• 1404 شنبه 27 ارديبهشت
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6045 -
  • 1404 شنبه 27 ارديبهشت

روابط عمومي توييتري استراتژي حياتي براي موفقيت برند

احمدرضا جمالي

در عصري كه از محصول و خدمت گذر كرديم و براي هر نياز چندين محصول توسعه يافته و بالغ وجود دارد، اين برند است كه توجه مخاطب را جلب مي‌كند. روابط عمومي يك سازمان به عنوان مسوول ايجاد، حفظ و نگهداشت برند مي‌تواند از شبكه‌هاي اجتماعي به عنوان يك ابزار براي برندسازي بهره ببرد. با ظهور رسانه‌هاي اجتماعي متعدد، روابط عمومي ديگر محدود به كانال‌هاي سنتي و يك‌سويه نيست. توييتر يا X، به عنوان يك پلتفرم پويا و تعاملي، به متخصصان روابط عمومي اين امكان را مي‌دهد كه مستقيما با مخاطبان خود ارتباط برقرار كرده و در لحظه به نيازهاي آنها پاسخ دهند. در اين يادداشت، به مناسبت روز روابط عمومي و ارتباطات، به بررسي نقش حياتي روابط عمومي توييتري در ايجاد اعتماد، برندسازي، مديريت بحران و تعامل مستمر با مخاطبان مي‌پردازيم و با ارائه مثال‌هايي از برندهاي موفق، راهكارهاي عملياتي را ارائه مي‌دهيم.

اعتماد‌سازي: بناي اعتماد بر پايه شفافيت و پاسخگويي

اعتمادسازي به عنوان يكي از پايه‌هاي اصلي روابط عمومي، در فضاي پوياي شبكه‌هاي اجتماعي مانند توييتر اهميت ويژه‌اي پيدا مي‌كند. اين پلتفرم كه ارتباطات در لحظه و عمومي را ممكن مي‌سازد، بستري ايده‌آل براي تعامل مستقيم با مخاطبان است، اما براي موفقيت در چنين فضايي، ايجاد و حفظ اعتماد ضروري است. اعتمادسازي در توييتر مستلزم تعامل شفاف، پاسخگويي سريع و ارايه اطلاعات دقيق است؛ سه عنصر اساسي كه مشتريان را به برند نزديك‌تر كرده و پيوندي مبتني بر صداقت و احترام ايجاد مي‌كنند. شفافيت در عمل، به عنوان يكي از مولفه‌هاي كليدي اين فرآيند، به اشتراك گذاشتن اطلاعات واضح و قابل ‌دسترس در مورد محصولات، خدمات، سياست‌ها و فرآيندها را شامل مي‌شود. اين رويكرد نشان مي‌دهد كه برند چيزي براي پنهان كردن ندارد و مشتريان مي‌توانند با خيالي آسوده به آن اعتماد كنند. در كنار شفافيت، پاسخگويي سريع و موثر نيز نقش حياتي ايفا مي‌كند. زماني كه برند به سوالات، انتقادات و نظرات مشتريان در سريع‌ترين زمان ممكن پاسخ بدهد، نه‌تنها اهميت دادن به نظرات آنها را نشان مي‌دهد، بلكه بيانگر تعهد برند به تعامل مسوولانه و ايجاد ارتباطات مثبت است. تركيب اين دو عنصر، يعني شفافيت و پاسخگويي، بستري مطمئن براي اعتمادسازي در فضاي ديجيتال فراهم مي‌آورد و برندها را به الگوي ارتباطات موثر و مشتري‌مداري تبديل مي‌كند.

مثال ايراني: يك بازارگاه خرده فروشی، از طريق حساب رسمي خود در توييتر به سوالات و شكايات مشتريان پاسخ مي‌دهد و اطلاعات به‌روز درباره محصولات و خدمات خود ارائه مي‌كند. در مواقعي كه تاخير در ارسال يا مشكلات مشابه پيش آمده است، پاسخگويي سريع و پيگيري مسائل مشتريان توسط تيم ديجي‌كالا به جلب اعتماد آنان كمك كرده است.

