
عليرضا بهداد
«غصه يي در دل من است، يک ماه است مي خواهم بگويم اما فرصتي پيش نيامده. از آقاي بذرپاش خواهشي دارم، يک ماه پيش دختري رفت مسابقات جهاني کاراته، کارش خوب بود، اما آن دختر را از مسابقات محروم کردند. آقاي بذرپاش خواهشم اين است اولين مينياتور را به آن دختر بدهيد.» درست وقتي رئيس جمهوري پرده حريري «مينياتور» را برداشت ناگهان از لابه لاي جمعيت فشرده عکاسان و فيلمبرداران گريخت تا خود را براي لحظاتي به تريبون برساند و جرقه يي را که به ذهنش خطور کرده بود در قالب اين جملات بگويد. البته احمدي نژاد قبل از اينکه چهره مينياتور را ببيند از مديران عامل دو شرکت ايران خودرو و سايپا خواست تا در ساخت خودروهاي خود قدري هنر به خرج دهند و خودروهايي را به توليد برسانند که زيبا باشند اما وقتي که پرده مينياتور را برداشت، گفت؛ اين خودرو انصافاً زيباست. رئيس جمهوري اگرچه در سالن اجلاس سران به ضيافت سايپا آمده بود اما انگار اخبار همايش نفت و دموکراسي را که سيد محمد خاتمي و ياران او در تالاري ديگر برپا کرده بودند دنبال مي کرد. احمدي نژاد در آغاز سخنراني خود ملت ايران را به يک نهال کهنسال تشبيه کرد که در طول هزاران سال تمدن درخشاني را ايجاد کرده اند و امروز به تواني رسيده اند که سفينه و ماهواره مي سازند و نرم افزار کارآمد و پيچيده را به طراحي مي رسانند و اين گونه نتيجه گيري کرد که بايد قدر خودمان، فرهنگمان و انديشه هايمان را بدانيم. سپس گريزي به مدعيان بزرگ قدرت زد و افول آنها را نويد داد. «ايراني ها در حالي به افتخارآفريني خود ادامه مي دهند که در دنيا شاهد افول مدعيان بزرگ و کساني هستيم که طي ده ها سال با طراحي ساز و کارهاي يک جانبه و ظالمانه منافع ملت ها را برده اند. اگرچه افول اين قدرت ها ملت ها را به زحمت مي اندازد که ما هم از به زحمت افتادن ملت ها ناراحتيم اما باعث مي شود با سرنگون شدن اين کشورهاي توسعه طلب، ضدبشري و ضد انساني فرصتي استثنايي براي تعالي انسان ها به وجود آيد.» وقتي جمله احمدي نژاد درباره قدرت هاي بزرگ به پايان رسيد، با نگاهي به خودروي ساخت سايپا، آن را به ميوه يي تشبيه کرد و گفت؛ اين خودرو يکي از ميوه هاي خودباوري و همت هاي بلند است. او البته چند توصيه نيز به خودروسازها کرد. «خودروسازان با حفظ رقابت ها از توان يکديگر استفاده کنند و سرمايه گذاري شان به سمتي برود و خودروهايي بسازند که مصرف انرژي پاييني داشته باشد. همچنين مرکز تست خودرويي در داخل کشور بسازند که خودروها را ديگر در خارج کشور تست نکنند.» وي همچنين خواست خودروهايي در داخل کشور به توليد برسد که در جنگل، دريا، کوير و کوهستان بتواند کارايي داشته باشد. وي قبل از اين نيز توصيه کرده بود خودروساز هاي ايراني با برنامه ريزي تا 10 سال آينده اولين خودروساز جهان شوند.
خواص قرص ويتامين از زبان محرابيان
اما وزير صنايع و معادن اين مراسم را فرصتي يافت تا هم از رئيس جمهوري بخواهد در طرح تحول اقتصادي با ملاحظه بيشتري يارانه انرژي بخش صنعت و معدن کشور را کم کند و هم بگويد دولت هاي قبل انرژي ارزان را همچون يک قرص ويتامين به خورد صنايع داده اند تا به صورتي کاذب در بازارهاي جهاني رقابت پذير جلوه داده شوند. وي در ادامه با اشاره به اينکه با روي کار آمدن دولت نهم صنعت خودرو برنامه هاي بزرگي را به اجرا رسانده است، گفت اگر انرژي با قيمت منطقي تر را به صنايع بفروشيم آنگاه رقابت ها شفاف تر خواهد شد چرا که انرژي ارزان رقابت شفاف را از صنايع گرفته است. بنابراين اگر طرح تحول اقتصادي به خوبي اجرا شود و اين قرص ويتامين را از صنايع بگيريم مي توانيم رقابت پذيري واقعي را در صنايع عملي کنيم.
