بررسي ليست جديد تيم ملي با مسعود اقبالی كارشناس فوتبال در «اعتماد» :
قلعهنويي براي بقاي خودش هم كه شده به جوانها بازي بدهد
بايد مصوب كنند بازيكنان بالاي 30 سال حذف شوند!
روزبه دلاور
روز چهارشنبه نخستين فهرست افراد دعوت شده به اردوي تيم ملي روي خروجي سايت فدراسيون قرار گرفت؛ نفراتي از ليگ بدون حضور لژيونرها و بازيكنان چهار تيم باقي مانده در جام حذفي. در اين فهرست آنچه بيش از هر چيزي به چشم آمد نفرات تازهوارد به اردوي تيم ملي بود. به گزارش «اعتماد» ديدار تشريفاتي تيم ملي مقابل كرهشمالي در مقدماتي جام جهاني فرصتي مغتنم را پيش روي كادرفني قرار داده است. ليست جديد تيم ملي با حضور نفرات جوان نويدبخش نگاهي به آينده و پشتوانهسازي است. اما نكته حياتي اينجاست كه اين جوانان صرفا به عنوان مهمان تمريني يا پركننده ليست دعوت نشده باشند. سرمربي بايد جسارت لازم را به خرج داده و به آنها در اين بازي كماهميت، فرصت حضور در ميدان را بدهد. تجربه بازي در سطح ملي، حتي در ديداري تشريفاتي براي رشد و پختگي آنها ضروري است. اين تنها راه براي ساختن نسل آينده فوتبال ملي و جلوگيري از درجا زدن و تكيه صرف به نفرات ثابت است. اين سرمايهگذاري امروز ميتواند تضمينكننده موفقيتهايي براي فردا باشد. براي بررسي بيشتر با مسعود اقبالي، كارشناس باسابقه فوتبال كشورمان گفتوگويي ترتيب داديم كه ماحصل آن را در ادامه ميخوانيد.
نظر خود را درباره ليست جديد و نفرات دعوت شده به تيم ملي بگوييد.
اينطور كه من ميبينم تيم ملي را كاملا احيا كردند اما اين اسامي كه دعوت شدند بعيد ميدانم در بازي با كرهشمالي استفاده شوند. اينها دعوت شدند به يك كمپين كه تمرين كنند و بد هم نيست كه اسمشان به عنوان بازيكن ملي مطرح ميشود اما در بازي با كره شايد يكي، دو تا بازيكن جوان مورد استفاده قرار بگيرند.
از نظر شما تعادل در بين بازيكنان جوان و باتجربه برقرار است؟
عالي؛ از همين حالا بايد شروع كنند. اگر آقاي قلعهنويي ميخواهد به بقاي خودش در تيم ملي ادامه بدهد بايد بازيكنان جوانان را به تدريج به تيم ملي تزريق كند و در طول مدتي كه تا جام جهاني زمان داريم، ميتوانيم بچههاي جوان را به تدريج به آن بلوغ تاكتيكي برسانيم. بايد اميرخان اين كار را انجام بدهد وگرنه هم خودش و هم تيم ملي دچار مشكل خواهد شد.
حضور يا عدم حضور بازيكن خاصي در بين اين فهرست شما را غافلگير كرده است؟
الان حضور ذهن ندارم. نزديك به شصت، هفتاد بازيكن در دوره آقاي قلعهنويي دعوت شدند و آمدند و رفتند اما لازم است از اين بازيكنان استفاده شود و تداوم داشته باشد. نبايد هيچ هراسي داشته باشد. قلعهنويي خودش را ببيند كه در زمان بازي، چطور از پايهها به بزرگسالان رسيد كه شايد در طول دو يا سه سال رخ داد حالا هم اين كار را در قبال جوانها ميتواند اعمال كند. حالا كه به جام جهاني رفتيم و بيش از يك سال هم وقت داريم، از حالا مقدماتش را فراهم كنيم. البته نه به طور كلي اما ميتواند ادغام كند بازيكن جوان و با تجربه را تا در جام جهاني كه شرايط براي صعود راحتتر است اوضاع بهتر شود. آنها ميتوانند اين اتفاق را رقم بزنند.
