.jpg)
گروه اجتماعي، بنفشه سام گيس؛ دبير کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اعلام اينکه کشف 724 تن مواد مخدر در سال 87 از مجموع سه هزار تن ترياک ورودي به کشور ادعاي جهاني مبني بر توان پليس براي کشف حداکثر 10 درصد مواد مخدر را زير سوال برده است، از افزايش 18 درصدي کشفيات مواد مخدر نسبت به سال 86 خبر داد. دکتر اسماعيل احمدي مقدم روز گذشته در نشست مطبوعاتي در ارائه گزارش عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال قبل اعلام کرد؛ «در طول سال 87 ، 723 تن و 600 کيلو مواد مخدر در کل کشور کشف شده که نسبت به سال قبل 18 درصد افزايش کشف داشتيم اما در مقابل دستگيري معتادان و انتقال آنان به زندان 98 درصد کاهش يافته چنان که در سال 86 ، 227 هزار نفر به جرم اعتياد به مجازات زندان محکوم شدند اما اين رقم در سال 87 به پنج هزار نفر کاهش يافت. با اين کاهش 40 درصد از ظرفيت زندان ها خالي شده اما ظاهراً مجرمان در نوبت انتظار ايستاده بودند چون اين ظرفيت بلافاصله با جرائم ديگري پر شد زيرا عناوين مجرمانه در جمهوري اسلامي ايران بسيار زياد است در حالي که بايد مجرمان واقعي در زندان نگهداري شوند. اميدوارم اين روند با آن شيوه جرم زدايي که قوه قضائيه در پي گرفته، بهبود يابد.»
وي از انتقال خرده فروشان مواد مخدر به اردوگاه هاي کار اجباري در آينده نزديک و با همکاري قوه قضائيه و سازمان زندان ها خبر داد و درباره دستگيري قاچاقچيان مواد مخدر گفت؛ «سال 86 ، 148 هزار و 500 قاچاقچي مواد مخدر دستگير شدند که اين رقم در سال 87 و با يک رشد 67 درصدي به 248 هزار نفر افزايش يافت. تاکنون 554 هزار معتاد در کل کشور تحت درمان اعتياد قرار دارند که از نظر تعداد موارد تحت درمان نگه دارنده- متادون- مي توانيم در رتبه دوم جهان قرار بگيريم.»
وي اعلام کرد تا پايان سال 88 تمام معتادان کشور تحت پوشش درمان اعتياد قرار مي گيرند اگرچه با وجود تمام تلاش ها 75 تا 80 درصد معتادان درمان شده دوباره به سوي مواد مخدر بازمي گردند. اما به گفته احمدي مقدم در برنامه پنجم توسعه مقرر شده ميزان بازگشت معتادان به مواد مخدر پاک نگه داشتن يک سوم معتادان درمان شده و کاهش ميزان بازگشت به 65 درصد باشد.
ابراز اميدواري دبيرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر از پوشش درماني براي تمام معتادان کشور تا پايان سال 88 در حالي است که به گفته وي اعتبارات درمان ستاد در سال جاري از هيچ افزايشي برخوردار نبوده و فقط 15 ميليارد تومان به درمان و کاهش آسيب اعتياد اختصاص يافته و اين رقم نسبت به سال 87 هيچ افزايشي ندارد. توجيه احمدي مقدم براي فقدان افزايش اعتبار اين است که هم اکنون 73 درصد درمان اعتياد را بخش خصوصي برعهده داشته و اعتبار تخصيص يافته هم بايد براي کمک به بخش دولتي هزينه شود.
دبيرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ضمن اعلام اينکه اين ستاد هيچ وظيفه يي براي مبارزه با ساير انواع اعتياد غير از مواد مخدر و روانگردان نداشته بنابراين مبارزه با اعتياد به الکل را در دستور کار ندارد ميزان مصرف کوکائين را به دليل قيمت بالاي اين ماده مخدر چشمگير ندانست و آن را غيرقابل توجه خواند. در عين حال از کاهش قيمت مواد مخدر در افغانستان خبر داد و گفت؛ «سال گذشته قيمت هر کيلو ترياک از 90 به 70 دلار کاهش پيدا کرد و اين کاهش به دليل دپوي مواد مخدر توليدشده در افغانستان است. افغانستان در مناطق جنوبي که در سلطه طالبان قرار دارد، همچنان در حال کشت مواد مخدر است و ترياک توليد شده در سال 2008 در افغانستان 7700 تن بوده که بازار جهاني فقط 4500 تن از اين ميزان توليد را طالب است. در سال 87 ، 39 درصد از ترياک توليدي افغانستان وارد ايران شده که حدود سه هزار تن برآورد مي شود و اجراي طرح انسداد مرز که در پايان ارديبهشت ماه در مرزهاي سيستان و بلوچستان آغاز خواهد شد هم در کاهش ورود توليدات اين کشور به ايران موثر خواهد بود.»
---
دکتر احمدي مقدم در زمان پاسخ به خبرنگاران به پرسش هاي «اعتماد» نيز پاسخ داد.
