پنج شنبه، 14 آبان 1388 - شماره 2095
   
 
صفحه نخست :: روزنامه :: پزشكي
10 دليل براي لزوم پيوسته ورزش کردن
روزي نيم ساعت ورزش هم کفايت مي کند

دکتر سيدمحسن صالحي توکا*

دوست داريد سر کار تند و تيزتر شويد؟ وقتي به خانه مي آييد کمتر احساس خستگي کنيد؟ بتوانيد ساعاتي را به آسودگي کنار همسرتان بگذرانيد؟ يا حتي بتوانيد بدون احساس گناه شيريني بخوريد؟ اگر پاسخ شما به اين سوالات مثبت است، ورزش چاره کارتان است. فعال بودن از نظر جسمي فوايد و مزاياي بسيار زيادي براي شما دارد. اگر به دنبال انگيزه يي براي شروع يک برنامه ورزشي هستيد يا مي خواهيد تمرينات خود را به صورت منظم از سر بگيريد، در اين مقاله 10 نکته درباره ورزش هاي ايروبيک و بدنسازي برايتان عنوان مي کنيم که اميدواريم بتواند انگيزه لازم را در شما ايجاد کند.

1- ورزش قواي مغزي را تقويت مي کند

«ديويد اتکينسون» مربي حرفه يي بدنسازي اعتقاد دارد ورزش نه تنها باعث تقويت بنيه و جسم شما مي شود، بلکه به عملکرد مغزتان هم کمک مي کند. ورزش سطح انرژي بدن را بالا برده و همچنين ميزان سروتونين موجود در مغز را که باعث افزايش کارکرد آن مي شود نيز افزايش مي دهد. آشکار است کساني که فعاليت بدني زيادي دارند يا ورزش مي کنند، کارايي بسيار بيشتري در محل کار دارند. شرکت هايي که ساعت هاي اتلاف وقت و مرخصي هاي استعلاجي کارکنان شان کمتر باشد، نه تنها هزينه هاي بهداشتي و درماني کمتري متقبل مي شوند، بلکه در کل پيشرفت بيشتري نيز در کار خواهند داشت.

2- جنبش و تکاپو، استرس را از بين مي برد

به همان اندازه که فکر و خيال ورزش کردن ممکن است باعث ايجاد استرس در شما شود، وقتي تمرين هايتان را شروع کرديد، در کليه جنبه هاي زندگي با استرس بسيار کمتري مواجه خواهيد شد. «سدريک بريانت» روانشناس ورزشي عقيده دارد؛ «ورزش واکنش تمدد اعصاب در بدن ايجاد خواهد کرد و به نوعي افراد را از آشفتگي ها و فشارهاي روحي -رواني فارغ مي کند. ورزش خلق وخو را بهتر کرده و از بروز افسردگي جلوگيري مي کند.» شما تنها کسي نيستيد که مي تواند از خوشبختي و فقدان استرس در زندگي لذت ببرد. هرچه استرس تان کمتر باشد، تندمزاجي و زودرنجي تان نيز کمتر خواهد شد و اين مساله باعث تقويت رابطه تان با همسر، فرزندان و دوستان تان خواهد شد.

3- ورزش به شما انرژي مي دهد

ممکن است تعجب کنيد که چطور 30 دقيقه در روز ورزش کردن مي تواند کل روزتان را تغيير دهد. وقتي طي ورزش، اندورفين به جريان خون تان وارد مي شود، بقيه روز احساس انرژي بيشتر خواهيد داشت و وقتي قدرت و استقامت بدني تان را تقويت کرديد، انجام کارهاي روزانه مثل حمل خريدهاي خانه يا بالا رفتن از پله ها برايتان ساده تر خواهد شد. و اين مساله باعث مي شود درطول روز بسيار پرانرژي تر باشيد. يکي از مهم ترين بهانه هاي افراد که به مشاوران ورزشي مراجعه مي کنند اين است که خسته هستند و نمي توانند ورزش کنند. متخصصان عقيده دارند با اينکه ورزش در ابتداي کار ممکن است خستگي شما را بيشتر کند، اما اين وضع خيلي دوام نمي آورد. احساس خستگي جسمي که بعد از ورزش کردن داريد مثل خستگي هاي عادي روزمره نيست. به علاوه وقتي بدن تان به ورزش عادت کرد، ميزان انرژي تان روزبه روز بيشتر خواهد شد.

4- پيدا کردن کمي وقت براي ورزش چندان هم دشوار نيست

«اتکينسون» اعتقاد دارد کليد کار اين است که از زمان تان بهتر و عاقلانه تر بهره گيريد. بايد با يک تير دو نشان بزنيد. فرزندان تان را به پارک ببريد يا با آنها به دوچرخه سواري برويد. با اين کار نه تنها کمي فعاليت بدني انجام داده ايد بلکه از بودن کنار خانواده هم لذت برده ايد. با بچه ها به شنا برويد. حتي قايم باشک بازي با آنها هم نوعي فعاليت فيزيکي به شمار مي رود و بهتر از هيچي است. با همکاران تان قرار پياده روي و بيليارد بگذاريد. اين فکر را از ذهن تان دور کنيد که براي ورزش کردن حتماً بايد به باشگاه برويد و روزي يک ساعت در آنجا مشغول به تمرين شويد. با اضافه کردن کمي فعاليت بدني به کارهاي روزانه تان به همان ميزان به سلامت جسم تان کمک خواهيد کرد. «اتکينسون» معتقد است همه بايد حداقل 20 دقيقه در روز فعاليت جسماني در حد ورزش داشته باشند. گاهي اوقات 10 دقيقه طناب زدن از 20 دقيقه پياده روي يا دو بهتر است. جاروبرقي کشيدن خانه در صبح، بردن بچه ها به پارک در بعدازظهر و کمي پياده روي با همسرتان هنگام شب مي تواند روزي بسيار فعال را برايتان فراهم بياورد. دستورالعمل هاي جديد عنوان مي کند که براي کاهش وزن و حفظ آن، بايد حداقل روزي 60 دقيقه ورزش کنيد، اما براي حفظ سلامتي و استفاده از فوايد ورزش در مقابله با بيماري ها، روزي نيم ساعت ورزش هم کفايت مي کند.

5- ورزش به ايجاد رابطه ها کمک مي کند

مطمئناً ورزش کردن به همراه کسي ديگر، همسر، خواهر يا برادر يا يک دوست، در تقويت رابطه تان با او بسيار مثمر ثمر خواهد بود. علاوه بر اين متخصصان عقيده دارند ورزش اگر به صورت جمعي يا دونفره انجام شود، لذت بخش تر مي شود. به همين خاطر برنامه يي بريزيد که هر شب بعد از شام با همسرتان به پياده روي برويد. با خواهر يا برادرتان يا دوست تان هم برنامه پياده روي بگذاريد يا با هم به باشگاه ايروبيک برويد. کساني که براي ورزش کردن خود يک همراه دارند، نسبت به کساني که تنهايي ورزش مي کنند، در ادامه تمرينات خود پايدارتر هستند و بيشتر به اهداف شان دست پيدا مي کنند.

6- ورزش از بروز بيماري ها جلوگيري مي کند

تحقيقات نشان داده است ورزش مي تواند بروز بيماري هاي قلبي، سکته، فشارخون بالا، کلسترول بالا، ديابت نوع دو، پوکي استخوان، ورم مفاصل و از دست رفتن حجم عضلاني را کندتر کرده يا از آن جلوگيري کند. ورزش همچنين تحمل پيري را هم آسان تر مي کند. «سدريک بريانت» معتقد است از آنجا که ورزش باعث تقويت عضلات و مفاصل مي شود، از بسياري از دردهاي دوران ميانسالي که به خاطر عدم فعاليت فيزيکي ايجاد مي شود، مي کاهد. ورزش همچنين باعث تقويت سيستم دفاعي بدن نيز مي شود و به همين دليل کمتر به سرماخوردگي يا آنفلوآنزا مبتلا خواهيد شد. «بريانت» در اين باره مي گويد؛ «هيچ نوع بيماري خاصي وجود ندارد که ورزش کردن روي آن تاثير مثبت نداشته باشد.»

7- ورزش، سلامت قلب تان را تقويت مي کند

«بريانت» عقيده دارد ورزش نه تنها با بيماري ها مقابله مي کند بلکه قلب تان را هم تقويت مي کند و اين مساله باعث مي شود ورزش کردن يا ساير فعاليت هاي فيزيکي روزانه تان، برايتان ساده تر شود. او مي گويد؛ «قلب شما و سيستم قلبي-عروقي تان، با ورزش بسيار کارآمدتر عمل خواهند کرد و قلب تان پلاک هاي کمتري خواهد ساخت. وقتي قلب قدرت بيشتري پيدا کرد، براي ايجاد همان مقدار نيرو، لازم نيست آنقدر تند بتپد. فقط پس از چند روز از شروع تمرين هايتان، بدن، خود را با اين محرک هاي جديد هماهنگ مي کند و ورزش برايتان ساده تر خواهد شد و خستگي کمتري احساس خواهيد کرد. تنفس تان نيز حين ورزش بهتر مي شود.»

8- ورزش باعث مي شود بيشتر بخوريد

عضلات بدن کالري بيشتري نسبت به چربي هاي بدن مي سوزانند. از اين رو هر چه عضلات بدن تان بيشتر باشد، ميزان سوخت وساز بدن تان حين استراحت بيشتر خواهد شد و وقتي هم که ورزش مي کنيد، کالري بيشتري مي سوزانيد. اينها به اين معناست که وقتي به طور منظم ورزش مي کنيد، مي توانيد هر از گاهي از شيريني جات يا شکلات هايي که دوست داريد (نه دزدکي) بخوريد. وقتي مداوم ورزش کنيد با خوردن يک شيريني 10 قدم به عقب برنمي گرديد.

9- ورزش کارايي تان را بالا مي برد

بعد از چند هفته ورزش منظم، ممکن است لباس تان طور ديگري در تن تان بايستد و احساس کنيد شکل ماهيچه هايتان متفاوت شده است. ورزش مداوم عضلات و ماهيچه هايتان را تقويت مي کند، انعطاف پذيري تان را بيشتر مي کند و کارايي کلي تان را هم ارتقا مي دهد. «بريانت» در اين زمينه مي گويد؛ «عضلات تان خيلي کارآمدتر مي شود و استقامت تان بالاتر خواهد رفت. همچنين زمان واکنش و توازن بدن تان هم تقويت خواهد شد.»

10- کاهش وزن مهم ترين هدف نيست

يکي از مهم ترين دلايل ورزش کردن براي خيلي از افراد، کم کردن وزن است، اما مطمئناً اين تنها فايده يک برنامه ورزشي نيست. «بريانت» معتقد است کاهش وزن براي آن دسته از افرادي که به تازگي تمرين هاي ورزشي خود را شروع کرده اند، هدفي درازمدت است و اين مي تواند تا قسمتي نااميدکننده باشد. مردم معمولاً اگر نتوانند سريع نتيجه بگيرند، قادر به ادامه کار نيستند. از اين رو «بريانت» عقيده دارد مردم علاوه بر کاهش وزن بايد بر فوايدي که ورزش مي تواند براي کارايي شان در کارهاي روزانه داشته باشد نيز فکر کنند. اين هم مي تواند انگيزه يي براي ادامه راهشان باشد. وقتي برنامه ورزشي تان را شروع مي کنيد هر هدفي که از کاهش وزن در ذهن تان باشد، نبايد بگذاريد که تنها هدف تان باشد. سعي کنيد براي انرژي بيشتري که به شما مي دهد، براي اينکه استرس تان را کم مي کند و قواي جسماني تان را تقويت مي کند به سراغ ورزش برويد. وقتي اين اهداف با هم در ذهن تان باشد، خيلي زود ورزش قسمتي از زندگي تان خواهد شد.

*دکتراي روانشناسي ورزش

راهنمايي هايي براي سلامت دندان
درمان مترقي و مناسبي به نام ارتودنسي
دکتر ياشيل احدي مقدم* - www.doctoryashil.com

خوانندگان محترم مي توانند پرسش هاي خود را با ذکر سن، محل سکونت و شرح مختصري از مشکل و هر موضوعي که در يافتن علت کمک کند، مطرح سازند تا پاسخ داده شود. براي طرح پرسش هاي خود مي توانيد با آدرس info@doctoryashil.com مکاتبه کنيد.

