• ۱۴۰۳ جمعه ۱۶ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5920 -
  • ۱۴۰۳ شنبه ۱۰ آذر

در گفت‌وگو با چند بيمار ديابتي و مبتلا به فشار خون بالا مطرح شد

نقش تغذيه در كنترل ديابت و فشار خون بالا انكارنشدني است

طبق آمارهاي اعلام شده، بيش از ۷ ميليون نفر ايراني به انواع ديابت مبتلا هستند و چندين ميليون نفر نيز در وضعيت پيش‌ديابتي هستند و از بيماري خود خبر ندارند. فشار خون بالا نيز ديگر بيماري‌اي است كه به‌طور خاموش در بين مردم گسترده شده است و به گفته مقامات بهداشتي شامل ۳۰ درصد ايرانيان مي‌شود. در گفت‌وگو با تعدادي از مبتلايان به فشار خون بالا و ديابت، درباره زندگي روزمره با اين دو بيماري و روش‌هاي كنترل آن صحبت كرده‌ايم. به سبب حفظ حريم خصوصي در اين گفت‌وگو از افراد با اسم كوچك مستعار نام برده شده است. ديابت و فشار خون بالا بيماري‌هايي هستند كه بايد كنترل شوند و بخشي از كنترل آنها با دارو و بخش ديگري با كنترل تغذيه و مصرف كالري روزانه اتفاق مي‌افتد. در اين ميان وقتي تغذيه اين بيماران بر هم مي‌خورد، با مشكلاتي در زندگي و روابط خود با اطرافيان روبه‌رو مي‌شوند.

در سفر اذيت شدم، اما همسفرهايم درك كردند

زهرا يكي از مبتلايان به ديابت مي‌گويد: اين بيماري هميشه در ذهن من حضور دارد، فرقي نمي‌كند كه در خانه باشم يا محل كار، سفر باشم يا در شهر خودم. يك‌بار به سفر رفته بودم و تغذيه مناسبي نداشتم، هر دو شب قند بالاي ۴۰۰ را تجربه كردم و بعد هم افت قندهايي كه تمام نمي‌شد و شرمنده همسفرهايم شدم هر چند آنها مي‌گفتند مشكلي نيست و درك مي‌كنند.

برخي بيماران ديابتي نيازمند تزريق روزانه انسولين هستند و هر روز بايد آن را تزريق كنند. زهرا در اين باره مي‌گويد: جداي اينكه تهيه انسولين در سال‌هاي اخير مشكلات زيادي دارد، بايد يادم باشد كه انسولين را تزريق كنم و اگر يادم برود، قندم بالا مي‌رود.

 با غذا ديابت را كنترل كردم

محبوبه، كارمند است و چند سال قبل، متوجه ابتلا به ديابت شده و حالا با آن كنار آمده است. وي مي‌گويد: من نمي‌توانم هر چيزي را كه مي‌بينم، ابتدا به ساكن بخورم، بلكه بايد ميزان قند آن را بدانم و بعد براي خوردن آن تصميم بگيرم. قبل از ديابتي شدن اما اين‌طور نبود و آن اوايل، نقش تغذيه را جدي نمي‌گرفتم. وي به تغيير عادت غذايي خانوادگي براي كنترل ديابت خودش اشاره كرده و مي‌گويد: من با متخصص تغذيه مشورت كردم و سپس در تغذيه خانواده ما به‌طور كلي تغييراتي حاصل شد كه نه فقط براي من، بلكه براي بقيه هم مفيد بود. ما روغن مصرفي را عوض كرديم، از جايگزين‌هاي گوشت مثل توفو و لبنيات كم چرب استفاده مي‌كنيم. قبلا روغن‌هاي مناسب كم بود، اما در سال‌هاي اخير روغن‌هاي بدون كلسترول و داراي چربي‌هاي مفيد هم فراوان شده كه اين به كنترل هزينه سفره غذايي و تعادل قند خون من كمك مي‌كند.

 اينك فشار خون!

احمد دانشجوي دكتراست. وي چند سال قبل در برنامه غربالگري فشار خون، متوجه فشار خون بالاي بدون زمينه مشخص خود شده است و مي‌گويد: من فكر مي‌كردم چون آدم خونسردي هستم و استرس ندارم، پس آخرين بيماري‌اي كه سراغ من مي‌آيد، فشار خون است و وقتي متوجه ابتلا به اين بيماري شدم، باور نمي‌كردم. انگار يكي ناگهان در گوشم فرياد زد: حالا فشار خون داري. اين دانشجوي دكترا كليد كنترل فشار خون خود را در تغذيه عنوان مي‌كند و مي‌افزايد: با كمك همسرم همه مواد غذايي روزانه را كنترل كرديم. برخي از آنها مستقيم در فشار خون موثر هستند و برخي ديگر غيرمستقيم. همه را نوشتيم و سپس با مطالعه علمي و كمك گرفتن از متخصص تغذيه، فهرستي از مواد مفيد و مضر تهيه كرديم و حالا من با پرفشاري خون تقريبا كنار آمده‌ام.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون