گروه رسانه؛ هفته گذشته برخي از کتاب هاي پروفسور محمدي به زبان انگليسي معرفي شدند. «جهاني شدن و استعمار دوباره» اولين کتاب محمدي به زبان فارسي است که توسط نشر ني چاپ شده و هنوز پخش نشده است. اين کتاب نوشته علي محمدي و محمد احسن است که توسط محمدي به زبان فارسي ترجمه شده و قيمت آن چهار هزار تومان است.
در بخشي از مقدمه اين کتاب آمده است؛ امروز دنيا با سرعت غيرقابل تصوري در حال تغيير است، به طوري که نظام هاي فعلي ملي و بين المللي به سختي مي توانند خود را با تغيير محيط جديد وفق دهند. حملات انتحاري به مرکز تجارت جهاني شهر نيويورک در تاريخ 11 سپتامبر 2001 نه فقط حمله به ملت امريکا بلکه حمله به نهادهاي سرمايه داري جهاني بود. اين يورش به وضوح حمله به سرمايه داري جهاني و شرکت هاي فراملي بود. زندگي در زمان حاضر و در آينده ناامن و نامطمئن است.
به همين ترتيب حمله انتحاري به پنتاگون، که نماد قدرت نظامي امريکاست، پاسخي خشمگينانه و جنگ طلبانه بود به نيروي نظامي امريکا و دخالت سياست خارجي آن و استثمار کشورهاي جنوب و بي توجهي کشورهاي قدرتمند و ثروتمند شمال به برطرف کردن بي عدالتي و فقر- يعني واقعيت زندگي روزمره اکثر مردم دنيا که با فقر، نارضايتي و دل شکستگي دست به گريبان اند. اين آزردگي اغلب باعث بروز خشم مي شود و به عمليات ستيزه جويانه و خشني مي انجامد که به صورت عامل اغتشاش و بي نظمي در اوضاع جاري جهان عمل مي کند. اين وضعيت حتي در قلب تنها ابرقدرت جهان نيز مشاهده مي شود. در واقع اغلب اين عصبانيت ها متوجه امريکا است. يکي از راه هاي تحليل اين حمله انتحاري بررسي سال هاي مديدي است که امريکا با سياست خارجي تبعيض آميز خود در مسائل داخلي کشورهاي جنوب مداخله کرده است. در اين موقعيت، مساله عدم امنيت جهاني از مهم ترين مسائل مربوط به جهاني شدن است. اين موضوع خود را در زمينه هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي و سياسي به رخ کشيده است. در واقع اين تحول مي تواند داراي جنبه هاي مثبت باشد و سرعت توسعه جهاني را به طور کلي فزوني بخشد. در طول قرن نوزدهم يا نيمه اول قرن بيستم، بيشتر افراد به طور مساوي از توسعه علمي بهره مند شدند. اختراعاتي مانند هواپيما، موتورسيکلت، راه آهن، اتوبوس، اتومبيل، تلفن، يخچال، راديو و تلويزيون، داروهاي پيشگيري، ويتامين ها و داروهاي ضدباکتري، برق و بسياري چيزهاي ديگر، بر شکاف بين طبقات زحمتکش و نخبگان پل زدند. هزينه اين ابداعات آنقدر پايين نگه داشته شده است که همه مي توانند از آنها بهره مند شوند. هرچند قرار بر اين بود که بعد از جنگ جهاني دوم اين روند تغيير کند.
امروزه هدف اينگونه توسعه، از پيش تنظيم شده و صرفاً براي کسب سود است. توسعه جديد جاي کارگران و کارکنان کارخانه ها و لابراتوارها را به روبات ها و رايانه ها داده است که سريع تر و ارزان تر است.
اکنون بيش از دو دهه است که مطالعه و پژوهش در مورد فرآيند و اثرات جهاني شدن در جهان امروز آغاز شده است. برخي از دانشمندان با هيجان بسيار و با نگرش مثبت به موضوع جهاني شدن مي نگرند، در حالي که بعضي ديگر با نگرشي انتقادي و بدبينانه به اين فرآيند مي پردازند. يکي از موضوعات حائز اهميت در اين زمينه بررسي نگرش پژوهشگران مسلمان به فرآيند جهاني شدن و ارزيابي آن است چون اين فرآيند خود به تنهايي تاثيري شگرف بر کشورهاي در حال توسعه و به ويژه کشورهاي مسلمان داشته است. براي آگاهي از واکنش دانشمندان جهان اسلام به فرآيند جهاني شدن و اثرات آن بر کشورهاي مسلمان لازم است وضعيت کشورهاي اسلامي را در اين زمينه با کشورهاي غيرمسلمان مقايسه کنيم.