---

-دختري 26ساله هستم. چهار دندان جلويي بالا و چهار دندان جلويي پايينم نامرتبي کمي دارند. شرايط بودن ارتودنسي به مدت دو سال در دهانم را ندارم. به تازگي با روش لمينيت آشنا شده ام و با دکتر مشورت کرده ام و براي مدت هفت سال لمينيت را ضمانت کرده اند. آيا بعد از گذشت هفت سال مجدداً بايد لمينيت را تکرار کنم؟ آيا استفاده از ارتودنسي مطمئن تر است؟ هزينه لمينيت هشت دندان نيز زياد است. پيشنهاد شما چيست؟

انتخاب روش مناسب بستگي به شرايط و عوامل مختلفي دارد و با معيارها و از ديدگاه هاي مختلف قابل بررسي است. ارتودنسي درمان مترقي و مناسبي است که با شناخت از وضعيت قرارگيري دندان ها و محاسبات پيچيده باعث حرکت دندان و قرار گرفتن آن در مکان مناسب مي شود. مشخصه بارز اين روش حفظ دندان و وارد کردن کمترين آسيب و دستکاري بر دندان است، به شکلي که تغييرات مورد نظر نيز به آرامي حاصل مي شود و بافت هاي ديگر صورت نيز با آن تطبيق مي يابند. اما در روش لمينيت، ناگزير از تراشيدن (هرچند اندک) از ميناي سالم دندان و جايگزين کردن روکش نازک چيني هستيم. در عوض ظرف مدت کوتاهي (يک تا دو هفته) به شکل ظاهري دلخواه دست مي يابيد.

البته برتري و مزيت ها بسته به نظر افراد مختلف نسبي هستند. ممکن است براي برخي انجام دادن اندکي تغييرات و آسيب به وضع طبيعي موضوع ناراحت کننده يي به نظر نرسد. به طور مثال کساني که ابرويشان را تاتو مي کنند، ابروهاي طبيعي شان را از بين مي برند و به جاي آن نقش هاي دلخواه بر صورت خود مي نهند و خب حتماً دليل يا توجيهي براي اين اقدام خود دارند.

در طرف ديگر نيز شرايط شغلي و اجتماعي شخص ممکن است به طور جدي مانعي براي نصب بند و براکت روي دندانش باشد (البته قصد نهادينه کردن اين تصورهاي نادرست عمومي را ندارم، اما به هر حال واقعيت هاي عرفي و باورهاي جامعه براي ما به عنوان قشري که در داخل اين جامعه فعاليت مي کنند، قابل انکار نيستند. اين شما هستيد که بايد با توجه به مواردي که در نظر داريد روش مناسب را برگزينيد.)

در مواردي که تعداد و ميزان نامرتبي دندان هاي جلو کم و به شکل خاصي است، ممکن است لمينيت به دلايلي بر ارتودنسي ترجيح داده شود، اما هشت دندان شما نامرتب است که چهار تاي آنها دندان هاي فک پايين هستند. من به شخصه معمولاً براي دندان هاي فک پايين انجام روکش لمينيت را توصيه نمي کنم و در مواقع لازم با لمينيت کامپوزيتي فاصله ها و نامرتبي ها را اصلاح مي کنم. در صورت شکستن، تغيير رنگ يا خراب شدن لمينيت مي توان آن را تعويض کرد، اما چون دندان تراش خورده، اگر لمينيت را از روي دندان برداريم (يا نخواهيم لمينيت خراب شده را تعويض کنيم) هم شکل نازيبايي به خود مي گيرد و هم ممکن است دندان حساس شود. به عبارتي هميشه بايد لمينيت روي دندان قرار گيرد.

در مورد شما هزينه انجام لمينيت چيزي حدود هزينه انجام ارتودنسي کامل دو فک خواهد بود که از اين بابت نيز انجام لمينيت مزيتي بر انجام ارتودنسي ندارد، البته بدون معاينه اظهارنظر قطعي نمي توان کرد، اما نظر به آنچه نوشته ايد، پيشنهاد من انجام ارتودنسي است.

-چه ماده يي در بدن هنگام به وجود آمدن دندان هاي جديد در خردسالي توليد مي شود؟ اگر اين ماده کشف شود شايد بتوان اميدوار بود دندان هاي از دست داده را دوباره به دست آورد؟

اين طرز تفکر شما درست است. به هر حال فعل و انفعالاتي انجام مي شود که باعث ايجاد دندان مي شود. تلاش هاي زيادي توسط مهندسان ژنتيک در حال انجام است که با آن شايد حتي بتوان بر اساس سلول هاي بنيادي افراد، فردي را که مرده است نيز زنده کرد،

-حدود يک ماه پيش دو دنداني را که تا نزديک عصب رسيده بود، پر کردم. اما نسبت به سردي و گرمي کاملاً حساس شده. البته قابل تحمل است. مي توان فعلاً عصب کشي نکرد؟

