پنج شنبه، 5 آذر 1388 - شماره 2113
   
 
صفحه نخست :: روزنامه :: پزشكي
توصيه هايي براي بهره مندي از اعجاز خوراکي ها
داروخانه فراموش شده

بشر همواره به دنبال راز طول عمر جاويدان بوده و هسـت. با به کار بستن شيوه صحيح تغذيه و مصرف خوراکي هـاي مغذي قادر خواهيم بود طول عمر خود را افزايش دهيم. به گزارش سايت «مردمان» ايـن خـوراکـي ها کـه بـه دارا بودن خواص ضـدپيري مشهور هستند، حاوي مواد خاصي هستند که به نظـر مي رسد قابليت بدن ما را براي مبارزه با اغلب بيماري هاي شايع و تهديدکننده افزايش مي دهند. به همين دليل برخي از آشپزخانه به عنوان داروخانه منزل ياد مي کنند. اکــنون به برخي از اين خوراکي ها اشاره مي کنيم.

1- سيب

ترکيبات؛ سـيب سـرشار از چندين آنتي اکسيدان قـوي به خصوص «کوئرستين» و همچنين حاوي مقدار زيادي از فيبر قابل حل «پکتين» است.

خواص غذايي؛ آنتي اکسيدان «کـوئـرستين» با لخته شدن و هـمچنين سرطان خون مبارزه مي کند. مصرف به اندازه «پکتين» نيز کمک مي کند کـلستـرول خون کاهش يافته و سموم سرطان زا از جريان خون حذف شوند.

بهترين روش مصرف؛ خام و همراه با پوست، به خـاطر آنکه اين پوست سيب است که حاوي «کوئرستين» است.

2- موز

ترکيبات؛ موز حاوي مقادير بسيار زيادي از پتاسيم، منيزيم و اسيدفوليک است.

خواص غذايي؛ پتاسيـم با فـشارخـون بـالا مبـارزه کـرده و خـطر سـکتـه هاي قلبي را کاهــش مي دهد. اسيد فوليک نيز براي رشد مـناسب بافت هاي بــدن ضـروري بــوده و از بيماري هاي قلبي جلوگيري به عمل مي آورد.

بهترين روش مصرف؛ تنها پوست آن را جدا کرده و ميل کنيد.

3- تخم مرغ

ترکيبات؛ تخم مرغ غني از «کولين»، پروتئين و کاراتيـنوئيدهاي «لوتين» و «زاکسانتين» است.

خواص غذايي؛ «کولين» موجود در تخم مرغ در حفظ حافظه در دوران پيري موثر است. از آن گذشته کاراتينوئيدهاي موجود در تخم مرغ از ايجاد آب مرواريد که مي تـواند منجر به کوري شود، جلوگيري به عمل مي آورد.

بهترين روش مصرف؛ به صورت آب پـز، سفت پز، نيمرو و املت تفاوتي نمي کند. از آغشته کردن بيش از اندازه تخم مرغ به روغن و کره اجتناب کنيد.

4- سير

ترکيبات؛ سـير نـيز همانند بسـيـاري از غـذاهـاي ضـدپـيـري منبع بسيار خوبي از آنتي اکسيدان هاست.

خواص غذايي؛ سير در خون مانند يک ماده ضدانعقاد عمل مي کند و خـطر سکته را کاهش داده و با انهدام سلول هاي سرطاني، دوره زندگي بيماران سرطاني را نيز افزايش مي دهد.

بهترين روش مصرف؛ با آنکه سير سبب بوي دهان مي شود، اما اگر به صورت خام مصرف شود بسيار سودمند خواهد بود.

5- لوبيا

ترکيبات؛ سرشار از فيبر قابل حل است.

خواص غذايي؛ فيبر سلامتي دستگاه گوارش شما را حفظ کرده و سـيستم گوارشي سالم از ابتلا به سرطان روده بزرگ و ديابت پيشگيري به عمل مي آورد. فـيـبـر قـابل حل همچنين سبب کاهش کلسترول و قند خون مي شود.

بهترين روش مصرف؛ به صورت خشک و کنسروشده هر دو مفيد هستند.

6- گردو

ترکيبات؛ يک مشت گردو به همان ميزان حاوي اسيدچـرب امـگا-3 است که 100 گرم ماهي آزاد داراست.

خواص غذايي؛ نـه تـنـها امـگا-3 به حل لخته هاي خون کمک مي کند، بـلکه از التـهاب مفاصل و افسردگي نيز جلوگيري به عمل مي آورد.