رتبه هفدهم اقتصاد دنيا را داريم
مديرعامل سايپا در ابتداي اين مراسم وقتي که محمود احمدي نژاد را رو در روي خود ديد فرصت را مغتنم شمرد تا گريزي به آمارهاي اقتصادي بزند. «کشورمان امروز رتبه هفدهم اقتصادي را به خود اختصاص داده و در رده شانزدهمين خودروسازان جهان قرار گرفته است. من هميشه به همکارانم مي گويم نگاه کنيد به اينکه چند کشور پس از ما قرار گرفته اند تا متوجه شويد که از 180 کشور جهان جلو هستيم.» بذرپاش در معرفي مينياتور گفت؛ «هنوز عده يي ابعاد اين پروژه را نمي فهمند. اين پروژه را مقايسه کنيد با برخي از خودروهاي داخل و خارج تا بدانيد چه کار بزرگي صورت گرفته است.» مديرعامل سايپا در حالي اين سخنان را مي گفت که منوچهر منطقي مديرعامل ايران خودرو پيش از رونمايي مينياتور به شوخي به خبرنگاران گفته بود؛ «حالا بگذاريد پرده برداري شود ببينيم چه چيزي ساخته اند.» بذرپاش افزود؛ اگر نگوييم بزرگ ترين، بايد گفت مينياتور يکي از بزرگ ترين دستاوردهاي صنعت و معدن کشور است که ما را به جمع خودروسازان جهاني مي برد و البته اين خودرو سه ميليون و 500 هزارمين خودرويي است که در کل فعاليت سايپا به توليد رسيده است. مديرعامل سايپا سهم خودرو در توليد ناخالص داخلي را حدود چهار درصد اعلام کرد و گفت؛ هزينه طراحي مينياتور 120 ميليارد تومان بوده که انبوه سازي آن در کارخانه سايپا شهرستان کاشان صورت خواهد گرفت. وي در حاشيه اين مراسم قيمت اين خودرو را زير 9 ميليون تومان اعلام کرد و گفت؛ پيش فروش مينياتور به زودي آغاز مي شود و اين خودرو از شهريورماه سال آينده به مشتريان تحويل داده خواهد شد. چرا که قصد داريم آن را جايگزين پرايد کنيم. بذرپاش دليل انتخاب نام «مينياتور» براي اين خودرو را زيبايي ظاهر آن دانست و گفت توليد اين خودرو در سال آينده به 15 هزار دستگاه مي رسد که براساس برنامه ريزي انجام شده ميزان توليد آن طي سه سال آينده به 200 هزار دستگاه در سال خواهد رسيد که 20 درصد آن صادر مي شود.
واکنش به گزارش اعتماد
اما مديرعامل سايپا در واکنش به گزارش اعتماد مبني بر همکاري چند کشور در طراحي و ساخت خودرو ملي سايپا در جمع خبرنگاران گفت؛ کار ساخت خودرو توسط کارشناسان و صنعتگران ايراني انجام شده و فقط از مشاوران خارجي در توليد استفاده کرده ايم. اين خودرو در ابتدا با موتور گازسوز توليد مي شود و تا 6 ماه آينده موتور پايه گازسوز را روي آن نصب مي کنيم.
پيدا و پنهان مينياتور
برنامه ريزي براي ساخت مينياتور با کد « S81» در اواخر سال 1379 در شرکت سايپا آغاز شد. اين خودرو که در کلاس B ساخته شده داراي موتوري با حجم 1500 سي سي و مصرف بنزين هفت ليتر در يکصد کيلومتر است. موتور مينياتور 80 اسب بخار قدرت ايجاد مي کند که اين قدرت نسبت به پرايد حدود 17 اسب بيشتر است. بهره گيري از پلت فورم ريو و پرايد در ساخت مينياتور بي اثر نبوده به همين خاطر برخي از قطعات به کار گرفته شده در اين خودرو با الهام از قطعات خودرو کره يي ريو و پرايد کار گذاشته شده است.
در حاشيه
?برخورد نامناسب روابط عمومي سايپا با خبرنگاراني که از سوي رياست جمهوري به اين مراسم دعوت شده بودند باعث شد تا برخي از آنها مراسم را ترک کرده و برخي ديگر فرصت حضور در سالن را نداشته باشند.
?روابط عمومي سايپا به رغم دعوت رسمي، از ورود خبرنگار اعتماد، اعتماد ملي و مديرمسوول هفته نامه دنياي خودرو جلوگيري کرد.روزنامه اعتماد اين گزارش را با توجه به وظيفه خبررساني و به احترام حضور رئيس جمهوري در مراسم تهيه و عرضه کرد.
? حسين رضازاده و هادي ساعي به عنوان نماد قهرمانان ملي در اين مراسم حضور يافتند تا به کمک احمدي نژاد از مينياتور پره برداري کنند.
?حضور برخي از مهمانان خارجي در سالن اين شائبه را به وجود آورد که آنها همان طراحان و سازندگان مينياتور هستند.