اقدام بسيار مناسبي انجام داده ايد. در مواردي که پوسيدگي نزديک به عصب است اما عصب را درگير نکرده، براي حفظ دندان بهتر است دندان از همان ابتدا عصب کشي نشود. در اين حالت دندانپزشک پوسيدگي را برمي دارد، قسمتي از دندان که نزديک عصب است را با داروهاي مخصوص مي پوشاند و دندان را پر مي کند. اين کار (پالپ کپ) چيزي شبيه عايق بندي است. در اکثر موارد به مرور عاج سازي انجام مي شود و حساسيت دندان بيمار از بين مي رود. به اين شکل دندان را از عصب کشي نجات مي دهيم. البته در مواردي که درد دندان متوقف نشود، دندان مجدداً باز و عصب کشي مي شود. در صورتي که درد دندان تان قابل تحمل است، مدتي صبر کنيد. در صورتي که دندان تان دردهاي ممتد شبانه ندارد و به شدت درد نمي کند، احتمالاً به عصب نرسيده است. مي توانيد صبر کنيد تا حساسيت دندان به مرور برطرف شود.

-من ناراحتي معده دارم. مي خواستم بدانم آيا ناراحتي لثه تاثيري دراين بيماري دارد؟ چون اغلب اوقات آب دهانم خوني است.

به هر حال برخي ميکروارگانيسم هايي که باعث بيماري هاي لثه مي شوند، باعث يا تشديدکننده بيماري معده نيز خواهند بود، اما اينکه به طور کلي تقصير بيماري معده را به گردن بيماري لثه بيندازيم، درست نيست،

با علائمي که عنوان کرديد، اوضاع لثه تان وخيم است و جدا از مساله معده بايد براي درمان آن اقدام کنيد. دليل عمومي ديگري که در اين رابطه مي توان به آن اشاره کرد اين است که ناراحتي لثه و دندان باعث مشکل در جويدن و هضم غذا خواهد شد و به طور غيرمستقيم باعث اذيت بيشتر معده نيز خواهد بود.

-فاصله دندان هاي بالايم به دليل از دست دادن دو دندان نيشم زياد شده است. مايلم که ايمپلنت کنم، اما احساس مي کنم به خاطر نامرتبي و فاصله هاي ناميزان دندان هايم امکان ندارد. راه حل چيست؟

نخست با روش ارتودنسي بايد دندان ها را مرتب کرد و فضاي لازم براي دندان هاي از دست رفته را احيا کرد، سپس اقدام به کاشت دندان (ايمپلنت) کرد. توصيه مي کنم با مراجعه به ارتودنتيست، درمان را آغاز کنيد. ممکن است با معاينه مشخص شود که با انجام ارتودنسي فاصله ايجادشده قابل پوشاندن است و نيازي به ايمپلنت نباشد.

*جراح، دندانپزشک
شتاب بخشيدن به درمان با سينما
وسواس و سرخوشي به مثابه فشارخون
دکتر بهنام اوحدي* - www.iranbod.com

از فيلم دوست داشتني و زيباي «به همان خوبي که پيش مياد» با بازي هنرمندانه و فراموش نشدني «جک نيکلسون» و «جوليا رابرتز» در روند مشاوره و درمان مراجعان و بيماران دچار اختلال اضطرابي وسواسي -جبري (انديشه يي-کنشي) سود فراوان مي توان جست. در اين فيلم دلنشين و ماندگار، «جک نيکلسون» هنرمندانه نقش يک مرد ناخوشايند و چندش آور را بازي مي کند که به هيچ وجه نمي خواهد کنش هاي وسواسي -جبري اش را درباره پاک کردن و چيدن با سر و صداي فراوان بشقاب و کارد و چنگال، پيش از خوردن غذا کنار بگذارد. با اين فيلم به خوبي مي توان به بيماران دچار وسواس هاي پاکي- نجسي و اجبارهاي شست وشو و بازبيني چندباره در پي آن و همچنين ديگر وسواس ها (نظم و ترتيب، شک و بازبيني، شمارش و...) نشان داد چگونه اين گونه کردار آنان مي تواند مردمان پيرامون شان را آزار داده و از ايشان دور و بيزار سازد؛ هرچند برخي از بيماران دچار اختلال وسواسي -جبري، برهمکنشي واژگون داشته و از تماشاي اين فيلم ابراز ناخوشايندي مي کنند که تصويري که «جک نيکلسون» در اين فيلم از يک آدم وسواسي به نمايش گذاشته، ناواقعي و گزافه آميز بوده است. اين فيلم با توانمندي و شايستگي ويژه يي مي تواند «قضاوت» و «بينش» بيماران دچار اختلال وسواسي - جبري در محور يک و نيز آدميان داراي ويژگي هاي پررنگ و اختلال شخصيت وسواسي - جبري در محور دو را دگرگون ساخته و ارتقا بخشد. به اين ترتيب، اراده و انگيزه لازم براي دگرگون ساختن شيوه انديشه و رفتار در زندگي روزمره پديد مي آيد.