بهترين روش مصرف؛ هنگامي که گردو از پوسته خود خارج مي شود، تازه تر از هر زماني است، اما اگر در مکان خنک و خشک نگهداري شود تـا دو هفـتـه تـازگي خود را حفظ مي کند. مي توان گردو را به صورت خام يا همراه با سالاد استفاده کرد.

7- سويا

ترکيبات؛ حاوي هورمون «ازوفلاون» است.

خواص غذايي؛ کاهش سطح کلستـرول بد خون يا همان HDL که سـبب کـاهش فشارخون و جلوگيري از حملات قلبي مي شود.

بهترين روش مصرف؛ برخلاف عقيده عموم سويا مي تواند خوش طعم و قابل مصرف شود. براي اين کار سويا را همراه با سس سويا يا آب ليموترش يا با ديگر سبزيجات سرخ کنيد.

8- اسفناج

ترکيبات؛ منبع خوبي از اسيدفوليک و ويـتامين هاي A و C بوده و هم اندازه سير حاوي آنتي اکسيدان است.

خواص غذايي؛ يـک سـبـزي چـنـدمـنـظـوره اسـت که با سرطان، بـيـماري هاي قـلبـي و اختلالات رواني مبارزه مي کند.

بهترين روش مصرف؛ اسفناج خام يا بخارپز بسيار ايده آل است.

9- گل کلم

ترکيبات؛ گل کلم بيش از هر ميوه از خانواده مرکبات حاوي ويتامين است. کلسيم بيشتري از يک ليوان شير و فيـبـر آن از يک تـکه نـان سـفيـد بـيـشتر بـوده و داراي مقادير زيادي آنتي اکسيدان است.

خواص غذايي؛ يک ضدسرطان بسيار قدرتمند است زيرا بدن را تحريک مي کـند مواد نابودکننده سلول هـاي سـرطـاني را تـوليد کـند. هـمـچنيـن از بـيماري هاي قلبي، آب مرواريد و زخم معده پيشگيري مي کند.

بهترين روش مصرف؛ خام يا بخارپز.

10- ماهي

ترکيبات؛ ماهي هاي آزاد، قزل آلا و شاه ماهي حاوي مقادير زيادي امگا 3 هستند.

خواص غذايي؛ کاهش فشارخون و پيشگيري از سکته و لخته شدن خون

بهترين روش مصرف؛ پخته، کبابي و سرخ شده آن مطلوب است.

11- ليموترش

ترکيبات؛ ليموترش غني از ويتامين C است.

خواص غذايي؛ نه تنها به بدن کمک مي کند تا در برابر عفونت ها از خود دفاع کند، بـلکه طبيعت اسيدي آن خواص ضدباکتريايي دارد که آن را قادر مـي سازد با زخم هاي دهاني و گلودرد مبارزه کند.

بهترين روش مصرف؛ چکاندن ليموترش تازه روي ماهي يا داخـل يـک ليـوان آب يا به عنوان چاشني در سس و سالاد

12- پياز

ترکيبات؛ حاوي ويتامين C و آنتي اکسيدان «کوئرستين» و «سولفور» است.

خواص غذايي؛ با آنکه سبب بوي بد دهان مي شود، اما به کنترل بسياري از بيماري هاي تنفسي همچون آسم و ديگر بيماري هاي التهابي کمک مي کند. همـچنـيـن سطح کلسترول خوب خون را افزايش داده و سلول ها را در برابر سرطان محافظت مي کند.

بهترين روش مصرف؛ خام، همراه با سالاد يا با ساندويچ.

13- گوجه فرنگي

ترکيبات؛ حاوي آنتي اکسيدان «ليکوپين» است.

خواص غذايي؛ سيستم ايمني بدن را تقويت مي کند، کاهش خطر برخي از سرطان ها خصوصاً سرطان هاي پروستات، ريه و معده

بهترين روش مصرف؛ بهـتـرين زمان وقتي است که گـوجه فـرنـگي داغ بـاشـد، گـوجـه فـرنـگي پـخـتـه نسبت به گوجه فرنگي خام حاوي مقادير بيشتري «ليکوپين» است. همچنين گوجه فرنگي کنسروشده و سس گوجه فرنگي به تـرتيب 3 و 5 برابر گوجه فرنگي تازه حاوي «ليکوپين» است.

14- چاي سبز

ترکيبات؛ حاوي آنتي اکسيدان هاي «کاتچين» و «پلي فنول» و ويتامين هاي A، D و C است.

