يكشنبه، 19 مهر 1388 - شماره 2074
   
 
صفحه نخست :: روزنامه :: صفحه نخست
وزير خارجه امريکا پس از آنکه کاخ سفيد نشستي محرمانه درباره ايران برگزار کرد، راهي سفر شد
ايران موضوع اصلي تور اروپايي کلينتون

گروه سياسي؛ تور اروپايي هيلاري کلينتون از روز گذشته آغاز شد و اگرچه وزير خارجه امريکا قصد دارد حين سفر به شش کشور اروپايي به موضوعات مربوط به آنها بپردازد اما دو موضوع ايران و افغانستان نيز مواردي است که هيلاري کلينتون درصدد است درباره آنها با مقامات اروپايي گفت وگو کند چرا که واشنگتن در تلاش است هم موضوع هسته يي ايران و هم کسب حمايت بيشتر براي جنگ افغانستان را در اين ديدارها پيگيري کند. تور هيلاري کلينتون پنج روزه است و طي اين مدت به شش شهر سفر مي کند. زوريخ، سوئيس، لندن، دوبلين، بلفاست و مسکو و در آخر شهر مسلمان نشين غازان روسيه در تور وزير خارجه امريکا قرار دارد. کلينتون که براي اولين بار به عنوان ديپلمات ارشد امريکا به روسيه و ايرلند سفر مي کند، در پي آن است تا روند آشتي ايرلند شمالي را تقويت کند و در مسکو نيز در خصوص پيمان جديد کاهش تسليحات هسته يي امريکا و روسيه بحث و تبادل نظر کند. از ماه شهريور تاکنون ايران، افغانستان و پاکستان قسمت اعظم دستور کار کاخ سفيد و مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورک را به خود اختصاص داده است.



در همين راستا به گزارش ايسنا به نقل از مشاوران کلينتون، بحث در مورد اين سه موضوع در اولويت مذاکرات وزير خارجه امريکا در زوريخ، لندن و مسکو قرار دارد. کلينتون که پيش از آغاز سفرش اعلام کرد در مسکو با سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه و ديميتري مدودوف رئيس جمهور اين کشور ملاقات مي کند، در لندن نيز با مقامات ارشد انگليس مذاکره خواهد کرد. مقامات امريکا در همين باره گفتند در ديدار روز سه شنبه وزير امور خارجه امريکا با ديميتري مدودوف رئيس جمهور و سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه، ايران در صدر موضوعات مورد بحث و بررسي مقامات دو کشور قرار خواهد داشت يا اينکه يکي از مهم ترين موضوعات مطرح شده خواهد بود. کشورهاي روسيه و چين اغلب مخالف تحريم هاي جديد سازمان ملل عليه ايران هستند اما مدودوف به طور ضمني اشاره کرده موقعيت روسيه ممکن است بعد از اعلام تاسيسات غني سازي اورانيوم فردو تغيير کند. اين در حالي است که مقامات امريکا بر اين باورند از آنجايي که ايران موافقت کرده است بازرسان سازمان ملل از تاسيسات فردو ديدن کنند و همچنين اورانيوم با درصد غناي پايين اين کشور براي بازفرآوري به روسيه فرستاده شود، بنابراين بسيار سخت است که بتوان روسيه را براي اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران متقاعد کرد. در نشست دو هفته گذشته ژنو مذاکره کننده ارشد هسته يي ايران با نمايندگان امريکا، روسيه، چين، انگليس، فرانسه و آلمان، دولت ايران موافقت کرد بازرسان سازمان ملل از سايت فردو بازديد کنند. با وجود اين خبرگزاري هاي غربي گزارش دادند وزير خارجه امريکا در سفر به روسيه از مسکو خواهد خواست در صورت شکست تلاش هاي ديپلماتيک اخير براي حل پرونده هسته يي ايران از اعمال تحريم هاي بيشتر عليه ايران حمايت کنند.در همين حال مقامات روسي نيز تاييد کردند لاوروف و کلينتون با يکديگر درباره ايران گفت وگو خواهند کرد.به گزارش ايسنا به نقل از نووستي سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه در همين راستا به خبرنگاران اطلاع داد در ديدار با هيلاري کلينتون وزير امور خارجه امريکا که در روزهاي آينده وارد مسکو مي شود، مشکل هسته يي ايران، اوضاع در افغانستان و خاورميانه را بررسي مي کند چرا که مسکو نسبت به آنچه در ايران و افغانستان مي گذرد، بي تفاوت نيست.

وزير امور خارجه روسيه همچنين خاطرنشان کرد موضوع حل اوضاع در خاورميانه نيز مطرح خواهد شد و در عين حال تاکيد کرد ساير مسائل در عرصه بين المللي، «از جمله اينکه شرکاي ما چگونه در فضاي پس از شوروي عمل مي کنند» نيز مورد بررسي قرار خواهد گرفت. لاوروف همچنين گفت روسيه در رايزني هايي که با امريکا دارد اميدوار است توضيحات کلي و صريحي درباره برنامه يي که واشنگتن قصد دارد به جاي کمربند سوم سپر دفاع موشکي در اروپا پياده کند، دريافت کند.