مثال خارجي: «آمازون» (Amazon) به‌ طور فعال در توييتر به سوالات مشتريان در مورد سفارش‌ها، خدمات پس از فروش و سياست‌هاي بازگشت كالا پاسخ مي‌دهد. اين تعاملات، باعث افزايش اعتماد مشتريان و نشان دادن تعهد آمازون به ارائه خدمات عالي مي‌شود. Spotify، سرويس پخش موسيقي، از طريق حساب توييتري خود (@SpotifyCares) تجربه‌اي مشابه ارائه مي‌دهد. تيم پشتيباني اين شركت، با ارائه توضيحات شفاف و راه‌حل‌هاي مناسب براي مشكلات كاربران، موفق شده اعتماد ميليون‌ها كاربر را در سراسر جهان جلب كند.

برندسازي: خلق داستاني جذاب و ماندگار

توييتر به عنوان يكي از پرطرفدارترين پلتفرم‌هاي شبكه‌هاي اجتماعي، فرصتي بي‌نظير براي برندسازي و ايجاد هويتي منحصر‌به‌فرد فراهم مي‌كند. اين فضاي ديجيتال، با قابليت انتشار محتواي سريع و دسترسي گسترده به مخاطبان، به برندها امكان مي‌دهد كه با استفاده از محتواي جذاب، منسجم و هدفمند، جايگاه خود را در ذهن كاربران تثبيت كنند. يكي از موثرترين ابزارها براي دستيابي به اين هدف، داستان‌سرايي است. اشتراك‌گذاري داستان‌هاي موفقيت، تجربيات واقعي مشتريان، پشت صحنه فعاليت‌ها و روند نوآوري‌ها مي‌تواند مخاطبان را به ‌طور عاطفي به برند نزديك‌تر كند. اين نوع روايت‌ها، نه‌تنها احساسات و علاقه آنها را برانگيخته، بلكه تصويري انساني و قابل‌اعتماد از برند به نمايش مي‌گذارد. علاوه بر اين، هويت بصري يكي ديگر از عناصر كليدي در برندسازي در توييتر محسوب مي‌شود. استفاده از لوگو، رنگ‌ها، تصاوير و طراحي منسجم در محتواي توييت‌ها و بخش‌هاي مختلف پروفايل، به افزايش شناخت برند كمك مي‌كند و باعث مي‌شود كه برند در نگاه كاربران، متمايز و به‌يادماندني باشد. تركيب استراتژي‌هاي داستان‌سرايي و هويت بصري، برند را از صرفا يك نام تجاري فراتر برده و آن را به يك هويت واقعي با ارزش‌هاي مشخص در فضاي ديجيتال تبديل مي‌كند.

مثال ايراني: يك استارتاپ تاکسی اینترنتی با استفاده از حساب توييتري خود، اقدام به برجسته‌سازي ارزش‌هاي برند از جمله مسووليت اجتماعي مي‌كند. براي مثال، در كمپين‌هاي محيط‌زيستي يا كمك به آسيب‌ديدگان بلاياي طبيعي، اين برند از توييتر براي اطلاع‌رساني و نمايش تعهدات اجتماعي خود استفاده كرده است.

مثال خارجي: برند «نايك» (Nike) از توييتر براي به اشتراك گذاشتن محتواي انگيزشي، نمايش محصولات جديد، معرفي ورزشكاران و حمايت از رويدادهاي ورزشي استفاده مي‌كند. اين استراتژي، به نايك كمك مي‌كند تا به عنوان يك رهبر در صنعت پوشاك ورزشي شناخته شود و با مخاطبان خود ارتباط عميق‌تري برقرار كند.