خواص غذايي؛از اکسـيـداسيون سلول ها که مي تواند منجر به سرطان شود، جلوگيري مي کند. سـيستم ايــمني را تقويت کرده و خون را رقيق مي سازد.

بهترين روش مصرف؛ تنها آب جوش به آن اضافه کرده و ميل کنيد.

ريشه يابي و درمان استرس هاي دردزا
فک دردناک

دکتر آرش اصليان*

خانم «م» هشت ماه قبل ازدواج کرده است؛ 28 ساله است و مدتي است که از درد ناحيه فک تحتاني در سمت راست رنج مي برد. درد دائمي است اما حين جويدن يا صحبت کردن طولاني تشديد مي شود. خانم «م» مبتلا به «درد ميوفاسيال» است.

درد ميوفاسيال مفصل فک تحتاني که در خانم ها به نسبت سه تا پنج برابر آقايان بروز مي کند، بيماري سنين جواني تا ميانسالي است. درد يک طرفه در فک تحتاني يا در عضلات ناحيه گيجگاهي که صبح ها پس از برخاستن از خواب احساس مي شود و در طول روز تشديد مي يابد، شايع ترين تظاهر اين بيماري است. اگر شما هم از چنين دردهايي رنج مي بريد بهتر است به اين سوالات پاسخ دهيد.

-آيا درد شما با غذا خوردن يا صحبت کردن طولاني تشديد مي شود؟

-آيا درد شما در منطقه وسيعي از فک يا گيجگاه احساس مي شود؟

-آيا با فشار دادن انگشت روي ناحيه مورد نظر احساس درد مي کنيد؟

-آيا در باز کردن کامل دهان يا حرکت فک به طرفين مشکلي داريد؟

-آيا هنگام حرکت فک، متوجه صداي «تق» مانندي مي شويد؟

اگر پاسخ شما به اين پرسش ها مثبت است، وقت آن رسيده که به سراغ دفترچه تلفن برويد و با پزشک تان مشورت کنيد.

دو ماه قبل که خانم «م» براي اولين بار به کلينيک ما مراجعه کرد، مضطرب و نگران به نظر مي رسيد. دردهاي مداوم آزارش مي داد و تماسش با دوستان و بستگانش محدود شده بود. آزمايش ها و عکسبرداري فک و دندان ها کاملاً طبيعي بود و در ساير مناطق بدن نيز مشکل خاصي به چشم نمي خورد.

«استرس» مهم ترين عامل ايجاد درد ميوفاسيال فک است. افزايش فعاليت عضلات جونده همراه با انجام رفتارهايي مانند دندان قروچه يا سايش و فشار دادن دندان ها به هم باعث ايجاد خستگي، درد و اختلال عملکرد فک مي شود. در درازمدت ممکن است آزردگي داخلي مفصل، ساييدگي و ناهماهنگي در قرار گرفتن دندان ها روي هم نيز رخ دهد.

خانم «م» به سختي مي توانست قبول کند که «استرس» مسوول تمام مشکلات کنوني وي است. پس از آموزش کامل، بيمار با مجموعه يي از دستورات ساده براي مراقبت در منزل و با تجويز يک داروي ضداضطراب ضعيف اما کارآمد به خانه بازگشت. يک ماه بعد و در آخرين ويزيت انجام شده، دردهاي بيمار کاملاً برطرف شده و حرکات فک به طور طبيعي قابل انجام بود. خانم «م» چهره يي بشاش و روحيه يي خوب داشت و اطمينان بيشتري نسبت به ادامه درمانش احساس مي کرد.

اگرچه برخي از بيماران در مراحل بعدي درمان، نياز به استفاده از پروتزهاي خاص فک هنگام خواب پيدا مي کنند يا به مراکز فيزيوتراپي و روانپزشکي معرفي مي شوند، بيشترين سود باليني معمولاً با کمترين مداخلات درماني قابل دستيابي است. يک بار ديگر به پرسش هاي مطرح شده مراجعه کنيد. چه بيماري هاي ديگري ممکن است با «استرس» مرتبط باشند؟

*فلوشيپ فوق تخصصي روماتولوژي

راهنمايي هايي براي سلامت دندان
زيبايي را به لبخندتان هديه کنيد
دکتر ياشيل احدي مقدم* - www.doctoryashil.com

خوانندگان محترم مي توانند پرسش هاي خود را با ذکر سن، محل سکونت و شرح مختصري از مشکل و هر موضوعي که در يافتن علت کمک کند، مطرح سازند تا پاسخ داده شود. براي طرح پرسش هاي خود مي توانيد با آدرس info@doctoryashil.com مکاتبه کنيد.