نشست محرمانه امريکا با 10 کشور

اما تور کلينتون به اروپا در شرايطي شروع شد که پيش از آن واشنگتن در نشستي محرمانه با نمايندگان 10 کشور، تحريم هاي جديد عليه ايران را بررسي کرد. البته چين و روسيه در بين اين کشورها حضور نداشتند. در همين باره خبرگزاري نووستي گزارش داد؛ امريکا در روزهاي گذشته ديداري محرمانه با نمايندگان 10 کشور را در واشنگتن سازماندهي کرد که در طول آن گزينه هاي تحريم هاي جديد عليه ايران بررسي شد و نمايندگان روسيه و چين در اين مباحثات شرکت نداشتند. خبر برگزاري اين ديدار را روزنامه امريکايي «وال استريت ژورنال» به نقل از شرکت کنندگان در اين مذاکرات که نام شان آورده نشده است، فاش شد. به گزارش ايسنا اين روزنامه افزود؛ ديدار «ائتلاف هم نظران»، آن طور که در اين مقاله ناميده شده است، روز چهارشنبه گذشته در وزارت دارايي برگزار شد و در آن نمايندگان گروه «هفت» (امريکا، انگليس، فرانسه، آلمان، ايتاليا، کانادا و ژاپن) و همچنين استراليا، کره جنوبي، عربستان سعودي و امارات متحده عربي شرکت داشتند. اين اجلاس را استوارت لوي معاون وزير خزانه داري امريکا آغاز کرد که مسوول موضوع ايران در اين وزارتخانه است. او يک مهره کليدي در دولت امريکا است. باقي مباحث را دانيل گليزر معاون دستيار وزير دارايي ادامه داد. وال استريت ژورنال ماموريت چنين ديداري که براي اولين بار برگزار مي شد، افزود؛ «ايجاد سازش در رابطه با مساله تحريم هاي اقتصادي جديد بود، با اين هدف که ايران را به خاطر برنامه هسته يي آن مجازات کند.» اين روزنامه ادامه مي دهد؛ «قابل ذکر است چين و روسيه که عدم تمايل خود به اعمال تحريم عليه ايران را اعلام کرده بودند، در اين نشست حضور نداشتند.» در ادامه گفته شده است در مذاکرات مجموعه گسترده يي از تحريم ها مورد بررسي قرار گرفت. نمايندگان امريکا درباره هشت عرصه احتمالي براي تدابير خود در رابطه با ايران گفت وگو کردند. از جمله درباره مسدودسازي دسترسي ايران به پروژه هاي پالايشگاهي و تصفيه، جريمه شرکت هاي بيمه ايراني، محدودسازي کشتيراني ايران در آب هاي بين المللي و امکان تحريم بخش بانکي ايران صحبت شد. علاوه بر اين، آن طور که اين روزنامه مي نويسد، نمايندگان امريکا بررسي مساله احتمال تحريم مقامات ايران، از جمله ممنوعيت انجام سفرهاي بين المللي براي آنها را پيشنهاد دادند.

اين روزنامه نوشت؛ طرف امريکايي مذاکرات انجام شده را آغاز سري ديدارهايي از اين دست مي داند. در نشست هايي با همين ترکيب، اين مساله بررسي خواهد شد که اگر ايران با روش هاي ديپلماتيک تلاش هاي بين المللي براي توقف برنامه هسته يي را مختل کند، چگونه از نظر مالي ايران را تنبيه کنند.

سخنگوي شوراي نگهبان در واکنش به طرح «کميسيون ملي انتخابات»؛
افراد شکست خورده در انتخابات به فکر تغييرات عمده نباشند


سخنگوي شوراي نگهبان؛

اصلاح نهادها را  به مصلحت نمي دانم  و فکر نمي کنم  با اصلاح نهادها و تغيير آنان به نتيجه مطلوب برسيم