مديريت بحران: تبديل چالش به فرصت

هيچ برندي از بحران مصون نيست؛ مشكلاتي مانند نقص‌هاي فني، انتقادهاي گسترده يا حتي اشتباهات انساني، ممكن است هر لحظه رخ بدهند و حتي معتبرترين برندها را با چالش‌هاي جدي روبه‌رو كنند. بحران‌ها اجتناب‌ناپذيرند، اما آنچه اهميت دارد، نحوه مديريت آنهاست؛ چرا كه نحوه واكنش برند به بحران مي‌تواند تاثيري عميق و ماندگار بر اعتبار و تصوير عمومي آن داشته باشد. در اين ميان، توييتر به عنوان يك كانال ارتباطي سريع و موثر، ابزار قدرتمندي براي مديريت بحران فراهم مي‌كند. در صورت بروز بحران، واكنش سريع و به ‌موقع از اهميت حياتي برخوردار است. برند بايد به سرعت اطلاعات دقيق و شفاف در مورد وضعيت موجود، اقدامات در حال انجام و زمان‌بندي حل مشكل را با مخاطبان خود به اشتراك بگذارد. چنين رويكردي نه‌تنها از انتشار شايعات و گمانه‌زني‌ها جلوگيري مي‌كند، بلكه اعتماد مشتريان را نيز حفظ مي‌كند. در كنار واكنش سريع، نشان دادن همدلي و درك نگراني‌هاي مشتريان نيز بسيار ضروري است. ابراز همدردي با افرادي كه تحت تاثير بحران قرار گرفته‌اند و تاكيد بر تعهد برند براي حل مشكلات، مي‌تواند به كاهش آسيب‌هاي وارده به اعتبار برند كمك كند. اين تركيب از واكنش به‌موقع و ارتباط همدلانه، نه‌تنها به كنترل بحران كمك مي‌كند، بلكه حتي مي‌تواند فرصتي براي تقويت ارتباطات برند با مخاطبان و افزايش اعتماد آنها فراهم كند.

مثال ايراني: در جريان يكي از مشكلات فني گسترده در سرورهاي يك شرکت مخابراتی، اين شركت از حساب توييتري رسمي خود استفاده كرد تا وضعيت را توضيح دهد و كاربران را در جريان فرآيند حل مشكل قرار دهد. پيام‌هايي كوتاه، شفاف و همراه با عذرخواهي رسمي منتشر شد كه به سرعت توانست از شدت نارضايتي كاربران بكاهد.

مثال خارجي: زماني كه هواپيمايي British Airways به دليل اختلال در سيستم‌هاي كامپيوتري خود با تاخيرهاي گسترده مواجه شد، اين شركت از حساب توييتر خود (@British_Airways) براي اطلاع‌رساني به مشتريان، ارائه توضيحات و راهنمايي درباره گزينه‌هاي جايگزين استفاده كرد. اين شفافيت و پاسخگويي به‌موقع، از شدت بحران كاست و مشتريان قدرداني خود را ابراز كردند.

هنگامي كه يك محصول «اپل» (Apple) با مشكل مواجه مي‌شود (مانند نقص فني يا تاخير در عرضه) اپل از توييتر براي ارائه به‌روزرساني‌ها، پاسخ به سوالات مشتريان و اطلاع‌رساني درباره راه‌حل‌ها استفاده مي‌كند. اين رويكرد، به اپل كمك مي‌كند تا اعتماد مشتريان خود را حفظ كرده و از آسيب به برند خود جلوگيري كند. (Apple Twitter)