هوانورد

نخستين سود درماني فيلم «هوانورد» با بازي زيبا و گيراي «لئوناردو دي کاپريو» در نقش «هوارد هيوز»، نابغه تاريخ صنعت هوانوردي جهان، کاربرد آن در شناخت درماني و رفتاردرماني بيماران دچار اختلالات وسواسي -جبري محور يک و نيز وسواس هاي شخصيتي محور دو است. اين فيلم و فيلم «به همان خوبي که پيش مياد» توانسته اند يک زبان مشترک بين درمانگران و مشاوران از يک سو و مراجعان و بيماران وسواسي شان در سوي ديگر پديد بياورند.

سود دوم درماني اين فيلم در رابطه با اختلالات خلق دوقطبي و به ويژه اختلال خلق ادواري (چرخه يي) يا سيکلوتايمي است. مردماني که در دست يافتن به نماها، نشانه ها و ريشه هاي مشکلات شان ناتوان يا داراي دشواري هستند، مي توانند به گونه يي آسان آنها را در کاراکترهاي فيلم بر روي پرده سينما يا تلويزيون خانگي بيابند و قضاوت و بينش خود را بالاتر ببرند. از اين ديدگاه، فيلم «هوانورد» به گونه يي کارآمد مي تواند نکته هاي مورد بحث و قابل چالش و کشمکش درباره اختلالات خلق دوقطبي خفيف و به ويژه اختلال خلق ادواري (سيکلوتايميا) را در کنار اختلالات وسواسي - جبري برجسته و نمايان ساخته، به بيماران و مراجعان روانپزشکان، روانشناسان، مشاوران، روان پرستاران و مددکاران اين شانس و فرصت را بدهد که از آن چيزهايي سخن بر زبان آورند که پيش از اين براي مراجع و بيمار چندان آشکار، رو و لمس شدني نبوده است. همچنين فيلم به خوبي مراجعان و بيماران را در رابطه با «رسيدن به بينش» لازم و کافي درباره ويژگي هاي پررنگ و مختل شخصيتي کلاستر B، به ويژه خودشيفته (نارسيسيستيک) و مرزي - آشوبناک (بوردرلاين)شان ياري دهد؛ امري که بي گمان براي پديد آوردن انگيزه و اراده آغاز و قاطعيت در ادامه درمان اهميت چشمگير دارد.

سومين سود مهمي که مي توان از فيلم درماني با فيلم «هوانورد» به چنگ آورد، «انگ (استيگما)زدايي» از اختلالات (بيماري هاي) رواني و پديد آوردن «فرهنگ پذيرش و پشتيباني از بيمار رواني» است؛ درست همانند فيلم ماندگار «ذهن زيبا» که به زندگي پرافت و خيز «پروفسور جان نش» رياضيدان برجسته امريکايي و برنده جايزه نوبل اقتصاد در سال 1994 مي پردازد و فيلم فراموش ناشدني «قلم پرها» (Quills) که زندگي پرفراز و فرود و آفرينندگي در عين نابهنجاري «مارکي دو ساد» نويسنده و هنرمند ساديستيک، هنجارستيز و عرف گريز پايان سده هجدهم و آستانه سده نوزدهم ميلادي را به تصوير مي کشد. فيلم «هوانورد» نيز با نشان دادن زندگي سرشار از هياهوي «هوارد هيوز»، در انگ زدايي از بيماران دچار اختلالات وسواسي ذهني و عملي و نيز اختلالات خلق دوقطبي خفيف (سيکلوتايميا) کارآمدي فراوان دارد و جنبه هاي خلاقانه و نوآورانه آدميان دچار وسواس، سيکلوتايميا و ديگر اختلالات رواني را آشکارا به نمايش مي گذارد. اين دستاورد فيلم هاي «هوانورد»، «قلم پرها» و «ذهن زيبا» ارمغان سترگي در عرصه روانپزشکي، روانشناسي و مشاوره، به ويژه درباره مراجعان و بيماران پيوستار (طيف) اختلالات دوقطبي، وسواسي - جبري و روان پريشي هاست. تماشاي اين فيلم آشکارا مي تواند مردمان را به اين باور برساند که اختلالات (بيماري هاي) رواني همانند و همگون بيماري هاي پيکري هستند. از اين چشم انداز، به ويژه «وسواس» و نيز «سرخوشي (شادماني و سرور)» را مي توان درست همانند و همسان «فشارخون» به مراجع و بيمار نماياند و شناساند؛ فشارخوني که اندازه نرمال آن موجب زندگي و سازندگي است و افزايش و کاهش بيش از حساب و کتابش باعث مشکل و ازکارافتادگي خواهد شد.