---

-بچه که بودم (حدود 13 سال پيش) قسمتي از دندان پيش من شکست و به اصطلاح خيلي بدريخت شد. چه کاري مي توانم در اين رابطه انجام دهم؟

در ابتدا بايد با عکس راديولوژي مطمئن شويم که آيا دندان شکسته نياز به عصب کشي دارد يا خير که با توجه به اينکه دندان شما سال هاست به اين صورت مانده و علائمي از درد و ناراحتي اعلام نکرده ايد، به نظر دندان نياز به عصب کشي نداشته باشد. براي رفع عيوب تقارن و لب پريدگي ها و شکستگي هاي کوچک دندان هاي قدامي، استفاده از روکش هاي لمينيت روش مناسبي است. براي اين کار در يک جلسه از دندان شما قالب گرفته مي شود و در جلسه ديگر، لمينيت (که روکش چيني نازکي است) روي دندان نصب مي شود. مزيت اين روش نسبت به ساير انواع روکش، تراش کمتر دندان و ايجاد تغيير و دستکاري کمتر در بافت دندان است. علاوه بر آن، روکش هاي لمينيت، ظاهر زيباتر و طبيعي تري دارند. روش مناسب ديگر، استفاده از مواد همرنگ دندان (کامپوزيت) و بازسازي دندان به شکل اوليه است. خود من معمولاً در طرح درمان هايم در دندان هاي پيشين فک پايين بيشتر اين روش را برمي گزينم. اين روش نيز زيبايي و مقاومت لازم را دارد.

-من در محيط خانه آرامش ندارم. مادرم 24 سال است که از بيماري ناراحتي اعصاب (پارکينسون) رنج مي برد. من هم از اين موضوع ناراحتم. شب ها در خواب دندان هايم را به هم فشار مي دهم. نيمه هاي شب از درد بيدار مي شوم. احساس مي کنم دندان هايم در حال ترک خوردن است. هر موقع عصبي مي شوم دندان هايم را به هم فشار مي دهم، به طوري که از صدايي که در گوشم مي پيچد يا از درد زياد مي فهمم دوباره فشار وارد شده.

من تخصصي در زمينه روانشناسي و مشاوره هاي اينچنيني ندارم و هميشه در دانشگاه و کتاب هاي مختلف، ما را از دخالت و اظهارنظر بي مورد در مسائلي که تخصص در آن نداريم (به ويژه مسائل عاطفي و روانشناسي) بر حذر داشته اند. به همين دليل قبل از اينکه با توصيه هايم اوضاع را خراب تر کنم از اظهارنظر خودداري مي کنم، توصيه مي کنم به متخصص، مراجعه و چاره جويي کنيد. در حد حرفه خودم عرض مي کنم ناراحتي هاي روحي يا عاطفي يا عصبي، توجيهي براي دندان قروچه کردن يا رعايت نکردن بهداشت دهان و دندان يا استفاده از قرص هاي مسکن نيست. دندان قروچه مداوم ممکن است باعث ساييده شدن و کوتاه شدن دندان (به ويژه دندان هاي جلو)، آسيب به لثه ها، سست شدن استخوان هاي نگهدارنده دندان در لثه و لق شدن و افتادن دندان، دردناک شدن دندان، کوتاه شدن ارتفاع صورت و شکل نازيباي فک ها و دندان ها، شکستن ميناي دندان و پرکردگي ها، مشکلات مفاصل فک، حساس شدن دندان ها، سردرد و ... شود.

مقاله مستقلي در اين زمينه نوشته ام که در روزنامه اعتماد منتشر شد و آرشيو روزنامه و سايت من موجود است. مي توانيد با مراجعه به آن مقاله در جهت رفع اين مشکل (که با توجه به سابقه يي که از خود فرستاده ايد، به نظرم اساسي ترين دليل ايجاد مشکلات مختلف در شماست) اقدام کنيد. به احتمال زياد دندانپزشک براي شما وسيله يي به نام «نايت گارد» تجويز خواهد کرد و از شما خواهد خواست شب ها در دهان خود قرار دهيد. موضوعاتي در زمينه هاي روانشناسي جامعه به ذهنم رسيده و هميشه در فکر بودم از همکار محترم روانپزشک در همين صفحه روزنامه (جناب دکتر اوحدي) خواهش کنم در اين زمينه ها من را راهنمايي کنند.