گروه سياسي، عشرت عبدالهي؛ طرح «کميسيون ملي انتخابات» به نشست خبري سخنگوي شوراي نگهبان نيز کشيده شد؛ ايده يي که چندي پيش از سوي محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام و کانديداي انتخابات رياست جمهوري دهم مطرح شد و ويژگي بارز آن کاهش دخالت دولت در مسائل اجرايي انتخابات بود. اما اين طرح روز گذشته با واکنش سخنگوي شوراي نگهبان مواجه شد به گونه يي که کدخدايي آن را غيرممکن دانست و به افرادي که به گفته وي شکست خورده انتخابات هستند پيغام داد به فکر تغييرات عمده در کشور نباشند. عباسعلي کدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان که پس از غيبت 62 روزه روز گذشته در پشت ميز چوبي پر شده از ميکروفن هاي رنگارنگ حاضر شده بود در جواب خبرنگار «اعتماد» که ارزيابي اش را از طرح «کميسيون ملي انتخابات» پرسيد، چنين گفت؛ اصلاح نهادها را به مصلحت نمي دانم و فکر نمي کنم با اصلاح نهادها و تغيير آنان به نتيجه مطلوب برسيم.وي افزود؛ هيات اجرايي انتخابات از معتمدين محل انتخابات مي شوند و شوراي نگهبان نيز زيرنظر سه قوه نيست و فکر مي کنم از جهت نهادها نيز مشکلي نداريم. کدخدايي با بيان اينکه قطعاً نهادهايي که در قانون اساسي آمده تغيير آنان امکان پذير نيست، تصريح کرد؛ ما بايد فرهنگ انتخابات و قانون گريزي را تغيير دهيم و افرادي که وارد گردونه انتخابات مي شوند بايد بپذيرند اگر شکست خوردند نبايد درصدد اين باشند که در همه کشور تغييرات عمده به وجود بياورند يا کساني بخواهند دچار تخلفي شوند.به اعتقاد وي هر نهاد جديدي که بخواهد شکل بگيرد در دوره هاي بعدي انتخابات اين ايرادات متوجه آن نيز خواهد شد و اين طور نيست که ايرادات فقط به نهادهاي فعلي باشد.کدخدايي پس از اين گفته نتيجه گرفت بايد قانون جامع انتخابات و فرهنگ انتخابات تغيير کند.در همين راستا خبرنگاري از وي سوال کرد چه روشي بايد تغيير کند، که وي اين گونه پاسخ داد؛ اگر فرهنگ انتخابات تغيير کند و ما به حقوق خود قانع شويم و شکست و پيروزي را محتمل بدانيم و از لحاظ روش ها نيز اگر قانون جامع انتخابات را داشته باشيم بسياري از روش هايي که ممکن است باعث ايراد برخي از دوستان باشد، اصلاح مي شود.به اين ترتيب وي قانون جامع انتخابات را براي کشور نياز ضروري دانست و اظهار داشت؛ اميدواريم مجلس و دولت هر چه زودتر با همکاري يکديگر قانون جامع انتخابات را به تصويب برسانند و ما در شوراي نگهبان نيز آمادگي ارائه تجربيات خود را داريم.اما نشست روز گذشته به اين موضوع ختم نشد، چنان که خبرنگاري با اشاره به اينکه از امروز مجلس به بررسي لايحه هدفمند کردن يارانه ها خواهد پرداخت سوال کرد آيا شوراي نگهبان در اين مورد همانند بودجه سالانه بندبند وارد بررسي مي شود که کدخدايي پاسخ داد؛ تلاش خواهيم کرد کليه مصوبات مجلس را در اسرع وقت و در زمان قانوني پاسخ دهيم.وي افزود؛ کميسيون حقوقي و قضايي مجلس قانون مجازات اسلامي را به تصويب رسانده و به طور غيررسمي در اختيار شوراي نگهبان است. اين قانون بيش از 740 ماده دارد که وقت زيادي از شوراي نگهبان خواهد گرفت به همين دليل يکي از کارهاي حاشيه يي اين شورا در کنار بررسي مصوبات رسمي، بررسي قانون مجازات اسلامي است.

هر کدام از مصوبات مجلس که براي ما ارسال مي شود در جلسات فوق العاده به بررسي آنان پرداخته و در اسرع وقت پاسخ خواهيم داد.در ادامه کدخدايي در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري که بيان کرد اکثر مصوبات به دليل اصل 75 اعاده مي شود آيا اين باعث تضييع حقوق مردم نمي شود، گفت؛ هر طرحي که از مجلس ارسال مي شود بايد راه تامين آن نيز مشخص شود بنابراين طرح هايي که در مجلس مطرح مي شود اگر طريق جبران مالي اش مشخص نباشد قطعاً مغاير اصل 75 قانون اساسي است. وي افزود؛ ما راهکار را هميشه بيان کرده ايم. اگر چنين طرح هايي را مطرح مي کنند يا با دولت توافق کنند يا اينکه طريق جبرانش را تعيين کنند. فکر مي کنم اگر مجلس دقت بيشتري داشته باشد اين مشکلات مرتفع خواهد شد.کدخدايي همچنين در مورد به تعويق افتادن جلسات سخنگوي شوراي نگهبان نيز اظهار داشت؛ در طول تابستان، مجلس قبل و بعد از راي اعتماد به وزرا در تعطيلات تابستاني بود و مصوبه يي نداشتيم به همين دليل خبري هم نبود که بيان کنم. وي افزود؛ نمي دانستيم بي خبري ما، خود خبرساز است.

کالبدشکافي يکي از بزرگ ترين پرونده هاي جنايي سال
قتل سريالي زنان کرج چگونه کليد خورد

گروه حوادث، مرجان لقايي؛ 20 روز ديگر يکي از بزرگ ترين پرونده هاي جنايي سال ورق مي خورد و قضات دادگاه کيفري استان تهران مردي را که 10 زن را در کرج و شمال کشور به قتل رسانده است، محاکمه مي کنند.به گزارش خبرنگار ما، اميد که به قاتل سريالي زنان کرجي معروف است از سال 85 قتل هاي زنجيره يي را در شمال کشور آغاز کرد و بعد از مهاجرتش به کرج اين بار به شکار زنان کرجي پرداخت. اين مرد از همسرش براي فروش جواهرات مقتولان استفاده مي کرد. اميد که متهم است 10 زن را به قتل رسانده بعد از دستگيري به همه اين جنايت ها اعتراف کرد. ابعاد گسترده پرونده هشت هزار صفحه يي اميد روزنامه اعتماد را بر آن داشت تا به کالبدشکافي اين قتل ها بپردازد. ابتدا زندگي متهم مورد بررسي قرار گرفته است و در شماره هاي آينده جزييات جنايات او را شرح خواهيم داد.