---
فصل اول کتاب به موضوع جهاني شدن از نظر تئوري و عملي مي پردازد و موقعيت کشورهاي اسلامي را در بستر جهاني شدن ارزيابي مي کند. اين فصل آينده موفقيت آميز يا آميخته با شکست آن را در مسابقه يي نامتعادل در فرآيند جهاني شدن در طلوع قرن بيست و يکم مورد مطالعه قرار مي دهد. فصل دوم تفاوت هاي عمده مابين جهان پيشرفته و در حال توسعه را در زمينه فرآيند جهاني شدن بررسي مي کند. اين فصل موقعيت معاصر جهان اسلام را با توجه به موضوع توسعه مورد مطالعه قرار مي دهد و تصوير دين اسلام در غرب را به بحث مي گذارد. اين فصل همچنين قدرت هاي خارجي و شيوه آنها را در جهان اسلام بررسي مي کند و به ارزيابي فقدان همبستگي و رهبري دلسوز در کشورهاي اسلامي مي پردازد - فقداني که مانع ايجاد نظام همکاري متقابل در بين کشورهاي اسلامي شده است. فصل سوم در مورد نظام جاري مالي و جهاني و اثرات آن بر کشورهاي جهان سوم، به ويژه موضوع فشار ديون بانک جهاني، بحث مي کند. اين فصل بر فرآيند جهاني شدن مشکل ديون بانکي و اثرات آن بر کشورهاي اسلامي تاکيد مي کند و معتقد است کاهش ديون تعدادي از کشورها آنها را قادر مي سازد اين مبالغ را صرف سرمايه گذاري کنند. فصل چهار با دقت به بررسي شکاف در دام بازار تجارت و افزايش اميد ملت ها به دنبال پايان برخورد ابرقدرت ها مي پردازد. همچنين فصل مذکور چشم انداز آينده بازار اقتصاد اسلامي را مورد توجه قرار مي دهد. فصل پنجم بحث تاثيرات ضمني دفاع و توسعه در دوران جهاني شدن را مورد توجه قرار مي دهد. امروز ايالات متحده بزرگ ترين توليدکننده و بزرگ ترين صادرکننده سلاح به ديگر کشورهاي دنياست. اين فصل همچنين هزينه هاي دفاعي کشورهاي مسلمان و غيرمسلمان را با هم مقايسه مي کند.کشورهاي اسلامي کمتر از کشورهاي غيراسلامي دست به واردات سلاح مي زنند، ولي باز هم به طور تقريبي رقمي معادل 70 ميليارد دلار را در سال صرف خريد سلاح مي کنند. فصل ششم تحليلي انتقادي از بنيادگرايي غربي را در بستر سياست جاري جهاني مطرح مي کند و به چند موردشناسي از مسائل بين المللي در زمينه جهان اسلام مي پردازد. اين موارد با نقش بازيگران مهم و متحدان آنها مرتبط است. فصل هفتم اين کتاب موقعيت معاصر فناوري اطلاعات و رسانه هاي جهاني را به مثابه جانشيني براي جنگ سردي ديگر ارزيابي مي کند و نقش شرکت هاي رسانه يي عمده را برجسته مي سازد و به علاوه، نياز به شرکت هاي رسانه يي بزرگ متعلق به کشورهاي اسلامي را مورد تاکيد قرار مي دهد. فصل آخر کتاب به بررسي راه ها و وسايلي مي پردازد که توسعه کلي در جهان اسلام را ميسر مي شود و علاوه بر آن، علل گسترده فقر، بي سوادي و محروميتي را که در جهان اسلام وجود دارد بررسي مي کند. اين موضوع يکي از نکات مهم مربوط به توسعه اين کشورها و به طور کامل توسعه جهاني است زيرا کشورهاي اسلامي بيش از يک چهارم کل جمعيت جهان را تشکيل مي دهند. اين فصل همچنين راهبردي مفصل براي آينده جهان اسلام ارائه مي دهد. مولف اين کتاب آرزو مي کند متن حاضر به درک بيشتر وضعيت موجود در کشورهاي اسلامي کمک کند، به ويژه با توجه به علل و تاثيرات عقب افتادگي و فقدان وحدت در بين رهبران کشورهاي مسلمان. موردشناسي هاي روشنگر تصويري دقيق از مسائل جاري در جهان اسلام در عصر جهاني شدن سريع فراهم مي کنند.