- يکي از اين مسائل، دليل اظهارنظرها و رهنمودهاي حکيمانه و از سر خيرخواهي افراد به همديگر در زمينه هاي غيرتخصصي شان است، چه در روش هاي پرهيز و رعايت مسائل پزشکي و چه در ساير مسائل. موضوع برداشت و نتيجه گيري استقرايي و تمثيل وار از مسائل پزشکي و علمي را نيز به آن مي افزايم.

- مساله ديگر نيز واشکافي همان سنتي است که در يکي از مقاله هايم آن را «رسم خطابخشي و عيب پوشي» ناميدم، به شکلي که ابا داريم اشکالات و ايرادهاي دوست يا همکار يا طرف مقابل مان را با خودش مطرح کنيم و از رک گويي و بدون تعارف صحبت کردن طفره مي رويم.

-آيا عکس تمام فک براي تشخيص پوسيدگي هاي زير آمالگام و کناره دندان ها که ديده نمي شوند، کافي است؟

عکس تمام فک (OPG) ابزار بسيار مناسبي براي تشخيص پوسيدگي هاي زير ترميم ها و نيز گوياي بسياري از مشکلات دهان و دندان است و کمک بسزايي در انتخاب روش درمان و ارائه طرح درمان مي کند. البته لازم به ذکر است که در برخي موارد (به ويژه بررسي دقيق تر پوسيدگي هاي بين دنداني) اين عکس ها نشانگر برخي جزييات نيستند و براي بررسي هاي دقيق تر، عکس هاي راديولوژي ديگري مورد استفاده قرار مي گيرد.

*جراح، دندانپزشک
شتاب بخشيدن به درمان با سينما
بينش، انگيزش، اراده و ايستادگي
دکتر بهنام اوحدي* - www.iranbod.com

«کتاب سياه» فيلم خوش ساخت، گيرا و ماندگار «پل ورهوفمن» هلندي از ارزشمندترين فيلم هايي است که مي توان براي روان درماني افراد به شدت افسرده، نگران و مضطرب از آن سود جست. اين فيلم به ويژه مانند فيلم «بربادرفته» براي روان درماني دختران و زنان دچار اختلال افسردگي ژرف و سترگ (ماژور) همراه با «درماندگي آموخته شده» و «انديشه هاي خودکشانه»، اختلال اضطراب فراگير، اختلال سازگاري، اختلال شخصيت هاي افسرده - منتقد (دپرسيو)، پرهيزگرا- مردم گريز (اوويدنت) و وابسته - منفعل (ديپندنت) بسيار سودمند و اثرگذار است. فيلم همچون فيلم «زمستان اورلوگز»، رويارويي راستي و درستي با دروغ و دورويي را آشکارا نشان مي دهد و نمايان مي سازد.

شيرهاي جوان

«شيرهاي جوان» با بازي گيراي «مارلون براندو» از ساخته هاي قديمي است که نه فقط در فيلم درماني فردي، که در فيلم درماني جمعي و ملي نيز سودمندي فراوان دارد. فيلم همچون فيلم هاي «پرش» (جامپ) و «آمين» چگونگي رشد خودشيفتگي جمعي و ملي بيمارگونه رو به روان پريشي را آشکارا به تصوير مي کشد. شکاف و گسست هاي اجتماعي - اقتصادي ژرف و سترگي، بستر مناسب و خاک حاصلخيزي براي کاشت و پرورش انديشه هاي تندروانه سياسي - فرهنگي و مذهبي بوده و هست. اين فيلم به خوبي رشد و گسترش انديشه ها و آرمان هاي تندروانه و افراطي همچون «نازيسم» را در بستر حاصلخيز فقر اجتماعي - اقتصادي برآمده از فروداشت (تحقير) آلمان در پي شکست در جنگ جهاني نخست را نشان مي دهد که پينه دوز بي اعتبار تابستان و استاد معتبر اما فصلي اسکي، با کدامين آرزو و روياها دل به «هيتلر» و «نازيسم» مي بندد.

