شوراي نگهبان مصوبه مجلس را رد كرد
در آستانه پايان ماجراي سپنتا
همانطور كه انتظار ميرفت شوراي نگهبان مصوبه مجلس در مورد عضويت پيروان اديان الهي در شوراهاي شهر و روستا را رد كرد. عباسعلي كدخدايي، سخنگوي شوراي نگهبان عصر ديروز با انتشار متن نامه مورد به اعلام نظر اين شورا در كانال تلگرامي خود از مخالفت شوراي نگهبان با اصلاحيه قانون شوراها خبر داد و اين درحالي بود كه بنابر مشروح نظر شوراي نگهبان در رد اين مصوبه، اين شورا با استناد به مفاد اصول 100 و 105 و مفهوم اصل 12 قانون اساسي، تبصره 1 ماده 1 مصوبه مجلس را مغاير قانون تشخيص داده و عضويت افراد غيرمسلمان در شوراهاي اسلامي شهر و روستا در مناطقي از كشور را كه اكثريت مردم آنها مسلمان و پيرو مذهب رسمي كشور هستند، باتوجه به اينكه تصميمات اين شوراها درخصوص مسلمانان بدون لزوم رسيدگي به آن در شوراي نگهبان لازمالاتباع خواهد بود، خلاف موازين شرع تشيخص داده است. اين در حالي بود كه بهموجب اين تبصره از ماده يك مصوبه مجلس، اقليتهاي ديني شناخته شده در قانون اساسي ساكن در شهرها و روستاهاي كشور ميتوانند نامزد انتخابات شوراهاي اسلامي همان شهر و روستا شوند. شوراي نگهبان همچنين اينكه اقليتهاي مذهبي و پيروان اديان الهي غير از اسلام، به اصول دين خود اعتقاد و التزام عملي داشته باشند را خلاف موازين شرع تشخيص داده و اين درحالي است كه در يكي از تبصرههاي مصوبه مجلس، تاكيد شده بود پيروان اديان الهي غيراسلام بايد بهجاي اعتقاد و التزام عملي به اصول دين اسلام، به اصول دين خود معتقد و عملا ملتزم باشند.
با اين همه با نگاهي به روند تصويب فوريت، كليات و جزييات اين طرح دوفوريتي در كميسيون شوراها و صحن علني مجلس، ميتوان دريافت كه آنچه در همان زمان نيز بيش از هرچيز درباره اين مصوبه پيشبيني ميشد، رد آن از سوي شوراي نگهبان بود. البته نمايندگاني همچون اسفنديار اختياري، نماينده زرتشتيان در مجلس به عنوان طراح اين طرح بلافاصله پس از نهايي شدن مراحل تصويب آن در صحن علني مجلس، تاكيد كردند كه باوجود تمامي مخالفخوانيهاي منتقدان اين طرح در شوراي نگهبان، همچنان به پذيرش استدلال موافقان ازسوي شوراي نگهبان اميدوار هستند اما عمده حاميان اين طرح همداستان با مخالفان آن، ميدانستند كه احتمال تاييد اين مصوبه جنجالي در شوراي نگهبان، احتمالي است، ناچيز!
آنچه مسلم است اين طرح از همان ابتدا در واكنش به ابلاغيه فقهاي شوراي نگهبان درمورد عدم امكان عضويت پيروان اديان الهي غير از اسلام در شوراهاي شهر و روستا تهيه شده بود و درحالي كه با استقبال گرم نمايندگان روبهرو شده و در همان مرحله نخست با بيش از 200 امضا براي به جريان افتادن، تقديم هيات رييسه مجلس شده بود، انتظاري جز اين واكنش از شوراي نگهبان نيز متصور نبود. تا آنجا كه همان زمان هم نمايندگان موافق اين طرح، سرنوشت آن را نه در شوراي نگهبان، بلكه در مجمع تشخيص مصلحت نظام ديده و تاكيد داشتند پس از رد مصوبه ازسوي شوراي نگهبان و پافشاري مجدد مجلس بر نظر قبلي، سرانجام اين مجمع تشخيص مصلحت نظام است كه درباره امكان عضويت يا عدم عضويت پيروان اديان الهي غير از اسلام در شوراهاي اسلامي شهر و روستا تعيين تصميم ميشود.
در اين ميان اما نكته جالبي كه مكرر ازسوي موافقان طرح نيز مورد تاكيد قرار گرفت، اين بود كه طرحي كه اين روزها به عنوان طرحي جديد در دستوركار مجلس قرار گرفت و در نهايت به تصويب پارلمان رسيد، اساسا چيزي جز تكرار بخشهايي از قانون قبلي انتخابات شوراها نبود. قسمتهايي كه در 20 سال گذشته، محمل قانوني برگزاري 4 دوره انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا در سراسر كشور بوده و ازقضا در آستانه برگزاري پنجمين دوره اين انتخابات، در پي صدور ابلاغيه فقهاي شوراي نگهبان بود كه محل ترديد قرار گرفت. نكته جالبي كه در اين مدت، به عنوان يكي از وجوه رسانهايتر اين مصوبه مطرح بود، ماجراي تعليق عضويت سپنتا نيكنام عضو زرتشتي شوراي شهر يزد بود. منتخب هفتم مردم يزد در انتخابات دوره پنجم كه پس از تاييد نتايج انتخابات ازسوي ناظر قانوني اين انتخابات كه همان مجلس شوراي اسلامي باشد، بهدليل شكايت يكي از كانديداهاي بازنده از ادامه حضور در جلسات شوراي شهر يزد بازماند و جالبتر آنكه اين منتخب زرتشتي، در دوره چهارم بهمدت 4 سال تمام از مردم شهر يزد در شوراي شهر نمايندگي كرده بود.
حال با وجود آنكه در ظاهر به نظر ميرسد سريال دنبالدار سپنتا و عضويت پيروان اديان الهي در شوراها يكي از قسمتهاي نه چندان شيرين خود را پشت سر ميگذارد اما واقعيت اين است كه از همان ابتداي كار نيز اين قسمت، از معدود قسمتهايي بود كه مخاطبان انتظارش را داشته و پيشبينياش ميكردند و به اين اعتبار، بايد از پايان اين قسمت خوشحال باشند. چرا كه حالا كمكم به پايان اين ماجرا نزديك ميشويم و كمكم نوبت آن است كه مجمع تشخيص مصلحت نظام وارد شده و كار را تمام كند؛ يا سپنتا و ساير پيروان اديان الهي از اين پس بدون مشكل در شوراها كارشان را ميكنند يا يك بار براي هميشه، اين موضوع تعيين تكليف ميشود؛ يا رومي روم، يا زنگي زنگ!