-سردار حسين آبادي پليس مبارزه با مواد مخدر کشور طي مصاحبه هاي اخير خود از جمله هفته گذشته اعلام کرد سازندگان شيشه، مجرمان مواد مخدر نبوده و جرم آنها بايد در دادگاه جرائم پزشکي بررسي شود در حالي که وزارت بهداشت هنوز در اين باره اظهارنظري نکرده. همچنين ايشان ترامادول را در زمره مواد مخدر به شمار نياورده در حالي که سال گذشته، 28 تن ترامادول در کشور مصرف شده است و وزارت بهداشت هنوز براي افزايش قيمت اين ماده مخدر، اقدامي نکرده است. نظر شما درباره اظهارات سردار حسين آبادي چيست؟
اگر سردار حسين آبادي اظهارنظري کرده به اين معنا نيست که ما اين ديدگاه را قبول داشته باشيم. در وضع فعلي محاکم قضايي، از آنجا که قانون قبلي مبارزه با مواد مخدر، شيشه را در زمره مواد مخدر نمي شناخته، برخورد با آن و سازندگان آن داراي ابهام است که با قانون جديد مبارزه با مواد مخدر که پيرو سياست هاي مبارزه با مواد مخدر و روانگردان در حال تدوين است، شيشه هم تحت پوشش اين قانون قرار خواهد گرفت اما در حال حاضر و با قانون فعلي با اين مشکل مواجه هستيم که شيشه تحت پوشش اين قانون نيست. اما در مورد ترامادول و برخي ديگر داروها، اين داروها مصرف دوگانه دارند. مرفين در بيمارستان ها تجويز و مصرف مي شود و ما نمي توانيم مصرف پزشکي مرفين را به دليل موارد سوءمصرف آن توسط معتادان ممنوع کنيم. اين گونه داروها نبايد به صورت آزاد در جامعه توزيع شود و حتماً بايد با نسخه پزشک و در ميزان محدود و با نظارت صد در صد وزارت بهداشت توزيع شود و اين نظارت وظيفه وزارت بهداشت است.
زماني که مرفين که يک داروي مصرفي در پزشکي است، در سطح جامعه مورد سوءمصرف قرار مي گيرد، ماده مخدر محسوب شده و سوءمصرف آن جرم است در غير اين صورت کاربرد پزشکي آن بلامانع است.
-گزارش هايي موجود است که شما براي انسداد مرزها و مبارزه با ورود مواد مخدر، مرزهاي شرقي و غربي کشور را مين گذاري مي کنيد در حالي که اين اقدام، مخالف با کنوانسيون بين المللي منع استفاده از مين است که ايران هم اين کنوانسيون را امضا کرده است.
ما مين گذاري در مرزهاد نداريم و تنها موردي که ممکن است از تله هاي انفجاري استفاده شود، آن هم به صورت موردي در مسير عبور کاروان هاي مواد مخدر و اشرار است و حتي براي ورود قاچاق کالا هم به اين تله هاي انفجاري متوسل نمي شويم. مين گذاري هم به هيچ وجه انجام نمي شود. شايد در غرب کشور مين هايي از زمان جنگ باقي مانده باشد که بعضي ميدان ها هنوز پاکسازي نشده و وزارت دفاع مسوول پاکسازي مين هاي باقيمانده است.
تله هاي انفجاري و ساير ابزار براي کمين در برابر کاروان هاي مواد مخدر و اشرار در شرق کشور مورد استفاده قرار مي گيرند، اما مين گذاري در محل تردد مردم به هيچ وجه صورت نگرفته است.
-اعلام کرديد کشفيات مواد مخدر در سال گذشته، حدود 18 درصد رشد داشته است. با وجود افزايش کشفيات به چه علت قيمت مواد مخدر در تهران و ايران کاهش يافته است؟
با وجود آنکه قيمت مواد مخدر در افغانستان حدود 25 تا 30درصد کاهش داشته، اما قيمت موادمخدر در بازار داخلي ايران افت نکرده و ما در تهران هيچ کاهش قيمت نداشتيم.
-کاهش قيمت صددرصد داشتيم. ترياک امروز به گرمي 400 و 500 تومان رسيده.
ما قيمت مواد مخدر در تمام مناطق ايران را استخراج مي کنيم و حتي مي توانيم قيمت عمده فروشي و خرده فروشي را در سايت ستاد مبارزه با مواد مخدر هم اعلام کنيم. اين وظيفه ماست که از وضعيت قيمت ها باخبر باشيم. ممکن است در مقطعي، قيمت يک ماده مخدر کمي افت کرده يا ماده مخدر ديگري گران شده باشد اما در سال 87، قيمت مواد مخدر در ايران نه تورم داشت و نه ارزان شد. با وجود آنکه در افغانستان، قيمت مواد مخدر 25 تا 30 درصد کاهش يافت اما در ايران قيمت ها ثابت بود که اين امر ناشي از بهبود مقابله با توزيع مواد است.