اميد کيست

اميد برک متولد سال 1365 دو برادر و يک خواهر دارد. وي در قزوين به دنيا آمده و يکي از برادرانش کارگر است و برادر ديگرش بيکار است. خواهر اين مرد اکنون دانش آموز است.

او از سن 18سالگي از خانواده اش جدا و چند سال بعد با همسرش مريم آشنا شد و با او ازدواج کرد. اميد مي گويد بهترين روزهاي زندگي اش زماني بود که خانه يي پشت مسجد جامع قزوين داشتند. در آن زمان آنها وضعيت مالي خوبي داشتند و از زندگي لذت مي بردند.

قاتل سريالي کرج در مورد دوران کودکي اش مي گويد؛ آرزو داشتم يک روز خلبان شوم البته درسم خوب نبود و اصلاً زرنگ نبودم. دو سال پشت سر هم مردود شدم و بعد از آن هم درس خواندن را براي هميشه ترک کردم.

دوران مدرسه اميد

اميد در دوران تحصيل مرتب مورد تنبيه بدني قرار مي گرفت. او در اين باره مي گويد؛ دانش آموزي شلوغ بودم و هميشه معلمانم را کلافه مي کردم. البته آنها هم از خجالت من درمي آمدند. هميشه کتک مي خوردم. چند بار آنقدر مرا کتک زدند که ناي بلند شدن نداشتم. همان زمان بود که اولين جرم ها را مرتکب شدم. يادم مي آيد کلاس پنجم ابتدايي بودم که اولين کيف قاپي را انجام دادم. سوار موتور پدرم شدم و در حالي که شخصي داشت از خيابان رد مي شد کيف او را قاپيدم و فرار کردم. البته آن زمان ديگر مرتکب جرم نشدم تا وقتي که کاملاً بزرگ شدم. در اين دوران با خانواده ام هيچ مشکلي نداشتم. آن چيزي که خيلي عذابم مي داد وضعيت اقتصادي خانواده ام بود. دوران نوجواني ام خيلي به من سخت گذشت و هميشه خودم را با ديگران مقايسه مي کردم. نمي توانستم چيزهايي را که دوست داشتم، تهيه کنم.

به هر ترتيب که بود دوران نوجواني اميد گذشت. او سال 84 به خدمت سربازي رفت. او مي گويد؛ دوران آموزشي را در عجب شير گذراندم، البته آن دوران تنها زماني بود که تنبيه انضباطي نشدم. با کسي هم کاري نداشتم. دوستان زيادي نداشتم و کمتر پيش مي آمد با کسي صحبت کنم.


ازدواج

اميد درباره نحوه آشنايي اش با همسرش مريم مي گويد؛ وقتي با همسرم آشنا شدم او 15ساله بود. مريم را در يک مراسم جشن تولد در شهرستان لنگرود ديدم. من واقعاً عاشق او شدم. از ديدنش به آرامش مي رسيدم. بعد از ازدواج مدتي را در لنگرود گذراندم. مجبور بودم هزينه هاي زندگي خود و همسرم را تامين کنم. تنها کاري که بلد بودم بنايي بود. کارگر بنايي شدم و روزمزد کار و زندگي ام را اداره مي کردم.

اميد هيچ فرزندي ندارد. او در اين باره مي گويد؛ سه سال از ازدواج ما گذشته بود و من هيچ فرزندي نداشتم. البته به دليل نوجوان بودن همسرم بود. او 15ساله بود که با من ازدواج کرد. من عاشق اين بودم که بچه داشته باشم. مريم اين را مي دانست و خيلي سعي مي کرد بچه دار شود. دلم مي خواست اولين فرزندم پسر باشد اما در آن سه سال خداوند به من فرزندي نداد. مريم عاشق من بود و او هم سعي مي کرد کاري کند تا من خوشبخت شوم. من هميشه دوستش دارم.

قاتل سريالي کرج هنوز هم به همسرش علاقه مند است. او مي گويد؛ قبل از اينکه با مريم ازدواج کنم عاشق هيچ دختري نبودم. مريم اولين عشق من در زندگي بود. با او ازدواج کردم چون مي دانستم ذاتي پاک دارد و فرزند ما فردي سالم و مفيد براي اين جامعه خواهد بود. سال 86 بود که به اتفاق همسرم از لنگرود به کرج مهاجرت و خانه يي اجاره کرديم و من با ماشين پيکاني که خريده بودم، مسافرکشي مي کردم.

فقر مالي يک بار ديگر بر زندگي اميد سايه افکنده بود؛ «ديگر نمي توانستم از پس هزينه هاي زندگي ام برآيم. تامين هزينه هاي زندگي خيلي سخت بود. من اجاره خانه هم مي دادم. واقعاً کمرشکن بود. اين اواخر زندگي برايمان خيلي سخت شده بود.»