فيلم هاي فراموش ناشدني فراواني به برآمدن پديده اجتماعي -سياسي «نازيسم» پرداخته اند، اما کمتر فيلمي همچون «شيرهاي جوان» و «پرش» (جامپ) ريشه ها و سرچشمه هاي آن را مورد واکاوي، بازنگري و پرسش قرار داده اند. اما اين يگانه کاربرد درماني فيلم «شيرهاي جوان» نيست؛ تماشاي فراز و فرود زندگي آدميان در چالش و کشمکش «جبر» و «اختيار» و چگونگي شکل گرفتن سرنوشت آنها در پرتو اين چالش و کشمکش، بي گمان آموزنده است. آدمي موجودي رها از خطا و اشتباه نبوده و نيست. اما کاربرد بسيار مهم فيلم «شيرهاي جوان» که تاکنون از آن ننوشته ام، سودي است که مي توان از اين فيلم در درمان ويژگي هاي آسيب رسان شخصيت هاي کلاستر C و D (به ويژه شخصيت پرهيزگرا- مردم گريز) برد. فيلم «شيرهاي جوان» درست مانند فيلم تکرارناشدني و بي همتاي «رگبار» «بهرام بيضايي» مي تواند مراجعان و بيماران دچار ويژگي هاي ژرف و پررنگ و اختلال شخصيت هاي کلاستر C و D و به ويژه شخصيت پرهيزگرا- مردم گريز (اوويدنت) را درباره ويژگي ها و اختلال شخصيت خودشان به «بينش» رسانده و به اين ترتيب بنياد نخست را در راستاي روان درماني ايشان فراهم آورد. فيلم به زيبايي هر چه تمام تر به فروداشت (تحقير)هاي رايج مردانه در سربازخانه مي پردازد و نشان مي دهد چه سان سرباز ريزنقش امريکايي به دليل ظرافت پيکري و لطافت روحي - رواني و گرايشش به کتاب و ادبيات (براي نمونه «اوليس» جيمز جويس) مورد سرزنش، نکوهش و فروداشت قرار مي گيرد تا از کوره در برود و شکيبايي هميشگي اش رو به خشم و ستيز نهد. سرباز لطيف و ظريف خوددار، خواستار رويارويي در مبارزه مشت زني مي شود و هرچند در نخستين دوئل دونفره شکست خورده و سرافکنده مي شود، اما پا پس نمي کشد، پشتکار مي جويد و فنون مشت زني مي آموزد تا در دوئل بعدي، پيروز و سرافراز حريف توانمند را با شکست بدرقه کرده و آبرو و اعتبار از آن خود سازد. اين گونه است که با دگرگون ساختن خود در نماهاي پاياني فيلم، قهرمان دلاورتر از خود را با فداکاري از غرق شدن نجات مي دهد و خود و او را از مرگ رهايي مي بخشد. «ايستادگي و خستگي ناپذيري» (پشتکار) در راستاي دگرگوني، سومين رکن ضروري براي درمان ويژگي هاي پررنگ و اختلالات شخصيتي، پس از به دست آوردن «بينش» و «انگيزه و اراده دگرگوني» به عنوان دو پشتوانه نخست و بنيادين درمان است. اگر «آقاي حکمت» را (آن مرد شرمگين، نيک گفتار، راست کردار و دوست داشتني فيلم «رگبار» با بازي هنرمندانه و از ياد نرفتني شادروان «پرويز فني زاده») بهترين و هويداترين نما در راستاي به بينش رساندن مراجعان و بيماران دچار ويژگي هاي ژرف و پررنگ و اختلال شخصيت پرهيزگرا- مردم گريز (اوويدنت) بدانيم، بي گمان فيلم فراموش ناشدني «شيرهاي جوان» را بايد فيلمي تمام عيار و يگانه در پديد آوردن «انگيزه» و «ايستادگي» در راستاي دگرگوني ويژگي هاي ژرف و پررنگ اين شخصيت دانست.

شرک

کارتون نام آور و دوست داشتني «شرک» به خوبي مي تواند نماد و نمايشگر «پذيرش خويشتن» باشد. اين غول زمخت نازيباي سبزفام اما دلنشين و دوست داشتني به گونه يي اثرگذار مي تواند از سوي روان درمانگر باورمند به مکتب فيلم درماني براي درمان زخم کهنه «پاشنه آشيل» مراجعان دچار ويژگي هاي پررنگ و نيز اختلال شخصيت پرهيزگرا -مردم گريز (اوويدنت) به کار گرفته شود. پس از نيرومندسازي «پذيرش خويشتن» (خودپذيري) و در فرآيند آموزش «مهارت هاي زندگي اجتماعي»، به گونه روزافزون و هميشگي بايد «بردباري، شکيبايي و مدارا» (تولرانس) مراجع را در «برخوردها و رويارويي (مواجهه)هاي اجتماعي» استوار و پايدار ساخت تا فرد نخست کم کم بياموزد که خود به آساني از خود پرسشگري (انتقاد) کند و سپس آهسته اما پيوسته بتواند شنيدن و پاسخ گفتن به پرسشگري ها، خرده گيري ها و موشکافي هاي ديگران را در زمره مهارت هايش درآورد، چرا که در اين شخصيت، حساسيت بيش از اندازه يي به طرد شدن ديده مي شود که ممکن است باعث گوشه گيري و انزواي آنها از جامعه شود. هنگامي که از کسي تقاضايي مي کنند و پاسخ رد مي شنوند، از ديگران کناره گيري مي کنند و دچار احساس رنجش و دل آزردگي مي شوند. در محيط کار اينان اغلب به حرفه هاي حاشيه يي روي مي آورند، پيشرفت چنداني در کار خود نمي کنند و به دنبال اقتدار بيشتري هم نمي روند.

