
گروه سياسي؛ روزنامه نيويورک تايمز با انتشار گزارشي از ارائه طرح محرمانه يي توسط بوش به دولت اوباما درباره برنامه هسته يي ايران خبرداد. در ادامه اين گزارش نيز آمده است جرج بوش رئيس جمهور فعلي امريکا با درخواست اسرائيل مبني بر حمله به تاسيسات هسته يي ايران مخالفت مي کند.
چند ماه پيش بود که روزنامه گاردين موضوع حمله اسرائيل به تاسيسات اتمي ايران را مطرح کرد که با افشاي مانور اسرائيل در شرق درياي مديترانه همراه بود. بدين شکل که پروازهاي آزمايشي حدود1500کيلومتر توسط هواپيماهاي اسرائيلي انجام شد که اين فاصله برابر با فاصله اين کشور از مقر تاسيسات نطنز است. افشاي انجام اين مانور واکنش هاي متعددي را در پي داشت و گمانه ها را درباره حمله اسرائيل به ايران، تقويت کرد. اما در همين راستا مقامات امريکايي در ابتدا هيچ واکنش خاصي نسبت به اين خبر نشان ندادند و فقط چندي بعد، جرج بوش گفت از چنين حمله يي حمايت نمي کند. اين در حالي بود که برخي منابع ارشد ديپلماتيک غربي اعلام کرده بودند ايهود اولمرت نخست وزير اسرائيل اين موضوع را طي ملاقاتش با بوش در بهار امسال در ميان گذاشته بود.
روزنامه هاآرتص نيز گزارش داد دولت امريکا درخواست اسرائيل براي فروش تجهيزات نظامي به اين کشور را رد کرده است. اما اينک که چند ماهي از آن مي گذرد و موضوع حمله اسرائيل به تاسيسات هسته يي ايران فروکش کرده، روزنامه نيويورک تايمز در گزارشي به تاييد قصد اسرائيل و تلاش براي فراهم کردن مقدمات حمله به ايران پرداخته و در ادامه موضوع جديدي را مطرح مي کند که بيانگر وجود يک برنامه مخفيانه براي ايجاد خرابکاري در تاسيسات هسته يي ايران است.
البته نيويورک تايمز خاطرنشان مي کند جزئيات گوناگوني از تلاش هاي پنهاني امريکا از سايت اين روزنامه حذف مي شود تا از آسيب رسيدن به عمليات هاي مذکور جلوگيري شود. اين روزنامه مدعي شده حذف جزئيات مذکور به درخواست مقامات اطلاعات جاسوسي و ارشد ايالات متحده صورت گرفته است.
به گزارش ايسنا روزنامه نيويورک تايمز در اين گزارش آورده است؛ به گفته مقامات امريکايي و خارجي عالي رتبه، جرج بوش رئيس جمهور امريکا سال ميلادي گذشته درخواست اسرائيل براي دريافت بمب هاي مخصوص بانکرباستر که اين رژيم براي حمله به مجموعه هسته يي ايران خواستار آن شده بود را رد کرد و به جاي آن به اسرائيلي ها دستور يک اقدام مخفيانه جديد را براي اختلال در برنامه هسته يي ايران داده بود.
در ادامه اين گزارش آمده است؛ مقامات کاخ سفيد هرگز به طور کامل آشکار نکردند آيا اسرائيل پيش از آنکه با اعتراض امريکا روبه رو شود تصميم گرفته بود حمله به ايران را انجام دهد يا اينکه ايهود اولمرت نخست وزير مستعفي اسرائيل در تلاش بود کاخ سفيد را به اتخاذ اقدامي قاطعانه تر پيش از به پايان رسيدن دوره رياست جمهوري اش تحريک کند؛ اما درخواست اسرائيل براي پرواز بر فراز عراق براي رسيدن به نيروگاه نطنز در ايران، جايي که تنها نيروگاه غني سازي اورانيوم اين کشور قرار دارد، دولت بوش را شديداً نگران کرد.
در ادامه اين گزارش مي خوانيم؛ به گفته مقامات امريکايي، کاخ سفيد با قاطعيت با اين درخواست مخالفت کرد و اسرائيلي ها نيز حداقل به طور موقت از طرح هاي خود عقب نشيني کردند اما گفت وگوهاي پر تنشي که بين دو طرف انجام گرفت کاخ سفيد را بر آن داشت که تبادل اطلاعات جاسوسي با اسرائيل را افزايش داده و مقامات اين رژيم را در جريان تلاش هاي جديد امريکا براي ايجاد اختلال در زيربناي هسته يي ايران (يک برنامه بزرگ پنهاني که بوش قصد دارد آن را به باراک اوباما رئيس جمهور منتخب امريکا واگذار کند) قرار دادند.