دوباره سرقت

فشار مالي يک بار ديگر باعث شد اميد مثل دوران نوجواني اش به سمت سرقت برود. او توضيح مي دهد؛ فکر مي کردم از طريق سرقت مي توانم به زندگي ام سر و سامان بدهم. بعد از ازدواج معدود دوستاني را هم که داشتم، کنار گذاشته بودم. اهل مواد و سيگار هم نبودم. سعي مي کردم سالم زندگي کنم. اما فقر باعث شد خودم را در شرايطي احساس کنم که مجبور به سرقت شوم. زماني که سرقت ها را شروع کردم انگار به گذشته برگشته بودم. ياد دوران سخت زندگي ام در زمان نوجواني افتادم.

يادم مي آيد زماني که نوجوان بودم با زنان زيادي رابطه برقرار مي کردم. وقتي مي ديدم افرادي چطور زندگي ما را تحت تاثير قرار مي دهند من هم اين کار را مي کردم. البته هيچ وقت عاشق آن زن ها نبودم. هميشه مي خواستم از آنها سوءاستفاده کنم. من حتي يک بار سعي کردم از يکي از اين زنان سکه بدزدم که فهميد و مچم را گرفت.هر بار که بي پولي سراغم مي آمد ياد آن خاطرات مي افتادم. اين اتفاقات قبل از قتل ها دوباره برايم تکرار شد. البته جرقه اصلي زماني زده شد که من سال 84 زني را سوار ماشين کردم و از او خواستم با هم رابطه داشته باشيم. او هم قبول کرد. مبلغي را توافق کرده بوديم که من به او بدهم. بعد از اينکه وي را به خانه بردم و با هم رابطه برقرار کرديم آن زن از من خواست پول بيشتري به او بدهم. قبول نکردم. او چاقويي زير گلوي خودش گذاشت و به من گفت اگر پول هايم را به او ندهم آبرويم را مي برد. مجبور شدم 50 هزار تومان پولي را که تمام دارايي ام بود به او بدهم. بار دوم زني را به واقع به عنوان مسافر سوار کردم اما او به من تهمت زد و گفت قصد ربودنش را دارم و بعد هم از من شکايت کرد. او 400 هزار تومان از من پول گرفت تا رضايت دهد. من با فروش لوازم منزلم اين پول را تامين کردم و از همان موقع بود که فهميدم وقت انتقام است. به اين ترتيب اميد به فکر قتل افتاد. او پيش از اين دو زن را در شمال کشور کشته اما از جنايت دست کشيده بود و مجموع اتفاقاتي که در زندگي اش رخ داد، باعث شد نقشه قتل هاي سريالي را طرح ريزي کند.

او از سال 88 شروع به کشتار کرد و تا مهرماه سال گذشته که توسط پليس بازداشت شد هشت زن کرجي را به کام مرگ کشاند. جزييات اين جنايات را مي توانيد در شماره هاي آينده دنبال کنيد.

پس از گذشت هفت ماه توسط نمايندگان بررسي مي شود
لايحه هدفمند کردن يارانه ها از امروز در مجلس

گروه اقتصادي؛ سرانجام پس از گذشت نزديک به هفت ماه لايحه هدفمند کردن يارانه ها به صحن علني مجلس شوراي اسلامي رسيد.دولت نهم 9 دي ماه اين لايحه را به مجلس ارائه کرد و در آن زمان پيش بيني ها حاکي از يک دوره سه ماهه براي بررسي اين لايحه بود اما اين مدت به دو برابر افزايش پيدا کرد تا آنچه به صحن مي آيد با آنچه به مجلس ارائه شد تفاوت معناداري داشته باشد.بارزترين تفاوت در ماده 13 لايحه هدفمند کردن يارانه ها بود؛ ماده يي که در آن دولت اختيار ابطال قانون خدمات کشوري و قانون کار را دنبال مي کرد تا به صلاح خود افزايش حقوق ها را اعمال کند. اما رويکردهاي کلي دولت و مجلس در دو بخش قابل تفکيک است.لايحه هدفمند کردن يارانه ها که از سوي دولت به مجلس ارائه شده بود در قالبي تهيه شد که هم قابل تغيير و تفسير بود و هم دست دولت بسيار باز بود.



رويکردهاي کلي لايحه عبارت بود از؛

- اصلاح قيمت حامل هاي انرژي (به طوري که قيمت اين حامل ها در طول سه سال حداقل کمتر از 90 درصد قيمت هاي فوب خليج فارس با احتساب هزينه هاي مترتب نباشد)، آب، کالاها و خدمات اساسي (پس از سه سال حداقل معادل قيمت تمام شده آنها باشد) با لحاظ برخي قيمت هاي ترجيحي در بخش ها و موارد خاص