تعامل مستمر و مستقيم با مخاطبان: ساختن يك جامعه وفادار

توييتر به عنوان يك پلتفرم اجتماعي قدرتمند، فرصتي بي‌نظير براي تعامل مستقيم و سازنده با مخاطبان فراهم مي‌كند. اين شبكه اجتماعي با ماهيت سريع و عمومي خود، امكان برقراري ارتباط پويا با مشتريان و طرفداران برند را در لحظه فراهم مي‌سازد و به برندها كمك مي‌كند تا جامعه‌اي وفادار از مخاطبان ايجاد كنند. يكي از موثرترين روش‌ها براي استفاده از اين قابليت، پاسخ به نظرات و سوالات مخاطبان است. زماني كه برند به نظرات و پرسش‌هاي كاربران پاسخ دهد، نشان مي‌دهد كه براي ديدگاه‌هاي آنها ارزش قائل است. اين اقدام نه‌تنها احساس احترام و اهميت را در مخاطبان تقويت مي‌كند، بلكه به افزايش تعامل مثبت و ايجاد يك رابطه پايدار بين برند و مشتريان كمك مي‌كند. علاوه بر اين، برگزاري مسابقات و نظرسنجي‌ها يكي ديگر از ابزارهاي قدرتمند براي افزايش تعامل و ايجاد تجربه‌اي سرگرم‌كننده براي مخاطبان است. مسابقات جذاب و خلاقانه مي‌توانند موجب مشاركت گسترده كاربران شوند و فرصتي براي به‌اشتراك‌گذاري ارزش‌هاي برند و تقويت حضور آن در شبكه‌هاي اجتماعي فراهم كنند. همچنين نظرسنجي‌ها امكان شنيدن صداي مخاطبان و آگاهي از نيازها و ترجيحات آنها را فراهم مي‌كنند و برند را در جهت ارائه خدمات و محصولات بهتر ياري مي‌كنند. اين تركيب از تعامل مستقيم، پاسخگويي فعال و ايجاد سرگرمي، نه‌تنها سطح ارتباطات برند با مخاطبان را افزايش مي‌دهد، بلكه باعث ايجاد وفاداري و تعلق خاطر به برند مي‌شود.

مثال ايراني: يك شرکت لبنیاتی، يكي از فعال‌ترين شركت‌ها در تعامل مستقيم با مخاطبان در توييتر است. اين برند از طريق نظرسنجي‌ها، شوخي‌هاي هوشمندانه و پاسخ‌هاي دوستانه با كاربران درگير مي‌شود. اين نوع تعامل انساني و غيررسمي باعث ايجاد ارتباط مثبت و تقويت جايگاه برند در ذهن مخاطبان شده است.

برند خارجي:

برند «استارباكس» (Starbucks) از توييتر براي تبليغ محصولات، پاسخ به سوالات مشتريان، برگزاري مسابقات و جمع‌آوري بازخورد استفاده مي‌كند. اين تعاملات، به استارباكس كمك مي‌كند تا يك رابطه قوي با مشتريان خود ايجاد كند و به نيازهاي آنها پاسخ دهد. (Starbucks Twitter)

برند Wendy’s، فست‌فود زنجيره‌اي مشهور، به‌خاطر تعاملات طنزآميز و گاهي چالشي خود در توييتر (@Wendys) به شهرت رسيده است. اين شركت با پاسخ‌هاي خلاقانه و شوخي با رقبا يا مشتريان، يك شخصيت برند منحصربه‌فرد ايجاد كرده كه تاثير زيادي در محبوبيت آن داشته است.

نتيجه‌گيري:

روابط عمومي توييتري، فراتر از يك استراتژي ارتباطات، به يك ضرورت براي هر برندي تبديل شده است. با اتخاذ يك رويكرد استراتژيك، ايجاد محتواي جذاب، تعامل مستمر با مخاطبان و استفاده از توييتر به عنوان يك ابزار براي پاسخگويي به نيازهاي مشتريان، مي‌توانيد اعتماد ايجاد كنيد، برند خود را تقويت كنيد، بحران‌ها را مديريت كنيد و يك جامعه وفادار از مشتريان و طرفداران بسازيد.

كارشناسي ارشد كارآفريني از دانشگاه تهران

مدير ارتباطات تاپين

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون