كمك باراك اوباما
به كمپينهاي انتخاباتي حزب دموكرات
او باز ميگردد
ميثم سليماني
نوامبر امسال ميتواند نهتنها براي امريكا بلكه براي جهان سرنوشتساز باشد. انتخابات ميان دورهاي كنگره امريكا در راه است و دموكراتها و جمهوريخواهان بايد بار ديگر رودرروي هم قرار گيرند. امريكا بر سر يك انتخاب قرار دارد و آن هم اين است كه آيا ميخواهد مسير دونالد ترامپ ادامه پيدا كند يا خير. دموكراتها با بيم و اميد مسير منتهي به انتخابات را طي ميكنند تا بتوانند يك پيروزي بزرگ را رقم بزنند. اميد آنها اين است كه حداقل بتوانند مجلس سنا را بار ديگر از دستان جمهوريخواهان خارج كنند اما مسيري سخت پيش روي آنها است. اما به نظر ميرسد يك موتور محرك دوباره قصد دارد به كارزار انتخاباتي باز گردد تا بتواند در اين مسير سخت دموكراتها را به سمت پيروزي هدايت كند. باراك اوباما، رييسجمهور پيشين ايالات متحده دوباره بازگشته است. او بازگشته تا دموكراتها را از اين گردنه سخت عبور دهد. اوباما يك سال و نيم است كه از كاخ سفيد خارج شده است و در اين مدت در عرصه عمومي و سياسي در امريكا پررنگ نبوده است. اما او بار ديگر به سياست بازميگردد تا فعاليتهاي خود را براي تاثيرگذاري در سياست امريكا آغاز كند. گزارشها حاكي از آن است كه اوباما به طور فعال به دموكراتها در رقابتهاي انتخاباتي كمك خواهد كرد و حتي فعاليتهاي خود را براي جمعآوري كمكهاي نقدي براي حزب آغاز كرده است.
اوباما روز پنجشنبه در گردهمايي كميته ملي دموكرات در بورلي هيلز كاليفرنيا گفت: اكنون يك پيام ساده وجود دارد، اگر مردم مشاركت كنند و راي دهند اين دموكراسي كماكان كار ميكند. اكثريت كشور نميخواهند شاهد دعواهاي بيشمار باشند اما ميبينيم كه وضعيت موجود همه را عصباني كرده است.
اوباما بدون اشاره مستقيم به دونالد ترامپ، رييسجمهور كنوني امريكا گفت: به طور عمده شاهد رقابت ميان دو داستان هستيم. يك داستان كه كاملا مبتني بر ترس و داستاني ديگر كه مبتني بر اميدواري به آينده است. اوباما در سخنراني خود تاكيد كرد كه ترس، قدرتمند است و دموكراتها براي مقابله با آن تا ماه نوامبر بايد كارهاي زيادي انجام دهند.
اوباما روز جمعه به سانفرانسيسكو رفت و به نفع كميته ملي دموكرات سخنراني كرد. او در هفدهم جولاي به مناسبت صدمين سال تولد نلسون ماندلا به آفريقاي جنوبي خواهد رفت تا در آنجا نيز سخنراني كند. پيشبينيها حاكي از آن است كه آن سخنراني اوباما بسيار قوي خواهد بود. هرچند اوباما بنا نيست كه در اين سخنراني اشاره مستقيمي به سياستهاي امريكا داشته باشد اما شاكله بحث او در خصوص تحمل و پذيرش خواهد بود. ديويد اكسلرود استراتژيست اصلي باراك اوباما در دوره انتخابات رياستجمهوري در اين باره به «تريبون» گفت: ماندلا به قدر كافي براي ارزشهاي دموكراتيك و حقوق انساني رنج كشيد. در زماني كه اين ارزشها و حقوق بشر در سراسر جهان مورد حمله قرار ميگيرند، اين لحظهاي ضروري براي سخنراني باراك اوباما است.
گفتني است اوباما در دوراني وارد عرصه رقابتهاي سياسي امريكا ميشود كه جامعه امريكا بهشدت دو يا حتي چند قطبي شده است. راستهاي افراطي در حال قدرت گرفتن هستند به نحوي كه حتي گروههاي سنتي در داخل حزب جمهوريخواه نيز نميتوانند جلوي آنها را بگيرند و عملا ماهيت و چهره حزب را تغيير ميدهند و فردي در كاخ سفيد بر مسند رياستجمهوري امريكا تكيه زده است كه گروه راست افراطي را روز به روز به نفع خود تقويت ميكند. در طرف مقابل براي دموكراتها كه بهشدت از شرايط موجود بر كشور عصباني هستند حضور باراك اوباما ميتواند اميدها براي موفقيت در انتخابات ميان دورهاي كنگره را افزايش دهد. البته هنوز هيچ نظرسنجي و رويكرد مشخصي در خصوص اثرگذاري باراك اوباما بر اين انتخابات وجود ندارد اما برخي اميدوارند شرايط به سمتي سوق پيدا كند كه برخي جمهوريخواهان نيز مجبور به راي دادن به نفع دموكراتها شوند.
باراك اوباما در دوران رياستجمهوري خود به طور نسبي توانست محبوبيت خود را به دموكراتها منتقل كند هرچند كه اين روند در سالهاي پاياني دوره رياستجمهورياش موفقيت آميز نبود. اما از دورهاي كه كاخ سفيد را ترك كرد در سال 2017 از سه دموكرات براي كسب مقام در ويرجينيا، آلاباما و نيوجرسي حمايت كرد و به آنها كمك كرد تا رايدهندگان و به خصوص امريكايي افريقايي تبارها را به سمت خود جذب كند كه در هر سه مورد موفق بود.
در حال حاضر بسياري از دموكراتها از اوباما خواستهاند تا زمان بيشتري را به سخنراني به نفع حزب اختصاص دهد، زيرا بسياري معتقدند كه نهادهاي دموكراتيك و ارزشهاي امريكا بهشدت تحت حمله قرار گرفته است و روابط امريكا با متحدان سنتي ضعيف شده است.
از زماني كه دونالد ترامپ وارد كاخ سفيد شده است تمام تصميمهاي باراك اوباما از خوب يا بد را يك به يك زير سوال برده است. قوانين زيستمحيطي نابود شد، ترامپ از توافقنامههاي بينالمللي كه اوباما آنها را پايهگذاري كرد خارج شد و عملا با خروج از برجام تلاش كرد آن را به طور كامل از بين ببرد و تمام رشتههايي كه باراك اوباما در هر مسالهاي چه خوب و چه بد بافته بود را پنبه كرد. همزمان دونالد ترامپ هر اتفاق بدي كه رخ ميدهد از جمله جداسازي كودكان از والدين در مرز مكزيك و حتي منع ورود مسلمانان به خاك امريكا را به گردن باراك اوباما و سياستهاي او مياندازد. از همين رو شايد بيش از هر كسي باراك اوباما از دونالد ترامپ عصباني است. هرچند او در طول اين مدت غيرمستقيم انتقادات پراكندهاي عليه ترامپ مطرح كرده اما در برخي موارد مانند بحث حمايت از بيمه خدمات درماني اوباما كر كه ترامپ تلاش داشت آن را از بين ببرد به صراحت لب به انتقاد گشود. اوباما عمدتا سعي كرد در برابر بحران سياسي سكوت كند و وقت خود را صرف ملاقات با رهبران جهان در خارج از كشور، نوشتن خاطرات و ايجاد بنياد شخصي كند. اين يك رويه رييسجمهور سابق است كه هنگام خروج از كاخ سفيد عملا فعاليت سياسي جدي ديگري نميكند و خانهنشين ميشود. اما باراك اوباما به نسبت ساير روساي جمهوري امريكا هنگام خروج از كاخ سفيد جوانتر بود و تنها 54 سال سن داشت در صورتي كه بسياري از سنين بالاي 60 به فكر رياستجمهوري هستند و اكنون دونالد ترامپ كه كمتر از دوسال از رياستجمهورياش ميگذرد 72 سال سن دارد. از طرفي يك واقعيت وجود دارد كه اوباما از ضريب نفوذ و محبوبيت بسيار زيادي برخوردار است. اكنون باراك اوباما در فضايي مانند توييتر 103 ميليون دنبالكننده دارد كه دقيقا دوبرابر تعداد دنبالكنندههاي دونالد ترامپ، رييسجمهور كنوني ايالات متحده است. نكته جالب توجه اين است كه در امريكا توييتر حدود 70 ميليون عضو دارد و دنبالكنندههاي باراك اوباما بيش از حتي تعداد شهروندان امريكايي حاضر در توييتر است. همين موضوع ميتواند ضريب نفوذ و محبوبيت باراك اوباما را به نسبت دونالد ترامپ به نمايش بگذارد. حالا به نظر ميرسد كه باراك اوباما قصد دارد دوباره به نقشآفريني در عرصه سياست بازگردد و از پتانسيل خود براي پيروزي حزب دموكرات در برابر جمهوريخواهان بار ديگر استفاده كنند.
در روياي پيروزي بزرگ دموكراتها
باراك اوباما در سخنراني خود در كميته حزب دموكرات در كاليفرنياي شمالي پيش بيني كرد كه نانسي پلوسي، رهبر اقليت مجلس نمايندگان بار ديگر در انتخابات ميان دوره به جايگاه رياست اين مجلس باز خواهد گشت. گفتني است باراك اوباما در حالي در كمپين حزب دموكرات دراين منطقه سخنراني كرد كه نانسي پلوسي ميزبان آن بود. اوباما گفت: من فكر ميكنم همه ميدانند كه من عاشق نانسي پلوسي هستم. او در ادامه با خنده به پل رايان، رييس كنوني مجلس نمايندگان گفت «كار تمام است.» وي افزود: به اعتقاد من، نانسي يكي از بزرگترين روساي مجلسي بوده كه تا به حال داشتهايم و بار ديگر يكي از بزرگترين روساي مجلس نمايندگان به اين چرخه باز ميگردد. گفتني است پيشبيني پيروزي حزب دموكرات در مجلس نمايندگان بسيار ريسك بزرگي است چراكه دموكراتها نياز به يك پيروزي بسيار بزرگ براي رسيدن به اين مهم دارند از همين رو پيشبيني باراك اوباما بسياري را شگفتزده كرده است.