- صرف منابع حاصل از اصلاح قيمت حامل هاي انرژي، کالاها و خدمات اساسي در سه بخش خانوار (حداکثر تا 60 درصد منابع آزادشده به صورت پرداخت نقدي و غيرنقدي يا واگذاري سهام به جامعه هدف و اجراي نظام جامع تامين اجتماعي)، بنگاه هاي توليدي و ارائه کنندگان خدمات (حداکثر تا 15 درصد منابع آزادشده براي سرمايه گذاري در اين بخش و در قالب سرمايه گذاري، پرداخت کمک هاي بلاعوض يا يارانه سود تسهيلات يا وجوه اداره شده) و دولت (حداکثر تا 25 درصد وجوه خالص حاصل از اجراي اين قانون در جهت کاهش وابستگي اعتبارات هزينه يي دولت به نفت و جبران آثار اجراي اين قانون بر اعتبارات هزينه يي و تملک دارايي هاي سرمايه يي) با هدف جبران آثار اجراي اصلاح قيمت ها در بخش هاي مذکور

- تاسيس صندوق هدفمندسازي يارانه ها جهت واريز کردن منابع حاصل از اصلاح قيمت حامل هاي انرژي و کالاها و خدمات اساسي

- موقوف الاجرا کردن تمام مواد قانوني مرتبط با الزام افزايش حقوق کارکنان دستگاه هاي اجرايي موضوع ماده (150) قانون برنامه چهارم و مواد (64) و تبصره آن و ماده (125) قانون مديريت و خدمات کشوري و ماده (41) قانون کار از زمان ابلاغ اين قانون.

مفاد کلي مصوبات کميسيون ويژه

در مجلس تغييراتي در لايحه صورت گرفت که اين تغييرات عبارت بودند از؛

- اصلاح تدريجي قيمت حامل هاي انرژي، آب و کالاها و خدمات اساسي تا پايان برنامه پنجم توسعه با لحاظ برخي قيمت هاي ترجيحي در بخش ها و موارد خاص

- صرف منابع حاصل از اصلاح قيمت حامل هاي انرژي، کالاها و خدمات اساسي در سه بخش خانوار (حداکثر تا 50 درصد منابع آزادشده به صورت پرداخت نقدي و غيرنقدي به پنج دهک جمعيتي کشور)، بنگاه هاي توليدي و ارائه کنندگان خدمات (حداقل تا 30 درصد منابع آزادشده براي سرمايه گذاري در اين بخش و در قالب پرداخت کمک هاي بلاعوض و يا يارانه سود تسهيلات و يا وجوه اداره شده) و دولت (حداکثر تا 20 درصد از منابع حاصل از اجراي اين قانون در جهت جبران آثار اجراي اين قانون بر اعتبارات هزينه يي و تملک دارايي هاي سرمايه يي)

- جهت گيري براي اصلاح رويه فعلي پرداخت يارانه هاي آرد و نان و زمينه سازي توليد انبوه نان صنعتي

- ايجاد حساب هدفمندسازي يارانه ها نزد خزانه داري کل کشور (به جاي تاسيس صندوق هدفمند سازي يارانه ها)

- حذف ماده (13) لايحه پيشنهادي مبني بر موقوف الاجرا شدن الزام افزايش حقوق کارکنان دستگاه هاي اجرايي

- تغيير برخي از عبارات و مفاد لايحه در خصوص چگونگي، نحوه جبران آثار اجراي لايحه يا دامنه ارائه کمک ها و پرداخت هاي نقدي، غيرنقدي و يا تسهيلات به سه بخش خانوار، بنگاه ها و ارائه کنندگان خدمات و دولت

- تعيين مقادير حداقل و حداکثري براي درآمد حاصل شده از محل افزايش قيمت حامل هاي انرژي و کالاها و خدمات اساسي در سال اول اجراي قانون (با هدف جلوگيري از افزايش يکباره قيمت حامل هاي انرژي و کالاهاي اساسي و وارد کردن شوک هاي تورمي بالا).

مسير پرچالش

اين لايحه در مجلس فراز و نشيب ها داشت تا جايي که در جريان بررسي بودجه و حذف درآمدهاي ناشي از اجراي اين لايحه محمود احمدي نژاد دست به قلم برد و در نامه يي به علي لاريجاني خواستار تصويب کامل اين لايحه شد. او در اين نامه تهديد کرد اگر غير از اين قرار است عمل شود لايحه به دولت مسترد شود؛ تهديدي که البته تاثيري نداشت و حتي شخص احمدي نژاد نيز در مقام عمل برنيامد تا لايحه با ساختاري جديد به صحن بيايد. امروز قرار است لايحه در صحن علني بررسي شود. به گفته حميدرضا حاجي بابايي عضو هيات رئيسه مجلس هشتم مجلس در جلسه علني روز يکشنبه بعد از ارائه گزارش رئيس کميسيون بررسي لايحه هدفمند کردن يارانه ها، بررسي اين لايحه را آغاز خواهد کرد و احتمالاً در جلسه روز سه شنبه به تصويب نهايي خواهد رساند.

حميدرضا حاجي بابايي در گفت وگو با مهر با اشاره به اينکه گزارش رئيس کميسيون ويژه بررسي لايحه هدفمند کردن يارانه ها پيش از ورود به بررسي اين لايحه انجام مي شود، خاطرنشان کرد؛ بنايي براي برگزاري جلسه غيرعلني براي بحث درباره لايحه هدفمند کردن يارانه ها نيست. غلامرضا مصباحي مقدم رئيس کميسيون ويژه از احتمال برگزاري جلسه غيرعلني خبر داده بود.

