داستان استيضاح روحاني چيست؟
ما از حدود 3 ماه پيش بهدنبال طرح استيضاح رييسجمهور بوديم. اما پس از بالاگرفتن مشكلات اقتصادي اخير و بحران ارزي روي آيتمها و محورهاي استيضاح تجديدنظر كرده و آيتمهايي را اضافه و مواردي را حذف كرديم. ما ميدانيم طرح استيضاح و عدم كفايت رييسجمهور كار دشواري است كه فقط براي طرحش نيازمند 74 امضا است و تصويب و راي آوردنش نيز نيازمند حداقل دوسوم بهعلاوه يك راي(181 راي) است. بنابراين استيضاح رييسجمهور تنها در شرايطي به نتيجه خواهد رسيد كه همه گروهها و جناحهاي داخل مجلس با يكديگر همكاري كنند.
سوال مهمتر اين است كه بر فرض محال، اگر اين استيضاح به نتيجه برسد، چه كمكي به حل مشكلات خواهد كرد؟
ببينيد، دولت متاسفانه در اداره كشور ناكارآمد است و قادر به مديريت چالشهاي كشور ازجمله وضعيت بازار و اقتصاد نيست. درحالحاضر بيشتر شهروندان، بهويژه طبقات متوسط به پايين با مشكلات اساسي معيشتي مواجه هستند. مردم مناطق مرزي مناطق غرب و شرق كشور كه در انتخابات بهشدت از آقاي روحاني حمايت كردند، درحالحاضر در اوج فشار اقتصادي قرار گرفتهاند. مرزها بسته شده و كولهبري و مراودات مرزي تعطيل شده و باعث و باني اين مشكلات دولت روحاني است.
يعني فكر ميكنيد عدم استقرار دولت، از وضعيت فعلي بهتر است؟
چرا نباشد؟! بحث ما در مورد فرد است. آقاي روحاني بههمراه مجموعه مديريتياش در اين مدت نشان داده كه توانايي اداره كشور را ندارد. اگر اين توانايي را داشت، هر روز شاهد اعتراضات گسترده مردم و هجومشان به ادارات نبوديم. همين هفته گذشته ديديم كه مردم مقابل ساختمان مجلس نيز تجمع كردند.
با اين حساب، معتقديد علت همه مشكلات دولت است؟
نه! شايد مشكل در ساير حوزهها و مسائل هم باشد اما دولت حداقل بايد شهامت اين را داشته باشد كه مشكلاتش را با مردم درميان بگذارد و مشكلات در حوزههاي خارج از اختياراتش را مطرح كند. رييسجمهور بايد به مردم و بهخصوص به كساني كه به او راي دادند، بگويد اين مشكلها را دارم و ميتوانم اين بخش از مشكلات را حل كنم اما قادر به حل آن بخش ديگر نيستم. دولت بايد با مردم شفاف باشد. آيا اگر همين وضع ادامه پيدا كند، به نفع مملكت، مردم و حكومت است كه باعث شويم گروهي از شهروندان به خيابانها آمده و شعار بدهند. به نظرم اين رويه به نفع هيچكدام از جناحها نيست. متاسفانه دولت با مردم صادقانه برخورد نكرده است. از طرفي آقاي روحاني به شعارهايي كه در جريان انتخابات داده پايبند نبود و در بحث اقوام و مذاهب، حتي يك درصد از آنچه وعده داد را عملي نكرد.
شما ازطرفي ميگوييد كه صرفا دولت را مقصر وضع فعلي نميدانيد، از ديگرسو تاكيد داريد رييسجمهور حتي به شعارها و وعدههاي خود در زمان انتخابات هم پايبند نبوده است، همزمان ميگوييد استيضاح رييسجمهور كار بسيار دشواري است؛ آيا اقدام شما، اقدامي نمادين براي بيان مشكلات و رساندن صداي مردم حوزه انتخابيهتان به گوش دولت است؟
خير! اين حركت نمادين نيست. اين حركتي جدي است اما به اين وابسته است كه نمايندگان محترم مجلس تا چه ميزان به وضعيت معيشتي و اقتصادي مردم توجه داشته باشند و اين مشكلات را جدي بگيرند. متاسفانه دولت تا به امروز نشان داده كه توانايي حل مشكلات و اداره كشور را ندارد. اگر اين توانايي را داشت، چرا بايد امروز شاهد اين سطح از مشكلات و كمبودها باشيم؟ شما تا به حال به بدنه جامعه سري زدهايد؟! البته شما هم بخشي از اين جامعه هستيد و ميدانيد هرجا برويد، مردم از مشكلات زياد فرياد ميزنند. امروز مشكلات درماني، آموزشي، اقتصادي، بيكاري و بسياري ديگر از مشكلات، براي مردم قابل تحمل نيست. متاسفانه بسياري از آمارهايي كه دولت ارايه ميدهد، واقعيت ندارند. چه كسي مقصر است؟ قطعا كسي كه در راس قوه مجريه است، مقصر اصلي است.
به مسائل متعددي اشاره كرديد اما عمده مشكلاتي كه مطرح كرديد، مشكلات اقتصادي است.
بله! مشكلات اقتصادي ريشه همه مشكلات است.
اتفاقا بسياري از نمايندگاني كه همچون شما بهدنبال استيضاح شخص رييسجمهور نيستند هم با شما همنظر هستند. آنها عمدتا خواستار تغيير وزراي اقتصادي دولت هستند؛ فكر نميكنيد ازطريق استيضاح وزرا راحتتر به نتيجه برسيد؟
مساله اين است كه حتي اگر يك وزير را استيضاح كنيم، آقاي روحاني فردي را شبيه به وزير فعلي جايگزين ميكند. در حال حاضر صحبتهايي در مورد تغيير وزير اقتصاد و رييسكل بانك مركزي بهگوش ميرسد. فكر ميكنيد قرار است چه كسي جايگزين اين افراد شود؟! آقاي طيبنيا كه در دولت يازدهم وزير اقتصاد بود و آن زمان هم با مشكلاتي روبرو بوديم و بنده يك بار درباره يكي از همين مشكلات از ايشان در مجلس طرح سوال كردم. آيا فكر ميكنيد طيبنيا بهتر از وزراي فعلي است؟! هر كسي بيايد، همين روند را ادامه ميدهند و صرفا ميخواهند دو سه سال پيشرو را نيز با همين وضعيت پشت سر بگذارند.
به نظر شما گزينه مناسب چه كسي است؟ قاعدتا اشاره به نام يك نفر دشوار خواهد بود. به عنوان مثال گزينههاي موردنظرتان براي رياست بانك مركزي چه كساني هستند؟
اين سوال را بايد از اقتصادداناني كه در كشور هستند، بپرسيد. البته از اقتصادداناني كه حرف انتقادي ميزنند، نه كساني كه صرفا بهبه و چهچه ميگويند. بايد حداقل از 100 تا 200 اقتصاددان تراز اول كشور دعوت شود و موضوع را به گفتوگو بگذارند و از بين اين افراد، فردي مناسب را به عنوان وزير يا مسوول بانك مركزي انتخاب كنند.
مشكلات اقتصادي و ضعف تيم اقتصادي دولت حلقه وصل همه انتقادها است؛ به نظر شما در ميان اعضاي تيم اقتصادي و وزارتخانههاي اين حوزه، كداميك براي تغيير در اولويت است؟
به نظرم همه مشكلات از اقتصاد سرچشمه ميگيرد. دزدي و فساد ناشي از عملكرد ضعيف در حوزه اقتصاد است. وزراي امور اقتصادي و دارايي، راه و شهرسازي، جهاد كشاورزي، صنعت، معدن و تجارت و همچنين وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي است.
برخي منتقدان معتقدند ضعف در ايجاد هماهنگي و برنامهريزي مشكل اصلي است. آيا نياز به تغيير در مديريت سازمان برنامه و بودجه را احساس نميكنيد؟!
خير! البته سازمان برنامه و بودجه كه در اختيار رييسجمهور است و اساسا مجلس قادر به استيضاح رييس اين سازمان نيست.
معتقديد كه عملكرد آقاي نوبخت در سازمان برنامه و بودجه خوب بوده است؟
من نميگويم عملكرد خوبي داشته است. من از مجموعه دولت ناراضيام اما به هر حال نسبت به ديگر حوزهها بهتر عمل كرده است.
اين طرح استيضاح رييسجمهور درحال حاضر چند امضا دارد؟
فعلا 11 نفر امضا كردهاند.
نمايندگان امضاكننده از كدام طيف سياسي هستند؟
از هر دو طيف اصلاحطلب و اصولگرا درميان امضاكنندگان حضور دارند. اتفاقا از اين 11 نفر، 7 نفر عضو فراكسيون اميد هستند. بحث اين طرح استيضاح بههيچ عنوان جناحي نيست. بحث دغدغهمندي براي مشكلات مردم است و هر نمايندهاي كه تشخيص دهد مشكلات مملكت ناشي از ناكارآمدي اين دولت است، اين طرح را امضا خواهد كرد.
سخنگوي فراكسيون اميد و برخي اعضاي هيات رييسه اين فراكسيون حمايتشان از اين استيضاح را تكذيب كردهاند؛ شما عضو فراكسيون اميد هستيد؟!
بله، بله! من عضو فراكسيون اميد هستم. اتفاقا در زمان انتخابات رياستجمهوري در مناطق كردنشين براي آقاي روحاني كار كردم و عرق ريختم. (باخنده) البته متاسفانه!
كداميك از نمايندگان اين طرح استيضاح را امضا كردهاند؟
فعلا بهخاطر برخي لابيها نميخواهيم اسامي امضاكنندگان را منتشر كنيم. فقط بايد بگويم كه بيش از 50 درصد امضاكنندگان اصلاحطلب هستند.