*روانپزشک و درمانگر مشکلات جنسي زناشويي و خانوادگي
عناوين اين صفحه
روزي نيم ساعت ورزش هم کفايت مي کند
درمان مترقي و مناسبي به نام ارتودنسي
وسواس و سرخوشي به مثابه فشارخون
هشتمين کنگره بين المللي زنان و مامايي
مغز انسان به تنقلات معتاد مي شود
زردچوبه سلول هاي سرطاني را مي کشد

هشتمين کنگره بين المللي زنان و مامايي
بيماري هاي زمينه يي از جمله بيماري قلبي و فشارخون، پس از خونريزي مهم ترين عوامل مرگ و مير مادران باردار هستند. دکتر «ابوالفضل مهدي زاده» دبيرعلمي هشتمين کنگره بين المللي زنان و مامايي ايران در آستانه برگزاري اين کنگره که از امروز (14 آبان ماه) در مرکز همايش هاي رازي برگزار مي شود و تا 18 آبان ماه نيز ادامه خواهد داشت، با اعلام خبر فوق گفت؛ «مهم ترين عامل مرگ ومير مادران، خونريزي حين يا پس از زايمان است و پس از آن بيماري قلبي، فشارخون حاملگي و عفونت ها از جمله عوامل مهم در اين خصوص به شمار مي آيند.» وي کاهش مرگ ومير مادران را جزء شاخص هاي توسعه کشورها عنوان کرد و گفت؛ «خوشبختانه در کشور ما در حال حاضر با تلاش هاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، مراکز دانشگاهي و کميته هاي تخصصي کاهش مرگ ومير مادران، آمار مرگ و مير مادران که ناشي از خونريزي هاي پس از زايمان و حين زايمان است، کاهش يافته و در حال حاضر براساس آمار وزارت بهداشت، از هر يکصد هزار تولد زنده، 21 مادر جان خود را از دست مي دهند که البته اين آمار در سطح بين المللي آمار خوبي است ولي بايد با انجام مراقبت هاي پس از زايمان و ايجاد بخش هاي تخصصي مراقبت ويژه در مراکز درماني و بيمارستاني و توجه به بيماري هاي زمينه يي مادران باردار، اين آمار کاهش بيشتري داشته باشد.» وي از مادر به عنوان رکن اصلي خانواده ياد کرد و افزود؛ «با مرگ مادر کانون خانواده از هم پاشيده مي شود و اين مادر است که حتي در صورت فوت پدر مي تواند با قدرت و شجاعت به تربيت و نگهداري فرزندان بپردازد و ما براي کاستن مرگ و مير مادران نياز به کار فرهنگي در سطح وسيع داريم؛ کاري که از دوران دبيرستان و با آموزش دختران شروع مي شود و شامل مشاوره قبل و بعد از ازدواج در زمينه راه هاي جلوگيري از حاملگي هاي ناخواسته، داشتن حداکثر دو فرزند، بررسي بيماري هاي زمينه يي مادران و پوشش و حمايت کامل از آنها و کنترل و مراقبت هاي مادر در دوران بارداري است.» دکتر «مهدي زاده» در پايان تصريح کرد؛ «بحث کاهش مرگ ومير مادران يکي از نکات برجسته يي است که در قالب يک پنل تخصصي در هشتمين کنگره بين المللي زنان و مامايي ايران در مرکز همايش هاي رازي تهران مورد بحث و بررسي اساتيد و انديشمندان قرار مي گيرد.»


