچه در فضاي مجازي منتشر شده، دستور تخليه برخي از شهرها از جمله سوسنگرد ساعت 3-2 صبح روز شنبه صادر شده است. چرا اينقدر دير؟
ما براساس پيشبينيهاي سازمانهاي مرتبط اقدام ميكنيم. بر همين مبنا، سازمان آب و برق خوزستان اعلام كرده بود كه آب ورودي كرخه پايين ميآيد و به زير 2 هزار متر مكعب بر ثانيه ميرسد. اما تا دو شب قبل نهتنها اين اتفاق نيفتاد بلكه ورودي آب به 2400 متر مكعب بر ثانيه رسيد. ما تا شب جمعه صبر كرديم تا شايد دبي آب پايين بيايد و احتياج نباشد مردم را منتقل كنيم. اما متاسفانه اينچنين نشد و ما در نهايت در نخستين ساعتهاي صبح روز جمعه دستور تخليه اين شهرها را داديم تا از هر گونه خسارت جاني و مالي بيشتر، پيشگيري كنيم.
گفته ميشود كه سپاه درصدد است از طريق انفجار راهي را براي ورود سيلاب به سمت عراق باز كند. اولا اين خبر تا چه حد درست است و ثانيا چقدر ضروري بوده و هست؟
ببينيد، الان تمام دستگاهها در خوزستان با هماهنگي ستاد بحران و استانداري در حال امدادرساني و مهار سيل هستند. يعني اين گونه نيست كه هر كسي و هر سازمان و نهادي خودش راسا بخواهد اقدام كند. در مورد انحراف مسير سيل به سمت عراق هم سپاه با هماهنگي قبلي اين كار را انجام داده است . ضمن آنكه اين اقدام، واقعا مثمرثمر بوده است. چه بسا اگر اين كار صورت نميگرفت الان تعدادي از شهرهاي ما به خصوص سوسنگرد، كاملا زير آب رفته بود.
ولي با تمام اين تفاصيل به نظر ميرسد سوسنگرد بدجوري در محاصره سيل قرار گرفته و وضعيتي بحراني دارد. حتي اخباري منتشر ميشود كه در آن گفته شده شهر كاملا زير آب رفته است.
اصلا چنين چيزي نيست؛ بله سيل وارد سوسنگرد شده ولي بحرانيترين شهر ما سوسنگرد نيست.
الان مردم بيشتر به چه اقلامي نيازمند هستند؟
بيشتر وسايل بهداشت فردي، شيرخشك غذاهاي خشك و آماده، توالت و حمام سيار.
در مجموع وضعيت شهرها و روستاهاي سيلزده بحراني نيست؟
وضعيت ما بحراني نيست بلكه همان طور كه گفتم براي اطمينان شهرها را تخليه ميكنيم.