نماينده همدان افزود؛ با توجه به اهميت بحث لايحه هدفمند کردن يارانه ها در پي آن هستيم تعداد ناطقان موافق و مخالف اين لايحه به دو برابر و تا شش نفر افزايش يابد.

وي تاکيد کرد؛ دو برابر شدن تعداد موافقان و مخالفان لايحه هدفمند کردن يارانه ها منوط به راي نمايندگان مجلس است. رئيس کميسيون ويژه بررسي طرح تحول اقتصادي نيز با اشاره به اينکه تصويب لايحه هدفمند کردن يارانه ها در صحن علني مجلس نيازمند آراي دوسوم نمايندگان است، افزود؛ کسب چنين رايي کار ساده يي نيست و حتي بسيار هم سخت است.

غلامرضا مصباحي مقدم نماينده تهران با بيان اينکه بايد تمهيدات لازم براي ارائه چنين رايي به لايحه هدفمند کردن يارانه ها انديشيده شود، افزود؛ براي اين منظور نمايندگان بايد متوجه رايي که به اين لايحه مي دهند، باشند چرا که گاهي عدم ارائه راي نمايندگان به طرح يا لايحه يي، نشان دهنده مخالفت آنها نيست بلکه ناشي از عدم توجه به موضوع لايحه يا طرح در دست بررسي است.

آثار اجراي طرح

با اجراي اين طرح قيمت بنزين به 250 تومان براي هر ليتر افزايش خواهد يافت و هر متر مکعب گاز به 110 تومان مي رسد. مسعود ميرکاظمي وزير نفت احمدي نژاد نيز اعلام کرد اجراي اين طرح فقط براي بنزين به تورم موجود 11 درصد اضافه مي کند.

پيش از اين محمدباقر نوبخت معاون پژوهش هاي اقتصادي مرکز تحقيقات استراتژيک مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز بر اساس نتيجه مطالعات اين مرکز اعلام کرد؛ در صورت آزادسازي قيمت ها و نقدي کردن يارانه ها شاهد تورم بالا در کشور خواهيم بود.

متوليان طرح تحول که قرار است هدفمند کردن يارانه ها بر اساس آن اجرا شود از تورم 33 درصدي سخن مي گويند گرچه اجراي اين طرح با قيمت نفت ملازمه مستقيم دارد. گفته مي شود با قيمت نفت بالا جهش قيمت اين طرح افزايش خواهد يافت.

جايزه يي براي ملت ها

جعفرگلابي

گويا غرب چنان از سياست هاي جنگجويانه بوش دلگير و هراسان شده که نقطه مقابل آن سياست ها را حتي اگر هنوز تا عملي شدن فاصله زيادي داشته باشد مورد استقبال قرار مي دهد.از اين زاويه اهداي جايزه صلح نوبل به باراک اوباما در واقع جايزه يي به غيربوش و غيرنومحافظه کاران است تا تاييدي باشد بر اينکه مشکلات جهاني را بايد به هر وسيله يي جز از راه چنگ و دندان حل کرد.استقبال رسمي و سريع و غيرمترقبه يکي از هسته هاي فکري غرب از جهت گيري هاي اوباما اگر تنها ناظر بر تقويت و تشويق وي باشد و در مدت زمان کوتاه تصدي او مصداق بزرگ و روشني نداشته باشد شائبه سياسي بودن اين جايزه را دامن مي زند و حتي اين نگراني را ايجاد مي کند که در بلندمدت تحت تاثير ملزومات دنياي سياست که کمتر سياستمداري قادر به اجتناب از آنهاست به اعتبار اين جايزه لطمه جدي بزند.آقاي اوباما را البته بايد تا اينجاي کار فردي خوش شانس دانست که مثلاً بدون هيچ ابتکار عمل خاصي در رابطه با ايران و تنها پس از جمع شدن شرايط خارجي توانسته است افتخار مذاکره هسته يي با تهران پس از انتخابات را از آن خود سازد. چه اينکه او در جريان مشکلات فزاينده افغانستان و پاکستان اگر کاملاً به روش خلف خود تمسک نجسته باشد حداقل بمباران ها را قطع نکرد و درصدد افزايش نيروهاي نظامي در اين کشورها است.اوباما از شهرهاي عراق خود را بيرون کشيده است که سربازانش از تيررس حملات انتحاريون در امان بمانند ولي اين حملات عليه مردم عراق پايان نيافته است و هيچ توضيحي هم داده نمي شود که امنيت و صلح براي مردم کشور اشغال شده هدف است يا نيروهاي اشغال کننده؟آيا جايزه صلحي که رئيس جمهور امريکا اکنون از آن خود کرده است و لابد با آن «پز» مي دهد واقعاً ناظر بر افزايش امنيت ملت ها است يا اينکه تابعي از کسب منافع اين کشور و در مرحله بعدي متضمن ايجاد امنيت براي دنياي غرب است؟ همه دوست دارند ديگر صداي بمب و موشک و تير و گلوله در هيچ جاي جهان شنيده نشود ولي آقاي اوباما در اين مدت کوتاه چه کرده است که همه ملت ها و نه تنها ملت هاي غرب خطر خشونت را از خود «دورتر» ببينند؟ راستي براي جايزه دهندگان کدام معيار جهاني وجود دارد که در آن جهان سوم هم هم طراز شهروندان اسکانديناوي و امريکايي به حساب آيد و تقسيم امنيت بين همه شاخص اقبال و ادبارشان باشد؟امريکايي که به جفا صداي انفجارهاي عظيم برج هاي دوقلو را بيخ گوش خود شنيد دو جنگ بزرگ را به دو ملت خاورميانه تحميل کرد و در اين دو جنگ ريشه هيچ تروريستي خشک نشد، آيا قرار بود باز هم آزمون اشتباه جنگي ديگر آزموده شود که اوباما هنر فرمود و پاي در تله ديگري ننهاد؟در حقيقت در حال حاضر ثابت شده براي امريکا و غرب جنگ هيچ سودي ندارد و هر سودي بايد قبلاً در دو جنگ فوق الذکر کسب شده باشد، پس اکنون اين «اخلاق» نيست که از جنگ تبري مي جويد بلکه عدم نياز به آن يا بهتر بگوييم نياز به صلح است که منافع غربيان را تامين مي کند و خطر را از آنان دورتر مي سازد.با اينکه فعاليت هاي صلح جويانه حتي تحت انگيزه هاي منفعت طلبانه و تبعيض آميز بايد مورد استقبال قرار گيرند چراکه در مجموع ضعيفان و درجه سومي ها آسيب کمتري مي بينند ولي آنگاه اين فعاليت ها ارزشمند و اصولي و فراگير مي شوند که به همه ملت ها به يک چشم نگريسته شود و اصل بزرگ «اخلاق» هم به عنوان يک شاخص تعيين کننده به مدد صلح طلبي و امنيت خواهي بيايد.حالا بايد منتظر بمانيم و ببينيم اين جايزه تا چه حد به کار ملت ها مي آيد. آيا ممکن است در افغانستان به جاي افزايش بمب و موشک، سرمايه گذاري اقتصادي صورت گيرد و ريشه هاي تروريسم از اساس آن خشکيده شود؟ آيا امکان دارد امريکا در رابطه با کشورها منافع اقتصادي خود را فرع بر امنيت و آزادي و بهروزي ملت ها قرار دهد؟