*روانپزشک و درمانگر مشکلات جنسي زناشويي و خانوادگي
عناوين اين صفحه
داروخانه فراموش شده
فک دردناک
زيبايي را به لبخندتان هديه کنيد
بينش، انگيزش، اراده و ايستادگي
ايمني واکسن آنفلوآنزاي نوع A تاييد شد
اعطاي جايزه به يک چشم پزشک ايراني
بيماري، ميراث ازدواج هاي فاميلي

ايمني واکسن آنفلوآنزاي نوع A تاييد شد
سازمان بهداشت جهاني تاکنون آخرين اطلاعات مربوط به واکسيناسيون را از 16 کشور مختلف جهان که برنامه هاي واکسيناسيون سراسري عليه ويروس H1N1 را اجرا کرده اند، دريافت کرده است. بر اساس اطلاعات اين 16 کشور، سازمان بهداشت جهاني محاسبه کرده است حدود 80 ميليون دوز واکسن آنفلوآنزاي A تاکنون توزيع شده و حدود 65 ميليون نفر واکسينه شده اند. واکسيناسيون ملي در استراليا و چين از اواخر سپتامبر آغاز شد. همچنين در شماري ديگر از کشورها برنامه واکسيناسيون عليه همه گيري آنفلوآنزاي نوع A ادامه دارد. سازمان بهداشت جهاني خاطرنشان کرد؛ «با توجه به اين مقياس گسترده واکسيناسيون، بروز حداقل واکنش هاي نامطلوب و البته نادر در بين مصرف کنندگان ممکن است اتفاق بيفتد. اما بايد متذکر شد تاکنون نتايج کنترل هاي گسترده درباره درصد ايمني اين واکسن رضايت بخش بوده است. معمول ترين عوارض جانبي اين واکسن شامل تورم، قرمزي يا درد در محل تزريق بوده که مدت کوتاهي پس از تزريق به خودي خود برطرف شده است. همچنين تب، سردرد، خستگي و دردهاي عضلاني نيز مدت کوتاهي پس از تزريق بروز مي کند که البته تعداد اين موارد بسيار کمتر است و اين علائم نيز ظرف 48 ساعت تسکين مي يابد.» گفتني است تعداد بسيار اندکي از افرادي که واکسينه شده بودند نيز مرده اند اما البته اين تعداد بسيار محدود بوده است و سازمان بهداشت جهاني پس از تحقيقات اعلام کرد مرگ اين افراد به دليل واکسن نبوده بلکه به علت ابتلا به مشکلات پزشکي قبلي بوده است. با توجه به اين بررسي ها و آزمايش ها، ايمني اين واکسن از سوي اين سازمان بين المللي تاييد شده است و تزريق آن به منظور کنترل همه گيري توصيه مي شود.


اعطاي جايزه به يک چشم پزشک ايراني
طبق اعلام سايت رسمي International Council Of Ophthalmology به آدرس اينترنتي www.icoph.org دکتر «سيامک زارعي قنواتي» فوق تخصص قرنيه و سگمان قدامي و استاديار گروه چشم دانشگاه علوم پزشکي مشهد، موفق به کسب جايزه علمي ICO Helmerich Fellowship Award سال 2010 از سوي انجمن جهاني چشم پزشکي International Council Of Ophthalmology شده است. اين جايزه از امسال و به صورت بين المللي به يک يا حداکثر دو نفر از چشم پزشکان جوان و برجسته جهان بر اساس سابقه علمي- پژوهشي اعطا مي شود. علاوه بر افتخار علمي و بين المللي، اين جايزه شامل کمک هزينه 23 هزار دلاري براي شرکت در يک دوره فوق تخصصي پيشرفته چشم پزشکي دوساله در مراکز پيشرفته چشم پزشکي است. امسال با اعلام اين جايزه رقابت فشرده يي بين چشم پزشکان کشورهاي مختلف به وجود آمد و کسب آن توسط يک چشم پزشک ايراني افتخار مهمي براي جامعه علمي و چشم پزشکي کشور است. کسب رتبه اول آزمون بين المللي چشم پزشکي International Council Of Ophthalmology سال 2007 در بين چشم پزشکان 92 کشور جهان و کسب عنوان International Scholar از سوي پروفسور «ديويد تيلور» رياست ICO در سال 2008 و انتشار بالغ بر 25 مقاله چشم پزشکي انگليسي در مجلات معتبر داخلي و خارجي باعث شد اين جايزه علمي به وي اعطا شود.