مغز انسان به تنقلات معتاد مي شود
نتايج يک تحقيق جديد نشان داده است که مصرف تنقلات و هله هوله خوري به اندازه مواد مخدر و هروئين اعتيادآور است. محققان دريافته اند يک رژيم غذايي حاوي برگرها، چيپس ها، سوسيس ها و شيريني ها مغز را به گونه يي برنامه ريزي مي کند که وابستگي آن را به مواد غذايي حاوي نمک، شيريني و چربي زياد افزايش مي دهد و اين وابستگي در حد اعتياد به مواد مخدر است. به مرور زمان و با گذشت سال ها دنبال کردن اين نوع رژيم غذايي سبب ايجاد شادي کاذب در مصرف کنندگان مي شود و در نتيجه فرد به اين نوع مواد غذايي معتاد مي شود. دکتر «پاول کني» متخصص اعصاب در امريکا تحقيقات جديدي را انجام داده که نشان مي دهد خوردن مواد غذايي پرچرب و قندي چقدر براي سلامت ما خطرناک است. دکتر «کني» مي گويد؛ «مهم ترين نکته يي که در مورد اين نوع غذاها وجود دارد و نگران کننده است، اين است که کنترل خود را در برابر آنها از دست مي دهيد و اعتيادآور هستند.» محققان در اين پژوهش براي اولين بار با استناد به مدارک علمي دريافتند واکنش مغز در برابر مصرف تنقلات و هله هوله ها درست شبيه به واکنش آن در برابر مواد مخدر است. محققان تاکيد کردند اين کامل ترين مدرک علمي است که نشان مي دهد چاقي و اعتياد به مواد مخدر پايه هاي نوروبيولوژيک مشترکي دارند و اين امر راه را براي مقابله با چاقي به شيوه يي متفاوت و موثر هموار مي سازد.


زردچوبه سلول هاي سرطاني را مي کشد
دانشمندان نشان داده اند ماده يي شيميايي در ادويه زردچوبه وجود دارد که مي تواند سلول هاي سرطاني را نابود کند. از ديرباز تصور مي شد اين ماده موسوم به «کرکامين» خواص شفابخش دارد و هم اکنون آزمايش هايي روي آن به عنوان دارويي براي معالجه آرتروز و حتي فراموشي درحال انجام است. آزمايش هاي تازه توسط تيمي در «مرکز تحقيقات سرطان کورک» نشان مي دهد اين ماده مي تواند سلول هاي سرطان مري را در آزمايشگاه نابود کند. متخصصان سرطان گفتند اين يافته ها که در نشريه «ژورنال سرطان بريتانيا» تشريح شده است، مي تواند در يافتن معالجات تازه به پزشکان کمک کند. دکتر «شارون مکنا» و تيم تحت سرپرستي او دريافتند «کرکامين» ظرف 48 ساعت پس از ورود به بدن شروع به کشتن سلول هاي سرطاني مي کند. «کرکامين» باعث ارسال علائم مرگبار سلولي شد و سلول ها شروع به هضم خود کردند. دکتر «مکنا» در اين باره گفت؛ «دانشمندان از مدت ها قبل مي دانستند که ترکيب هاي طبيعي به طور بالقوه توان معالجه سلول هاي معيوبي که سرطاني شده اند را دارند و ما بو برده بوديم که کرکامين ممکن است خاصيت درماني داشته باشد.» دکتر «لسلي واکر» مدير اطلاعات سرطان در موسسه تحقيقات سرطان بريتانيا گفت؛ «اين يک تحقيق جالب است که اين امکان را ايجاد مي کند که شايد بتوان مواد شيميايي طبيعي موجود در زردچوبه را به دارويي جديد براي معالجه سرطان مري تبديل کرد.» وي در ادامه افزود؛ «ميزان ابتلا به سرطان مري از دهه 70 تاکنون بيش از 50 درصد بالا رفته است و تصور مي شود اين وضع به افزايش ميزان چاقي، مصرف الکل و بيماري ترش کردن مربوط باشد، بنابراين يافتن راه هايي براي جلوگيري از اين بيماري نيز مهم است.»


روزنامه اعتماد
طراحی و پیاده سازی نرم افزار : شرکت ارتباطات نوین فرانام