نقطه ضعف تيم ملي در چه بخشهايي است؟
اگر طارمي و آزمون و يكي، دوتا بازيكن ديگر را كنار بگذاريم بايد گفت در تمام خطوط مشكل داريم! يكي از دلايل عمده برميگردد به شرايط فيزيكي بچهها كه ميانگين سني بالايي دارند و هم به لحاظ مهارتهاي فني اين نفرات مشكل دارند و هيچگونه انگيزهاي براي بازي ندارند. بازيكني كه دو دوره جام جهاني بازي كرده فقط ميخواهد قراردادش را افزايش بدهد! الان بايد زير ۲۲ سال دروازهباني كند چون گلر 30 ساله رفلكس و سرعت واكنشها را از دست ميدهد. در سطح آسيا را ميگويم وگرنه در دنيا داشتيم كه 40 سالگي بازي را كنار گذاشت، چون آنها ميزان آمادگيشان كه از دوران كودكي شكل گرفته به آنها اين تداوم را ميدهد. اما در فوتبال آسيا و با توجه به عدم وجود زيرساختهاي مناسب كه ما به آن دچاريم و بچهها از پايهها شكل نميگيرند و آن آمادگي و ظرفيت لازم را به دست نميآورند، براي همين به نظر من بازيكن در فوتبال ايران بايد در ۳۰ سالگي از تيم ملي كنار گذاشته شود. من حتي پيشنهاد دادم كه مصوب كنيم بازيكنان بالاي 30 سال را در ليگهاي برتر و ليگ يك حذف كنيم و به بازيكنان جوان اجازه بدهيم تا به رشد و شكوفايي برسند شايد در آينده تيم ملي خوبي داشته باشيم. الان شما ببينيد تيمهاي ما در ردههاي مختلف برونمرزي دچار افت ميشوند چون چهار مولفه را در سطح عالي نداريم، بنابراين بازيكن بالاي 30 سال در تيم ملي ما نميتواند كارايي لازم را داشته باشد. اگر ميبينيد يامال در دنيا جزو بهترينهاست چون از 6 سالگي روي او كار شده و بايد تحقيق كنيم چطور يك بازيكن در سن 17 سالگي در تيم ملي و باشگاهش اين حد خوب كار ميكند. اينها زيربناست و بايد اصولي كار شود و متاسفانه ما كار ساختاري انجام نميدهيم. اگر اين پولها كه در ليگ برتر ما حراج ميشود و به بازيكناني كه يك صدم آن ارزش را هم ندارند پرداخت ميشود را صرف تيمهاي پايه كنند تا 10 سال ديگر ميتوانيم اول آسيا باشيم اما وقتي اين كار را نميكنيم وضعيت همين ميشود. اين ليگ برتر ما كه حتي ارزش تحليل هم ندارد! نه روانشناختي و نه تاكتيكي و تكنيكي و فيزيكي، هيچ كدامش را نداريم تا كارشناسي كنيم. بايد به جاي آن از نيروهاي متخصص در پايهها استفاده كرد. اينها را آنقدر تكرار ميكنيم تا شايد روزي گوشها شنوا باشند!
با اين تركيب چه انتظاراتي ميتوانيم براي جام جهاني پيش رو داشته باشيم؟
اين تيم اگر جوان نشود نهايتا ميرويم سه تا بازي آبرومندانه انجام ميدهيم و برميگرديم، به جايي نخواهيم رسيد! اما اگر تركيب را جوان كنيم در جام جهاني ۲۰۳۰ اين بچهها ميتوانند بازدهي خودشان را نشان بدهند و دستاوردي براي آينده باشد. تيم را جوان كنيم براي اين جام جهاني و نهايتا ميبازيم اما اين جوانها را تكميل كنيم براي جام جهاني ۲۰۳۰، در آن زمان ميتوانيم حرفي براي گفتن داشته باشيم، در غير اين صورت، آب در هاون كوبيدن است. ميخ را كه نميشود به آهن كوبيد!