بيماري، ميراث ازدواج هاي فاميلي
ازدواج هاي فاميلي مهم ترين علت ايجاد بيماري هاي متابوليک ارثي است که به علت شيوع بالاي اين گونه ازدواج ها در ايران به عنوان بيماري بومي کشور شناخته مي شود. دکتر «طليعه زمان» دبير علمي دومين کنگره بين المللي بيماري هاي متابوليک ارثي ايران در آستانه برگزاري اين کنگره که از 16 تا 19 آذر در سالن تلاش وزارت کار برگزار مي شود با بيان مطلب فوق اظهار داشت؛ «بيماري هاي متابوليک ارثي که تاکنون بالغ بر 500 نوع آن شناخته شده است جزء بيماري هاي ارثي است که در اثر انتقال يک ژن معيوب از والدين به فرزند اتفاق مي افتد و در اين بيماري آنزيم هايي که در فعل و انفعالات شيميايي بدن نقش دارند، يا وجود ندارند يا مقدارشان کم است.» اين فوق تخصص بيماري هاي متابوليک ارثي علائم باليني اين بيماري ها را مشابه برخي بيماري هاي ديگر و بسيار گول زننده توصيف کرد و گفت؛ «اين بيماري ها عموماً با علائمي مانند استفراغ هاي دنباله دار شروع مي شوند و والدين کودک را نزد پزشکان اعصاب و حتي گوارش برده و نتيجه درماني لازم را نمي گيرند.» دکتر «زمان» تاکيد کرد؛ «خوشبختانه اکثر بيماري هاي متابوليک ارثي درمان پذيرند ولي لازم است با انجام تست هاي تشخيصي و اجراي طرح هاي غربالگري هر چه سريع تر اين بيماري ها شناسايي شده و کار درمان بيمار آغاز شود چرا که در صورت تاخير در شروع درمان، کودک به تدريج با علائمي نظير ضعف مغزي، عضلاني و حرکتي روبه رو شده و به عوارضي چون عقب ماندگي ذهني که به اشتباه فلج مغزي خوانده مي شود، سنگ هاي کليه، تنفس هاي شديد و تند و نارسايي هاي قلبي دچار مي شوند.» رئيس انجمن بيماري هاي متابوليک ارثي ايران تعداد بيماران مبتلا به بيماري هاي متابوليک ارثي در کشور را بالغ بر 24 هزار نفر عنوان کرد و افزود؛ «در حال حاضر طرح غربالگري تنها براي دو بيماري فنيل کتونوريا (PKU) و هايپوتيروئيدي که يک بيماري غددي است به صورت وسيع الطيف در حال اجرا است در صورتي که در دنيا حدود 30 بيماري متابوليک ارثي شامل طرح هاي وسيع غربالگري هستند و اين امر توجه هر چه بيشتر به اين گروه از بيماري ها را که در صورت تشخيص به موقع کاملاً قابل درمان بوده و باعث مي شود کودک بتواند زندگي عادي و کاملاً طبيعي داشته باشد، ضروري مي سازد.» يادآوري مي شود دومين کنگره بين المللي بيماري هاي متابوليک ارثي ايران با حضور پزشکان، متخصصان اطفال، فيزيوتراپيست ها، متخصصان تغذيه، آزمايشگاه، بيوشيمي و ژنتيک و دانشجويان پزشکي از 16 تا 19 آذر در سالن تلاش وزارت کار تهران جهت معرفي جديدترين روش هاي تشخيص و درمان بيماري هاي متابوليک ارثي برگزار شده و علاقه مندان مي توانند جهت کسب اطلاعات بيشتر به آدرس اينترنتي www.ieimd2009.com مراجعه کنند.


روزنامه اعتماد
طراحی و پیاده سازی نرم افزار : شرکت ارتباطات نوین فرانام