موج حملات هوايي اسراييل به غزه بعد از يك هفته دوباره تكرار شد
سرزمينهاي اشغالي در آستانه جنگ تازه
شهاب شهسواري
ارتش اسراييل بار ديگر جمعه شب غزه را هدف حملات هوايي خود قرار داد. يك هفته بعد از آنكه حلقه محاصره عليه شهروندان غزه از هميشه تنگتر شد و عملا تبادل هر كالايي از اين باريكه تحت محاصره با جهان خارج متوقف شد، اكنون اسراييل با حملات متعدد خود، در حال آغاز يك جنگ تمام عيار تازه در نوار غزه است. يك هفته بعد از آنكه اسراييليها مدعي شدند بزرگترين عمليات هوايي عليه غزه از زمان جنگ 2014 تاكنون را انجام دادهاند، بار ديگر مناطق مختلف غزه شاهد حملات هوايي و موشكي ارتش اسراييل بود. طي هفتههاي گذشته، اسراييل فشار محاصره و خشونت را بر شهروندان نوار غزه دوچندان كرده است. بستن گذرگاه مرزي كريم ابوسالم، به عنوان تنها مسير تنفسي بيش از 2 ميليون نفر فلسطيني كه در نوار غزه ساكن هستند و ممنوعيت ارسال سوخت به نوار غزه، تازهترين اقدامهاي رژيم صهيونيستي است كه طي روزهاي اخير با تصويب قانون جديد «كشور يهودي» عملا همه حقوق شهروندي فلسطينيان و شهروندان غيريهودي در سرزمينهاي اشغالي فلسطين را از آنها سلب كرده است.
حملات يك هفته گذشته به نوار غزه، اين منطقه را بعد از 4 سال در آستانه جنگ قرار داده است. بر اثر حملات ارتش اسراييل به نوار غزه دستكم چهار فلسطيني به شهادت رسيدند و بر اساس گزارشها ارتش اسراييل يك سرباز اسراييلي هم كشتهشد. درگيريهاي جمعه بعد از راهپيمايي هفتگي فلسطينيان شروع شد. ارتش اسراييل ادعا كرد كه در جريان راهپيمايي بازگشت فلسطينيان كه از فروردينماه امسال هر هفته در نقاط تماس نوار غزه با سرزمينهاي اشغالي برگزار ميشود، يك سرباز اسراييلي بر اثر شليك گلوله از سوي تظاهركنندگان از پاي در آمده است. در واكنش به اين اتفاق نيروهاي اسراييلي تا نيمه شب جمعه چندين حمله به مناطق مختلف غزه انجام دادند. در برابر، گروه حماس نيز با شليك خمپاره و راكت به حملات اسراييليها پاسخ داد. به گفته مقامهاي رژيم صهيونيستي اين اولين سرباز اسراييلي است كه از زمان جنگ غزه در سال 2014 تاكنون توسط فلسطينيان كشته ميشود. اسراييل سال 2007 از نوار غزه عقبنشيني كرد و اين منطقه را تحت محاصره كامل زميني و دريايي در آورد. از آن زمان تاكنون، درگيريهاي متعددي ميان ساكنان غزه و گروههاي مقاومت فلسطيني با ارتش اسراييل پيش آمده از جمله سه جنگ بزرگ كه آخرين آنها در سال 2014 به شهادت بيش از 2300 شهروند فلسطيني در طول 51 روز منجر شد. در جنگ 2014 بيش از 70 نظامي و غيرنظامي صهيونيست هم به هلاكت رسيدند. افزايش مشكلات اقتصادي در غزه تحت محاصره، به خصوص با قطع كمكها و افزايش فشارها از سوي امريكا به سازمانهاي بينالمللي كه كمكهاي بشردوستانه به مردم غزه ميرسانند و بسته شدن مسيرهاي تبادل كالاي غزه با جهان خارج، جامعه بينالمللي را نگران انفجار خشم فلسطينيان و از سرگيري يك جنگ تازه در سرزمينهاي اشغالي كرده است.
آتشبس شكننده
نيكولاي ملادنف، فرستاده ويژه دبيركل سازمان ملل در امور فلسطين كه هفته گذشته به نواز غزه سفر كردهبود، از طرفهاي فلسطيني و اسراييلي خواست كه با خويشتنداري جلوي فروافتادن نواز غزه به يك جنگ تمامعيار را بگيرند. اين مقام سازمان ملل متحد با انتشار توييتي گفت: «همه در غزه بايد از لبه پرتگاه فاصله بگيرند، نه هفته آينده، نه فردا، بلكه همين الان. آنان كه ميخواهند فلسطينيها و اسراييليها را به يك جنگ تازه بكشند، نبايد موفق شوند. » فوزي برهوم، سخنگوي گروه حماس در غزه با صدور بيانيهاي در مورد حملات اسراييل تاكيد كرد كه حماس هر حملهاي را به خاك غزه با حمله پاسخ خواهد داد. در اين بيانيه آمده است: «حمله با حمله پاسخ دادهميشود. مردم ما تا زماني كه حقوقشان استيفا شود و محاصره برداشتهشود به مسير خود ادامه ميدهند، چرا كه زندگي آزاد حق آنهاست.» دولت مصر و نيكولاي ملادنف، كه شنبه هفته گذشته نيز توانسته بودند بعد از مذاكرات فشرده با مقامهاي گروه حماس و دولت رژيم صهيونيستي آتشبسي موقت برقرار كنند، روز جمعه نيز به اين تلاشها ادامه دادند. ملادنف در تماس با وزير جنگ رژيم صهيونيستي، اويگدور ليبرمن، براي توقف درگيريها رايزني كرد. ليبرمن در اين گفتوگو با متهم كردن حماس به ايجاد اين درگيري گفت: «مسووليت تمام تخريبها و كشتهشدگان بر عهده حماس خواهد بود. » اين مقام رژيم صهيونيستي همچنين تهديد كرد كه «واكنشي بسيار بزرگتر از آنچه تصور ميشود» در انتظار نوار غزه خواهد بود. به گزارش سيانان، بعد از ميانجيگري دولت مصر و فرستاده سازمان ملل، فوزي برهوم، سخنگوي حماس به اين شبكه تلويزيوني گفت: «فعلا تلاشهاي بينالمللي و ميانجيگري مصر باعث شده است تا شرايط پيشين آرامش ميان گروههاي فلسطيني و نيروهاي اشغالگر برقرار شود. » تلآويو كه شنبه هفته پيش هم در مورد مشاركت در مذاكرات آتشبس با حماس سكوت كرده و از چنين آتشبسي اظهار بياطلاعي كرده بود، در مورد آتشبس روز جمعه با ميانجيگري مصر اظهارنظري نكرد. بنيامين نتانياهو، نخستوزير رژيم صهيونيستي، روز يكشنبه در جلسه كابينه امنيتي اين رژيم گفتهبود كه اسراييل هرگز بدون حل مساله بادبادكهاي آتشزاي فلسطيني، حاضر به آتشبس با فلسطينيان نخواهد شد. اما شرايط روز شنبه نشان داد كه درگيريها ميان دو طرف فعلا متوقف شده است، هر چند معلوم نيست بعد از آنكه اسراييليها بعد از شش روز دوباره حملات را عليه غزه از سر گرفتند، اينبار آتشبس چقدر دوام خواهد آورد.
انداختن توپ در زمين حماس
فرستادگان دولت امريكا كه خود را به عنوان باني «معامله قرن» و صلح در خاورميانه معرفي ميكنند، طي يك هفته گذشته تلاش زيادي كردهاند تا حملات تازه رژيم صهيونيستي عليه غزه را به گردن فلسطينيها و به خصوص گروه حماس بيندازند. جيسون گرينبلات، فرستاده ويژه رييسجمهور امريكا براي صلح خاورميانه با انتشار توييتي در واكنش به درگيريهاي تازه در غزه نوشت: «در شرايطي كه اسراييليها به شكل خستگيناپذير براي رسيدگي به آوارگان سوري در مرزهاي شمالي تلاش ميكنند، حماس بيصبرانه براي به هلاكت رساندن اسراييليها زحمت ميكشد (و غزهايها بر اثر اين عملكرد حماس زجر ميكشند) . » گرينبلات با همراهي داماد رييسجمهور امريكا، جارد كوشنر و سفير ايالات متحده امريكا در اسراييل، ديويد فريدمن، سه روز پيش يادداشتي مشترك در روزنامه واشنگتنپست منتشر كرده بودند و ادعا كردند كه توپ صلح خاورميانه در زمين حماس است. اين مقامهاي امريكايي كه از سوي رييسجمهور امريكا، دونالد ترامپ، مامور «معامله قرن» يا صلح ميان فلسطين و اسراييل شدهاند، حماس را عامل توقف مذاكرات صلح معرفي كردند. ترامپ از زمان رسيدن به رياستجمهوري ادعا كرده است كه با برنامه «معامله قرن» ميتواند پرونده فلسطين را براي هميشه حل كند، اما بعد از يك سال و نيم، هنوز هيچ جزيياتي از اين معامله ادعايي منتشر نشده است، به ويژه اينكه بعد از اعلام تصميم دونالد ترامپ براي انتقال سفارت امريكا از تلآويو به قدس، دولت خودگردان فلسطيني در رامالله نيز اعلام كرد حاضر نيست نقش امريكا را به عنوان ميانجي صلح خاورميانه بپذيرد.