آيا در همين خاورميانه که هنوز حکومت هاي سلطنتي عزيزکرده امريکا هستند ممکن است دموکراسي به عنوان يک عنصر تعيين کننده در گرمي و سردي روابط دخالت داده شود؟ آيا توجه به حقوق بشر براي همه انسان ها مطلوب و خواستني مي شود يا از آن به عنوان ابزاري در جهت سياست ها و منافع دولت هاي غرب سود برده مي شود؟شايد وقت آن رسيده باشد که جايزه يي بزرگ تر از جايزه صلح نوبل براي «ملت ها» در نظر گرفته شود، مثلاً ما رسماً مدعي هستيم ملت ايران يکي از فعال ترين و صلح طلب ترين ملت هاي جهان است، شايد اگر بسياري ديگر قدرت و هوشياري مردم ايران را داشتند از آن براي سلطه طلبي استفاده مي کردند ولي مردم ما خود داوطلب صلح و دوستي و انسانيت در مقاطع مختلف بوده اند. همين حالا هم بدون کوچک ترين اغراقي غربيان مديون مردم ايران هستند، همين الان با هوشياري مردم کوچه و بازار ايران است که آنها بيشتر از گذشته احساس امنيت مي کنند. اگر صلح دوستي قاطبه ايرانيان نبود چگونه مي شد امريکا در کنار مرزهاي ايران دو جنگ بزرگ راه بيندازد و خود را از درگير شدن با پارسيان ايمن بداند؟ شايد بيشتر از هر کس ديگري اين اوباما است که مي داند تا چه حد مديون مردم ايران است؛ حتي اگر به روي خودش نياورد.

اشکال ندارد که غربيان به خودشان جايزه بدهند که جنگ راه نينداخته اند ولي بايد صداقتي، عملي و توجيهي پيدا کنند که ملت ها «منفعت» را نام ديگر صلح طلبي غربيان قلمداد نکنند و اين زماني محقق مي شود که حقوق هر ملتي محور رابطه ها و سردي و گرمي آن باشد.

اميد است اين جايزه اميدها به صلح و امنيت و عدالت و انسانيت در عمل را افزايش دهد و کام تلخ بسياري از ملت هاي شرق را شيرين سازد، اگرچه سعادت و ضلالت هر جامعه تابع اراده و خواست و هوشياري خود آن جامعه است.

عناوين اين صفحه
ايران موضوع اصلي تور اروپايي کلينتون
افراد شکست خورده در انتخابات به فکر تغييرات عمده نباشند
قتل سريالي زنان کرج چگونه کليد خورد
لايحه هدفمند کردن يارانه ها از امروز در مجلس
جايزه يي براي ملت ها

روزنامه اعتماد
طراحی و پیاده سازی نرم افزار : شرکت ارتباطات نوین فرانام