اين روزنامه در ادامه آورده است؛ جريان برنامه گسترده پنهاني امريکا و تلاش هاي دولت بوش براي تغيير نظر اسرائيل در زمينه حمله هوايي به ايران در 15 ماه گذشته در گفت وگوهاي گوناگون با مقامات پيشين و فعلي امريکا، کارشناسان خارجي، بازرسان هسته يي بين المللي و مقامات اروپايي و اسرائيلي مطرح شد اما هيچ يک به خاطر محرمانه بودن اطلاعات مربوط به ايران رسماً در اين باره صحبت نکردند.
در ادامه گزارش نيويورک تايمز با اشاره به احتمال حمله امريکا به تاسيسات هسته يي ايران مي خوانيم؛ اين گفت وگوها علاوه بر آن نشان مي دهند اگر چه بوش در جريان گزينه هاي موجود در زمينه حمله آشکار امريکا به تاسيسات هسته يي ايران قرار داشت، اما با وجود آنچه برخي منتقدان گفته اند حتي در آخرين سال رياست جمهوري اش نيز هرگز به پنتاگون دستور نداد از برنامه ريزي طرح هاي احتياطي فراتر رود. اين گفت وگوها علاوه بر آن نشان مي دهند مقامات عالي رتبه دولتي امريکا که رابرت گيتس وزير دفاع اين کشور در راس آنان قرار داشت بوش را متقاعد کردند هرگونه حمله آشکار به ايران احتمالاً بي تاثير خواهد بود و به خروج بازرسان بين المللي از سايت هاي هسته يي ايران منجر شده و برنامه هاي هسته يي ايران را بيش از پيش از نظارت بين المللي خارج خواهد کرد.
اين روزنامه در ادامه آورده است؛ بوش و دستيارانش علاوه بر آن درباره اين احتمال صحبت کردند که يک حمله هوايي به يک جنگ گسترده در خاورميانه منجر خواهد شد و اين امر 140 هزار نيروي امريکايي را که اکنون در عراق مستقر هستند درگير خواهد کرد. بوش که متقاعد شده بود تحريم هاي اعمال شده توسط امريکا و متحدانش در کاهش سرعت تلاش هاي ايران در زمينه غني سازي تاثيري نداشته اند به جاي آن از اقدامات عملياتي گسترده مخفيانه عليه ايران استقبال کرد. اين اقدامات پنهاني و اين سوال که آيا اسرائيل به چيزي کمتر از حمله به ايران راضي خواهد شد تصميم هايي ضروري و دشوار براي اوباما محسوب مي شوند.
در ادامه اين گزارش درباره جزئيات طرح خرابکاري پنهاني آمده است؛ برنامه پنهاني امريکا که در اوايل سال 2008 آغاز شد شامل از سرگيري تلاش هاي اين کشور براي نفوذ در زنجيره خدمات هسته يي ايران در خارج از کشور و نيز تلاش هاي جديد براي اختلال در سيستم هاي الکتريکي، سيستم هاي کامپيوتري و ساير شبکه هايي است که ايران به آنها متکي است که برخي از آنها حالت آزمايشي داشت. اطلاعات مربوط به اين برنامه تحت مراقبت هاي شديد قرار داشت، با اين حال برخي مقامات در داخل دولت بوش نسبت به احتمال موفقيت آن ترديد داشته و بر اين عقيده اند که تلاش هاي گذشته براي اختلال در برنامه هسته يي ايران توسط مقامات ايراني تشخيص داده شده و تنها تلاش هاي تهران در زمينه غني سازي اورانيوم را به تاخير انداخته و آن را از مسير خود خارج نکرده است.
اين روزنامه امريکايي در ادامه اين گزارش با تکرار اتهامات غرب مبني بر نظامي بودن برنامه هسته يي ايران نوشت؛ سال ميلادي گذشته بازرسان بين المللي تخمين زدند ايران 3800 سانتريفوژ در حال چرخش داشت که اين تعداد براي توليد مقادير اورانيوم کافي براي توليد يک بمب در حال هشت ماه کافي است اما مقامات اطلاعات جاسوسي امريکا اکنون بر اين عقيده اند که اين تعداد بين چهار تا پنج هزار است. يک مقام امريکايي بدون اينکه به جزئيات اشاره کند عمليات هاي پنهاني اخير عليه ايران را «آزمايش هاي علمي» خواند و يک مقام عالي رتبه اطلاعات جاسوسي ديگر گفت در حالي که بوش در حال ترک سمت خود است ايران به حدي به دستيابي به قابليت تسليحاتي نزديک شده است که نمي توان آن را متوقف کرد.
اوباما بايد تصميم بگيرد
در ادامه اين گزارش مي خوانيم؛ اوباما از زمان انتخاب خود به رياست جمهوري امريکا در جريان اقدامات امريکا در ايران قرار داشته است، گرچه دستياران وي از اظهارنظر در اين باره خودداري کرده اند. اوباما در ماه هاي اوليه رياست جمهوري خود بايد تصميم بگيرد آيا اقدامات پنهاني امريکا که توسط بوش آغاز شد ارزش به خطر انداختن آنچه را که وي تلاش ديپلماتيک فعالانه تري براي تعامل با ايران خواند، دارد يا خير. هر دو مسير براي اوباما خالي از ريسک نيست. يک عمليات نظامي يا اطلاعاتي در صورتي که اشتباهي در آن رخ دهد مي تواند نتايج معکوسي به دنبال داشته باشد. در عين حال تصميم قطع عمليات عليه ايران مي تواند اوباما را در برابر اين اتهام که به ايران اجازه داده است سرعت رسيدن به قابليت هسته يي را افزايش دهد، آسيب پذير کند.
اين روزنامه در ادامه اين گزارش با اشاره به برآورد اطلاعات جاسوسي ملي امريکا که مدعي شد ايران در سال 2003 برنامه هسته يي «تسليحاتي» خود را متوقف کرده، آورده است؛ تلاش اسرائيل براي دستيابي به سلاح هاي لازم و اجازه استفاده از حريم هوايي عراق براي حمله به ايران ناشي از ناباوري و خشم اين رژيم نسبت به برآورد اطلاعات جاسوسي امريکا در سال 2007 بود که نتيجه گيري کرد ايران تلاش براي دستيابي به سلاح هسته يي را چهار سال پيش از آن متوقف کرده بود. اين نتيجه گيري علاوه بر آن گروه امنيت ملي بوش و خود وي را نيز که نسبت به اين نتيجه گيري شک و ترديد داشتند، متعجب کرد.
در ادامه اين گزارش با اشاره به ادعاهاي رژيم صهيونيستي مبني بر تسليحاتي بودن فعاليت هاي هسته يي ايران آمده است؛ اسرائيلي ها واکنشي خشمگينانه نسبت به اين برآورد نشان داده و اطلاعاتي را در اختيار مقامات اطلاعات جاسوسي امريکا و مايکل مولن رئيس ستاد مشترک نيروهاي نظامي امريکا قرار دادند. اگرچه امريکايي ها متقاعد نشدند که کار روي سلاح هسته يي توسط ايران ادامه دارد، اسرائيلي ها تنها کساني نبودند که نسبت به برآورد اطلاعات جاسوسي امريکا شک و ترديد داشتند. گيتس نيز گفت اين گزارش مدارک خود را به درستي ارائه نکرده و به اهميت فعاليت هاي غني سازي ايران اشاره کافي نداشته است. اولمرت نيز يکي از کساني بود که بر همين عقيده بود. به گفته برخي مقامات امريکايي و اسرائيلي او پيش از آن انتظار داشت بوش قبل از ترک سمت خود با برنامه هسته يي ايران برخورد کند.
چگونگي عمليات محرمانه
روزنامه نيويورک تايمز در ادامه به عمليات پنهاني امريکا عليه ايران پرداخته و نوشت؛ در سال 2008 دولت بوش اصرار داشت برنامه يي براي برخورد با ايران دارد، اما سرعت غني سازي ايراني ها بيشتر از تاثيرگذاري تحريم ها بود. همان طور که بوش درک کرد تحريم هايي که وي اعمال کرد ناکافي بودند، به همين دليل به آژانس اطلاعات مرکزي امريکا (سيا) متوسل شد. به گفته برخي مقامات وي اميدوار بود بتواند با اختلال در برنامه هسته يي ايران در عين حال که تحريم ها ادامه پيدا مي کردند به اهرمي عليه تهران دست يابد.
در ادامه اين گزارش آمده است؛ دو هدف مهم وجود داشت؛ کاهش پيشرفت در نطنز و ساير تاسيسات هسته يي احتمالي ايران و تداوم فشار عليه يک دانشمند ايراني. تلاش هاي گذشته امريکا عليه نطنز نتايج چنداني به دنبال نداشت. آنچه بوش اجازه آن را داد و گروهي از روساي کنگره امريکا را در جريان آن قرار داد تلاش هايي گسترده تر عليه کل ساختار صنعتي ايران که از برنامه هسته يي اين کشور حمايت مي کند، بود. برخي از اين تلاش ها بر روش هاي ايجاد اختلال در سانتريفوژهاي ايران متمرکز بود. مقامات امريکايي به سختي مشغول محافظت از جزئيات اين تلاش ها هستند، اما يک مقام امريکايي گفت؛ تنها سال گذشته بود که آنها حقيقتاً درباره روش هايي که ما مي توانيم به واسطه آن در سيستم ايران اختلال ايجاد کنيم به نتايجي دست يافتند. وي در عين حال گفت اين تلاش ها الزاماً به فلج کردن برنامه هسته يي ايران منجر نخواهد شد؛ چيزي که بسياري از مقامات دولتي امريکا آن را انکار مي کنند.